Skip to main content
likewomangr fagito savoir vivre cb5bf40a

Καλοί τρόποι στο τραπέζι | Επίσημη εθιμοτυπία φαγητού και κανόνες ευγενίας

Γιατί η ώρα του φαγητού είναι ιερή και οι καλοί τρόποι απαραίτητοι

Σήμερα σας έχουμε το τρίτο μας άρθρο του Etiquette and Protocol και αφορά το φαγητό. Είναι η στιγμή που είτε η οικογένεια, είτε η παρέα συγκεντρώνεται γύρω από το τραπέζι για να ενωθεί, να επικοινωνήσει, να χαλαρώσει, να μοιραστεί. Εδώ και αιώνες αυτή η στιγμή θεωρείται ιερή και έχει πολλαπλούς στόχους.

Ανάλογα με την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα, κάθε λαός έχει διαφορετικές συνήθειες στο τραπέζι. 

Παρολαυτά υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες για το στήσιμο του τραπεζιού και πιστέψτε με όσο καλύτερα τους γνωρίζουμε τόσο περισσότερη αυτοπεποίθηση αποκτούμε. Με την εξάσκηση και την εμπειρία μπορούμε να βελτιωθούμε και αν παρ’ ελπίδα κάποια στιγμή βρεθούμε σε αμηχανία μη γνωρίζοντας ποιο μαχαιροπήρουνο  να χρησιμοποιήσουμε, κερδίζουμε λίγο χρόνο και κοιτάμε τι κάνει ο οικοδεσπότης.

Το μυστικό στο τραπέζι είναι να μην χαλάμε την ροή:

Για παράδειγμα δεν τεντωνόμαστε για να πιάσουμε το αλάτι από την άλλη άκρη του τραπεζιού, δεν ρουφάμε με θόρυβο την σούπα μας, δεν φτύνουμε τα κουκούτσια από τις ελιές στο πιάτο μας, δεν φτυαρίζουμε την τροφή με το πηρούνι, δεν ξεκινάμε να τρώμε μέχρι να  σερβιριστούν όλοι, δεν παίρνουμε φαγητό από τα πιάτα των άλλων κλπ.

Βασικό επίσης είναι να μασάμε την τροφή μας χωρίς να κάνουμε θόρυβο, δηλαδή με κλειστό το στόμα.
Να μην κάνουμε χειρονομίες με τα μαχαιροπήρουνα και να μην τα κουνάμε μιλώντας, σαν να παριστάνουμε τον μαέστρο.

Γι όλους τους παραπάνω λόγους, καλό θα ήταν να κάνουμε καθημερινή πρακτική με τους οικείους μας για να μην βρεθούμε σε δύσκολη θέση.

Αν πάλι έχουμε αγωνία για το πώς φαινόμαστε όταν τρώμε, δοκιμάζουμε να φάμε μπροστά σε ένα καθρέπτη. Έτσι, σιγά σιγά ο σωστός τρόπος και η άνεση θα γίνουν δεύτερη φύση μας.

Σε ένα καθημερινό γεύμα ή δείπνο τα σερβίτσια που είναι απαραίτητα είναι τα ακόλουθα:

Μαχαίρι, πηρούνι, κουτάλι για το επιδόρπιο.
Ανάλογα με την ποσότητα των πιάτων που θα σερβιριστούν μπαίνουν και τα μαχαιροπήρουνα.
Ένα δείπνο τεσσάρων πιάτων απαιτεί επιπλέον μαχαιροπήρουνα.

Ακόμη υπάρχουν κάποιοι απαράβατοι κανόνες σχετικά με το στρώσιμο του επίσημου τραπεζιού:

– Τα μαχαιροπήρουνα είναι όλα από το ίδιο σετ σερβίτσιου.
– Η σειρά που θα τα χρησιμοποιήσουμε είναι από έξω προς τα μέσα.
– Το μαχαίρι μπαίνει πάντα στα δεξιά με την κοφτερή πλευρά του να κοιτάει το πιάτο.
– Το  ποτήρι μπαίνει πάντα δεξιά πάνω από τα μαχαίρια
– Η πετσέτα πάντα αριστερά.

Πριν καθίσουμε στο τραπέζι:

Πλένουμε απαραιτήτως τα χέρια μας και φοράμε μπλούζα. Είναι απαγορευτικό οι κύριοι να εμφανίζονται χωρίς μπλούζα.
Εννοείται τα ρούχα μας είναι καθαρά και δεν φοράμε καπέλο.
Σε ένα επίσημο δείπνο κάθονται πρώτα οι καλεσμένοι και τα γηραιότερα άτομα. Ένας κύριος βοηθά την κυρία που βρίσκεται δεξιά του να καθίσει μετακινώντας την καρέκλα της.
Με το που καθόμαστε βάζουμε την πετσέτα στο επάνω μέρος των μοιρών αφού την ξεδιπλώσουμε κατά το ήμισυ. (Χωρίς να την τινάξουμε).
Απαγορεύεται να βάλουμε την πετσέτα στο λαιμό, στο κολάρο του πουκαμίσου ή στην ζώνη. Μόνο σε περίπτωση που τρώμε αστακό μας προμηθεύουν με ειδικές πετσέτες για να μην λερωθούμε.
Πριν να πιούμε νερό ή κρασί χρησιμοποιούμε την πετσέτα για να σκουπίσουμε ελαφρά τις άκρες των χειλιών μας.
Εάν θέλουμε να σηκωθούμε απ’το τραπέζι βάζουμε  την πετσέτα στα αριστερά του πιάτου και ποτέ πάνω στην καρέκλα. Ζητάμε συγνώμη και σηκωνόμαστε.
Δεν επιτρέπεται οι κυρίες να διορθώνουν το μακιγιάζ τους την ώρα του δείπνου όπως επίσης απαγορεύονται τα κινητά τηλέφωνα.

Συνεχίζεται… (Διαβάστε εδώ τα προηγούμενα άρθρα μας)

cover photo freepik

Τόσο το Theta Healing όσο και το Life coaching έχουν πολλά να συνεισφέρουν. Για πρώτη φορά στη πορεία της θεραπείας, αποφάσισα να τα συνδυάσω. Στόχος μου θέματα που αφορούν το γυναικείο φύλο και τους πολλαπλούς του ρόλους σε όλες τις ηλικίες και να τους βοηθήσω να ξεφύγουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους.

RELATED