Κιρσοί και φλεβίτιδα: Οριστική απαλλαγή με τη χρήση νέων (laser) τεχνολογιών
Ο όρος κιρσοί (ή αλλιώς φλεβίτιδα) των κάτω άκρων περιγράφει τις φουσκωμένες σχοινοειδούς μορφής φλέβες, οι οποίες διογκώνονται κάτω από δέρμα.
Εκτός του αισθητικού προβλήματος οι κιρσοί προξενούν συμπτώματα όπως, κούραση, κάψιμο, φαγούρα, κράμπες, οίδημα (πρήξιμο) και πόνο. Οι ενοχλήσεις επιδεινώνονται συνήθως μετά από μακρά καθιστική θέση, τις βραδινές ώρες, κατά τους θερινούς μήνες, προ της περιόδου και κατά την εγκυμοσύνη. Οι κιρσοί συχνά θεραπεύονται κυρίως για ιατρικούς λόγους, δηλαδή για να αποφευχθούν επιπλοκές, οι οποίες είναι σοβαρές αν αυτές παραμεληθούν.
Η ενδεδειγμένη, μόνιμη, αποτελεσματική και σύγχρονη θεραπεία για την θεραπεια των κιρσών είναι η ενδοφλεβική θεραπεία με laser.
Τι είναι η ενδοαυλική θεραπεία με Λέιζερ;
Η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με laser ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 1999. Είναι μία Ανώδυνη, Εξελιγμένη, Αναίμακτη μέθοδος που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική επιλογή της χειρουργικής αφαίρεσης.
Το laser εισάγεται στην πάσχουσα φλέβα μετά από παρακέντηση (χωρίς τομή). Μία πολύ λεπτή ίνα απελευθερώνει ενέργεια, προκαλώντας συρρίκνωση των τοιχωμάτων, κλείνοντας οριστικά την φλέβα και αποκαθιστώντας την κυκλοφορία με τη βοήθεια των υγιών φλεβών του δικτύου.
Τα laser νέου τύπου προσφέρουν:
- Ενέργεια που απορροφάται 40πλάσια στο νερό και κλείνει τη φλέβα χρησιμοποιώντας χαμηλή ενέργεια
- Εστιασμένη διάχυση της ενέργειας laser, με αποτέλεσμα χωρίς κινδύνους διάτρησης ή καψίματος
- Αποτελέσματα ακόμα και σε φλέβες με μεγάλη διάμετρο
Άμεση αποθεραπεία και αποτελεσματικότητα, χωρίς νυστέρι
Τα αποτελέσματα μετά την θεραπεία laser είναι άμεσα και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του μισή ώρα μετά την επέμβαση. Ο μόνος περιορισμός που έχει είναι λίγες μέρες η εξαντλητική άσκηση.
Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, και μόνο με τοπική αναισθησία (δέρμα). Επίσης ελαχιστοποιείται το ενδεχόμενο μολύνσεων, αφού δεν υπάρχουν τομές στο δέρμα και ο χρόνος αποθεραπείας είναι πολύ σύντομος. Ο αγγειοχειρουργός μπορεί να παρέμβει ταυτόχρονα και στα δύο πόδια, μειώνοντας τον χρόνο της θεραπείας.
Νικόλαος Τσεκούρας , MD, ECFMG, PhD
Αγγειοχειρουργός – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών
τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute / University of Michigan/ USA
Ιστοσελίδα: http://www.dr-tsekouras.gr/