Κρυονέρι: Το γραφικό χωριό στα βόρεια της Αθήνας
Με το πρώτο φως της ημέρας, είχα την αγωνία να δω αν το είχε στρώσει, λες και ήμουν παιδί.
Πολλά χρόνια κάτοικος εδώ στο γραφικό Κρυονέρι στους πρόποδες της Πάρνηθας, ξέρω πως αν χιονίσει….το στρώνει για τα καλά! Όλα ήταν έτοιμα, σκυλόσπιτα, γατόσπιτα, φυτά, όλα προστατευμένα και όλα πανέτοιμα να αντέξουν μέσα στο δυνατό κρύο που θα κρατήσει μέρες.
Η πρώτη σκέψη σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η φροντίδα για τα ζώα. Να είναι ασφαλή και ζεστά όσο γίνεται.
Ο Δήμος είχε ανοίξει τους δρόμους από νωρίς ώστε οι κάτοικοι του χωριού να μην ταλαιπωρηθούν, οι αρμόδιοι έριχναν παντού αλάτι και η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν σχεδόν παντού κανονικά. Έτσι ξεκινήσαμε για μία μεγάλη βόλτα, διασχίζοντας όλο το Κρυονέρι με τα πόδια για άσκηση, ως τα κτήματα του Τατοίου. Μα τι ομορφιά! Αυτό το χωριό δεν το χορταίνεις. Είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι. Στο δρόμο παρέα με τον Γιώργο, τραβούσα πάμπολλες φωτογραφίες και έτσι αποφάσισα να σας ξεναγήσω σε αυτό το υπέροχο μέρος και να σας παρακινήσω – όταν τα μέτρα το επιτρέψουν – να το επισκεφτείτε και να ξεναγηθείτε στην εξοχή με τις τόσες ομορφιές!
Το Κρυονέρι φημίζεται για το καλό του φαγητό, για τη δροσιά του το καλοκαίρι, για το πράσινο, για τα μονοπάτια του στο δάσος, για το πολύ χιόνι του το χειμώνα, τη γραφικότητα του τοπίου του και φυσικά όλα αυτά σε μόλις 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας! Ήσυχο μέρος που ενδείκνυται για Κυριακάτικες – και όχι μόνο – βόλτες και περιπάτους και κυρίως για τους φυσιολάτρεις! Συνορεύει και οδηγεί με το κτήμα Τατοίου όπου βρίσκονται τα παλαιά Ανάκτορα της Βασιλικής Οικογένειας – ένα μέρος που πρέπει να επισκεφτείται και να περάσετε ώρες στο αχανές δάσος με φίλους ή μόνοι σας με τον σκύλο σας!
Πάντα φροντισμένο από τον Δήμαρχο Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη, το γραφικό Κρυονέρι σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει και θα σας κάνει πιστούς επισκέπτες του!
Το γνωστό σπίτι «καράβι» – αξιοθέατο, του καπεταν- Γιάννη στο Κρυονέρι
Ας δούμε για την ιστορία κάποιες σχετικές πληροφορίες:
Το Κρυονέρι είναι δημοτική κοινότητα του Διονύσου στην περιφερειακή ενότητα Βόρειας Αττικής μαζί με τον Άγιο Στέφανο, την Άνοιξη τη Δροσιά, το Διόνυσο, τη Ροδόπολη και τη Σταμάτα. Είναι μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών[2] και έχει πληθυσμό 5.040 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, και καταλαμβάνει έκταση 4,531 τ.χμ.
Η περιοχή εντοπίζεται στις ανατολικές υπώρειες της Πάρνηθας, σε έκταση του ευρύτερου τέως βασιλικού κτήματος Τατοΐου, και τοποθετείται στη βόρεια έξοδο του λεκανοπεδίου των Αθηνών, στο πέρασμα προς της βορειοανατολική Αττική. Διοικητικά υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής.
Το 1947 αναγνωρίζεται η περιοχή ως αυτόνομη Κοινότητα Κρυονερίου. Η ονομασία “Κρυονέρι” προέρχεται από τα συνθετικά “κρύο” και “νερό” και δικαιολογείται από τα δροσερά νερά που αναβλύζουν από την Πάρνηθα κατά μήκος του Κηφισού ποταμού. Στο έμβλημα της κοινότητος διακρίνεται το κιονόκρανο ιωνικού ρυθμού που συμβολίζει την Ιωνία της Μικράς Ασίας, καθώς Μικρασιάτες πρόσφυγες δημιούργησαν τον οικισμό. Από το κιονόκρανο γεννιέται ένα πεύκο που συμβολίζει τη χλωρίδα της Πάρνηθας.
H ιστορία του σύγχρονου οικισμού του Κρυονερίου ξεκινάει το 1923 μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όταν οι εκδιωχθέντες Μικρασιάτες από την Ιωνία της Μικράς Ασίας κληρώνονται ως δικαιούχοι 50 κατοικιών του νεοσύστατου οικισμού «Μπάφι» των Αχαρνών. Τα διοικητικά του όρια εκτείνονται σε 3.000 στρέμματα και οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Το 1947 η περιοχή αναγνωρίζεται ως Κοινότητα Κρυονερίου της Ανατολικής Αττικής έπειτα από την απόσχισή της από τις Αχαρνές και έκτοτε διανύει μια φιλήσυχη πορεία έως τη δύση του 20ου αιώνα, οπότε και εφάπτεται σταδιακά του επεκταθέντος πολεοδομικού συγκροτήματος των Αθηνών.
Τα διοικητικά όρια της σύγχρονης κοινότητας εκτείνονται από τις πηγές του Κηφισού μέχρι τις δασόφυτες εκτάσεις της Πάρνηθας και τα διόδια των Αφιδνών, σε απόσταση 24 χιλιομέτρων περίπου βορειοανατολικά του κέντρου των Αθηνών και μόλις 1 χιλιόμετρο δυτικά της πόλης του Αγίου Στεφάνου. Απλώνεται σε έκταση 4.531 στρεμμάτων στα οποία κατοικούν σύμφωνα με την απογραφή του 2001 2.721 κάτοικοι, ήτοι 601 κάτοικοι/χμ2. Η μεγαλύτερη πληθυσμιακή αύξηση παρατηρείται κατά τη δεκαετία του ’90 ύψους 115,78% οπότε και διπλασιάζεται ο πληθυσμός. Η κοινότητα έχει καταθέσει στην Αθήνα το πολεοδομικό σχέδιο του Κρυονερίου προς έγκριση και υλοποίηση.
Στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της περιοχής συγκαταλέγεται η βιοποικιλότητα με υπεραιωνόβια δένδρα και πλούσια πανίδα. Το υγρό στοιχείο είναι οικείο καθώς ο Κηφισός διακλαδίζεται σε μικρά και μεγάλα ρέματα που δροσίζουν την εύφορη γη του οικισμού, ενώ το μεγάλο Ρέμα του Κρυονερίου διαχωρίζει τον οικιστικό ιστό από τη βιομηχανική ζώνη της πόλεως. Άξια αναφοράς είναι και η αρχιτεκτονική που φαίνεται να διαφοροποιείται από τις τάσεις των Αθηνών και των προαστίων της. Το κέντρο του οικισμού εντοπίζεται στην Πλατεία της Μικράς Ασίας, ενώ δημοφιλές σημείο εστίασης κατοίκων και επισκεπτών αποτελεί το Άλσος της Αγίας Άννας όπου διοργανώνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της μικρής αυτής πόλης.
Αυτή ήταν η σημερινή κατάλευκη και απολαυστική ημέρα στο μικρό χωριό!
Δ. Κυρανάκης Δημοτικός Σύμβουλος
Και μην ξεχνάτε, σε περιπτώσεις χιονιού και κακοκαιρίας, φροντίζουμε να έχουμε τα ζώα μας ασφαλή: ΟΧΙ δεμένα σε μπαλκόνια και αυλές, πάντα να έχουν στεγανό μέρος για να φωλιάζουν, πάντα να έχουν φαγητό και νερό . Και για τα αδέσποτα ζώα….ε ας έχουμε μαζί μας λίγη ξηρά τροφή σε οποιαδήποτε βόλτα μας και ας αφήνουμε λίγη τροφή έξω από την πόρτα μας!