Καταναλώστε αλκαλικές τροφές ώστε να επαναφέρετε την ισορροπία του οργανισμού σας και των κιλών σας
Το αλκαλικό περιβάλλον στο οργανισμό δημιουργεί μια ισορροπία σε όλα τα επίπεδα οπότε έχετε καλύτερη υγεία, περισσότερη ενέργεια και πιο ενεργό μεταβολισμό. Σίγουρα αυτό επιτυγχάνεται με μια ισορροπημένη διατροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα , αλλά κάνοντας την αρχή τα αποτελέσματα δεν θα σας αφήσουν αδιάφορους ώστε να το συνεχίσετε. Ο οργανισμός είναι φτιαγμένος για να λειτουργεί και να διατηρεί την υγεία του σε αλκαλικό περιβάλλον (με ιδανικό pH 7.35). Ενδεικτικά ‘’συμπτώματα’’ όξινου περιβάλλοντος στο σώμα είναι το αίσθημα κούρασης, η δυσάρεστη οσμή του δέρματος –αναπνοής- ούρων, η κακή ποιότητα δέρματος (θαμπάδα κ.α.), η κυτταρίτιδα κ.α.
=> Πώς να βελτιώσετε το μεταστρέψετε το όξινο περιβάλλον σε αλκαλικό :
-Πιείτε άφθονο νερό (κατά προτίμηση εμφιαλωμένο ή/και αλκαλικό)
-Αποφύγετε το αλκοόλ για 21ημέρες ή τουλάχιστον περιορίστε το στα 1-2ποτηράκια/ εβδομάδα
-Πείτε όχι στα αναψυκτικά. Το ξινό επιτραπέζιο νερό μπορεί να σας βοηθήσει στην αντικατάσταση
-Επιλέξτε πράσινο τσάι και άλλα βότανα μέσα στην ημέρα σας αντί καφέ ( ο καφές καλό θα ήταν να περιοριστεί στον ένα την ημέρα εφόσον δεν μπορείτε να τον αποφύγετε τελείως)
-Βγάλτε τα λευκά άλευρα από την καθημερινότητά σας, επιλέξτε ανεπεξέργαστα προϊόντα άρτου.
–Περιορίστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αντικαταστήστε το γάλα με αμυγδαλόγαλο, καταναλώστε γιαούρτι κατσικίσιο ή πρόβειο και τυρί αλλά σε μικρές ποσότητες.
-Απαρνηθείτε τα γλυκά και τη ζάχαρη, επιλέξτε αποξηραμένα φρούτα (χωρίς ζάχαρη), ‘’γλυκά’’ φρούτα εποχής που θα σας ξεγελάσουν, κακάο κ.α.
–Πείτε όχι στα συσκευασμένα τρόφιμα και την ‘’έτοιμη’’ τροφή και αφιερώστε λίγο χρόνο να παρασκευάσετε το γεύμα σας -Εντάξτε τα λαχανικά εποχής στη διατροφή σας. Καταναλώστε σε καθημερινή βάση στα κυρίως γεύματά σας από τα παρακάτω λαχανικά που έχουν ‘’υψηλό αλκαλικό περιβάλλον’’ : αβοκάντο, σπαράγγια, σπανάκι, πιπεριές, μπρόκολο, σέλινο, γλυκοπατάτα, φύκια κ.α.
–Προσθέστε στις σαλάτες και τα κυρίως γεύματα μυρωδικά-μπαχαρικά και βότανα όπως : σκόρδο, κάρδαμο, τζίντζερ, κανέλα, πιπέρι, λεμόνι, κουρκουμά κ.α.
–Επιλέξτε ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδλαλα, φουντούκια κ.α.) καθώς και φρούτα σαν ενδιάμεσα σνακ
-Βάλτε τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας, έστω και μικρής διάρκειας άσκηση βοηθάει την εφίδρωση, αποτοξίνωση και ισορροπία του οργανισμού.
Δρυγιαννάκη Άρτεμις
Ειδικός Εφαμογών Διαιτητικής