Η καλοκαιρινή σαλάτα του Άκη Πετρετζίκη έρχεται να σας δροσίσει!
Η ζέστη έχει αυξηθεί πολύ καθώς μπαίνουμε στον τρίτο και τελευταίο μήνα του καλοκαιριού και αναζητούμε φαγητά τα οποία είναι δροσερά και δεν θα επιβαρύνουν τον οργανισμό μας.
Σήμερα σας έχουμε την πιο καλοκαιρινή σαλάτα από τον Άκη Πετρετζίκη που δεν θα βαρύνει το στομάχι μας και θα μας δώσει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειαζόμαστε. Αυτή δεν είναι άλλη από την caesar salad με κοτόπουλο.
Για το κοτόπουλο θα χρειαστούμε:
- 5ΟΟγρ. Φιλέτο στήθος κοτόπουλου
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Πιπέρι
- Αλάτι
- Θυμάρι
- Ρίγανη
- Δεντρολίβανο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Για το dressing:
- 10 αντζούγιες, φιλεταρισμένες
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 250 γραμμάρια σπιτική μαγιονέζα
- 50 γραμμάρια παρμεζάνα ,τριμμένη
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- Μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Για το κρουτόν:
- 3-4 φέτες ψωμί για τοστ, κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 σκελίδα σκόρδο,σπασμένη
- Θυμάρι
- 20 γραμμάρια βούτυρο
Εκτέλεση:
Για το κοτόπουλο:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα.
- Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα μας. Αλείφουμε καλά με τα χέρια μας να πάει παντού.
- Βάζουμε ένα τηγάνι στην φωτιά να κάψει καλά, σε σημείο που να βγάζει καπνούς.
- Δίνουμε χρώμα στα φιλέτα μας στο τηγάνι.
Παράλληλα, παίρνουμε ένα μικρό ταψάκι, ίσα ίσα να χωράνε τα κοτόπουλα μέσα και βάζουμε στον πάτο τα 3 κλαδάκια από τα μυρωδικά και τα σκόρδα.
- Όταν πάρει το κοτόπουλο χρώμα, το μεταφέρουμε στο ταψάκι πάνω από τα μυρωδικά. Με τον τρόπο αυτό, όταν ψήνεται, θα περάσουν όλα τα αρώματα μέσα στο κοτόπουλο.
- Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε καυτό πάνω από το κοτόπουλο.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά.
Για το dressing:
- Στο μίξερ με τα μαχαίρια ρίχνουμε τις αντζούγιες, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο.
- Ρίχνουμε το μείγμα μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε και πάλι.
- Τέλος για να αραιώσει το dressing μας, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Για τα κρουτόν:
- Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τους κύβους του ψωμιού.
- Σε ένα τηγάνι δίνουμε χρώμα στο ψωμί μαζί με το σκόρδο και το θυμάρι.
- Μετά από 3 λεπτα ρίχνουμε λίγο βούτυρο και αφαιρούμε όταν πάρουν χρώμα.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ρισσάκη
Μου αρέσουν τα ταξίδια και η μόδα. Στο μέλλον θα ήθελα να δουλέψω σε κάποιο οίκο μόδας, στο κομμάτι του marketing. Είμαι τελειομανής και μου αρέσουν οι αυθόρμητες αποφάσεις καθώς έτσι ζεις τις ωραιότερες περιπέτειες.