Κεικ μήλου με γλάσο καραμέλας
Από την Πόπη Wallick & το tasteadvisor
Για όλους όσους αγαπούν τα μηλαράκια σήμερα έχουμε πεντανόστιμη μηλοσυνταγή!
Η συνταγή είναι της Betty Crocker
Την βρήκα στο passthesushi.com και την προσάρμοσα στα δικά μου δεδομένα γεύσης.
• 1 1/2 φλ. τριμμένα μήλα (2 μεγάλα)
• 1 φλ. ζάχαρη καστανή
• 1/2 φλ. ξινόγαλα ή γιαούρτι
• 1/2 φλ. αραβοσιτέλαιο
• 1 αυγό
• 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1/2 φλ. καρύδια, αν βρείτε πεκάνς ακόμη καλύτερα
• 2 κ.γ. baking soda
• 2 κ.γ. κανέλα
• 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
• 1 κ.γ. αλάτι
Γλάσο:
• 2 κ.σ. βούτυρο
• 1/4 φλ. καστανή ζάχαρη
• 1 κ.σ. γάλα
• 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
Προετοιμασία
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190, αλείψτε τον πάτο της φόρμας (μόνο) με βούτυρο ή λάδι.
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμείξτε, τα μήλα, το 1 φλ. ζάχαρη, το ξινόγαλα, το αραβοσιτέλαιο και το αυγό. Προσθέστε τα υπόλοιπα στερεά υλικά, ανακατέψτε μαλακά.
Βάλτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε το για 45 –55 λεπτά μέχρι η οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή. Αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά και βγάλτε το από τη φόρμα. Μετά από περίπου 1 ώρα, ρίξτε το γλάσο και ή τυλίξτε το με διαφανή μεμβράνη για να διατηρηθεί γύρω στις 4 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου, ή στο ψυγείο για 10 ημέρες.
Γλάσο καραμέλας
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώστε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, ρίξτε το ¼ φλ. καστανής ζάχαρης και ανακατέψτε, ανεβάστε την θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς για 2 περίπου λεπτά. Προσθέστε το 1 κ.γ. γάλα και μετά από 1 λεπτό βρασμού κατεβάστε το από τη φωτιά. Προσθέστε την ζάχαρη άχνη. Βάλτε το σκεύος μέσα σε μπολ με κρύο νερό και ανακατέψτε μέχρι να πήξει. Αν σας βγει πολύ πηκτό προσθέστε λίγο γάλα και στην αντίθετη περίπτωση λίγη άχνη, ή βάλτε το σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αραιώσει.
Θα το συνοδεύσεις τέλεια με ένα φλιτζάνι καφέ η τσάι κι αν είσαι σαν και μένα βάλε και ένα ποτήρι Anthemis ΕΟΣΣΑΜΟΥ !