Κολλέμβολα Στους Εσωτερικούς Χώρους Και Πως Θα Τους Αντιμετωπίσουμε!
Κωνσταντίνος Θ. Μπουχέλος Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών e-ail: ctbuchelos@yahoo.gr
Κολλέμβολα (Collembola) : Ο όρος «κολλέμβολα» προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις κόλλα και έμβολο.
Είναι εξάποδοι οργανισμοί που έχουν μήκος μικρότερο από 6 χιλιοστά, έχουν έξι ή λιγότερα κοιλιακά τμήματα και μια σωληνοειδή απόφυση (το κολλοφόρο ή κοιλιακό σωλήνα) με κολλώδη κυστίδια, η οποία προβάλλει από το πρώτο κοιλιακό τμήμα. Τα περισσότερα είδη διαθέτουν μια κοιλιακή απόφυση η οποία μοιάζει με διχαλωτή ουρά, το δικρανίδιο, η οποία διπλώνει κάτω από το σώμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έμβολο ώστε να ζώο να πραγματοποιήσει άλμα όταν κινδυνεύει.
Γενικά ζουν στο έδαφος, επάνω σε νεκρή οργανική ύλη. Τα νεαρά άτομα μοιάζουν στην εμφάνιση με τα ενήλικα άτομα. Ζουν σε επιπλέοντα στο νερό φυτά. Στο ενυδρείο, πηδάνε στην επιφάνεια του νερού. Ως παμφάγοι οργανισμοί προτιμούν τις υγρές συνθήκες με βρωμιές.
Συνήθως βρίσκονται εκεί όπου υπάρχουν πηγές υψηλής υγρασίας σε συνδυασμό με υπερβολική οργανική ύλη και μύκητες. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε υγρούς τοίχους . Οι εμφανίσεις τους, τείνουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια ζεστού και υγρού καιρού.
Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι τα Κολλέμβολα προσβάλουν τους ανθρώπους , διότι στην πραγματικότητα η ανατομία τους δεν είναι κατάλληλη για τον παρασιτισμό.
Συνεισφέρουν έμμεσα, στην αποδόμηση της οργανικής ύλης, μέσω του κατακερματισμού της και του ελέγχου των μικροβιακών κοινοτήτων του εδάφους. Θεωρούνται βλαπτικοί οργανισμοί για τις καλλιέργειες.
Τα Κολεμβόλα ενοχλούν κυρίως λόγω της παρουσίας τους στους εσωτερικούς χώρους σε μεγάλες συγκεντρώσεις .
Για τον άνθρωπο, τα Κολλέμβολα δεν είναι γνωστό αν μεταδίδουν ασθένειες, μπορεί όμως να προκαλέσουν αλλεργία, δερματίτιδα, ερεθισμούς του δέρματος, κ.α..
Εμφανίζονται περίπου τέλος Καλοκαιριού – Φθινόπωρο, Άνοιξη (Απρίλιο- Μάιο).
Είναι δύσκολο να απαλειφθούν.