Και ο νους έχει τους κανόνες του #1
Κανόνας 1: Κάθε σκέψη ή ιδέα έχει την αντίστοιχη σωματική αντίδραση.
Αυτό είναι τόσο γνωστό στην καθημερινή ζωή που έχουμε πολλές εκφράσεις στη γλώσσα μας που αναφέρονται στις αντιδράσεις που βιώνουμε στο σώμα μας σε ανταπόκριση των σκέψεών μας. Για παράδειγμα λέμε «Μου έχει κάτσει στον σβέρκο». Γιατί «στον σβέρκο»; Επειδή υπάρχουν νευρικά κέντρα που ενεργοποιούνται από συναισθήματα τα οποία προκαλούν ένταση στους μύες σε αυτό το σημείο. Παρόμοια, υπάρχει ένα μεγάλο νευρικό κέντρο στο ηλιακό πλέγμα και δυνατά συναισθήματα μπορούν να μας προκαλέσουν δυνατές αισθήσεις στην κοιλιακή περιοχή.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα του πώς η γλώσσα αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι σκέψεις μας επηρεάζουν το σώμα μας.
«Μου προκαλεί ναυτία».
«Και μόνο που είμαι δίπλα του/της, με πιάνει πονοκέφαλος».
«Κάθε φορά που τον/την σκέφτομαι, τα δάκρυα πλημμυρίζουν τα μάτια μου».
Αυτές οι γνωστές εκφράσεις δείχνουν ότι κάθε σκέψη ή συναίσθημα δημιουργεί μια αντίδραση στο σώμα. Κάποια από αυτά τα πράγματα είναι αρκετά εμφανή. Όταν κάνετε μια θυμωμένη σκέψη οι επινεφριδιακοί αδένες ενεργοποιούνται και η αδρεναλίνη αυξάνεται στον οργανισμό σας. Ως αποτέλεσμα, ο καρδιακός σας ρυθμός θα αυξηθεί και μπορεί να κοκκινίσετε στο πρόσωπο. Όταν κάνετε θλιμμένες σκέψεις μπορεί να νιώσετε έναν κόμπο στο λαιμό σας και δάκρυα στα μάτια σας.
Μερικές φορές έχουμε επίγνωση αυτών των σωματικών επιδράσεων και άλλες όχι.
Έχουμε την τάση να θεωρούμε τα προβλήματα και τα συμπτώματα νοητικά ή σωματικά ή συναισθηματικά κάτι που είναι εντελώς λανθασμένο. Είμαστε νοητικά και σωματικά και συναισθηματικά όντα. Και αυτές οι τρεις πτυχές του οργανισμού συνεργάζονται συνεχώς, κάθε λεπτό της κάθε ημέρας. Το συνολικό αποτέλεσμα αυτής της αλληλεπίδρασης – το Όλον- είναι πάντα σημαντικότερο από το άθροισμα των μερών του.
Το σημαντικό έιναι ότι αν θέλουμε να είμαστε υγιείς, να διατηρήσουμε την υγεία μας και να ζήσουμε περισσότερο, τότε θα πρέπει να τιθασσεύσουμε τον νού μας να κάνει τις κατάλληλες, θετικές σκέψεις όσο πιο συχνά μπορούμε.
Αυτό δεν σημαίνει «θετική σκέψη» γενικά και αόριστα, ούτε ότι είναι δυνατό να έχει κάποιος μόνο θετικές σκέψεις. Η πραγματικότητα της ζωής περιλαμβάνει τραγωδίες και δυσκολίες και δεν είναι πάντα κατάλληλο για έναν άνθρωπο να νιώθει θετικά.
Η θλίψη, ο θυμός και η αναγνώριση της απώλειας αποτελούν κομμάτια του εύρους των ανθρώπινων συναισθημάτων και έχουν τη θέση τους στη ζωή μας. Συχνά αποτελούν το έναυσμα για ένα σημαντικό μάθημα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μην στρέφουμε την προσοχή μας σε αυτά άσκοπα ή να τα βιώνουμε για περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται.
Κανόνας 2: Αυτό που περιμένουμε ότι θα συμβεί γίνεται πραγματικότητα.
Ο νους και το νευρικό σύστημα ανταποκρίνονονται μόνο σε νοητικές εικόνες. Δεν έχει σημασία αν αυτές οι εικόνες προέρχονται από τον εσωτερικό ή τον εξωτερικό σας κόσμο. Αν φανταστείτε αυτό που θέλετε να γίνεται και αυτό που θέλετε να πετύχετε, δημιουργείτε θετικές οπτικές εικόνες και συναισθήματα που ο υποσυνείδητος νους σας δεν μπορεί να ξεχωρίσει από την πραγματικότητα. Αυτό μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό γιατί αυτή η ονειροπόληση μπορεί να γίνει ένα είδος νοητικής πρόβας. Αλλά υπάρχει μια προειδοποίηση.
Ο οραματισμός, η νοητική πρόβα μόνο δεν αρκούν.
Δεν θα επιτύχουμε απλά και μόνο με το να οραματιζόμαστε και να φανταζόμαστε την ημέρα που τελικά θα τα καταφέρουμε.
Αλλά
Η νοητική πρόβα, ο οραματισμός μπορούν να έχουν αποτέλεσμα, μόνο, όταν προστεθεί σε αυτα η δράση. Αυτό που αναμένεται να συμβεί, τείνει να γίνεται πραγματικότητα.
Η χρήση της Αυτο-Ύπνωσης και του Αυτό-Προγραμματισμού, μπορεί να αλλάξει, να τροποποίησει ή ακόμα και να αντικαταστήσει αυτές τις ιδέες που έχουν σταθεροποιηθεί στο υποσυνείδητο και κυβερνούν και ελέγχουν τη συμπεριφορά μας σε αυτόν τον τομέα.
Κανόνας 3: Η φαντασία είναι πάντα πιο ισχυρή από τη λογική.
Πολλοί άνθρωποι είναι περήφανοι για το μυαλό τους και τη χρήση της λογικής τους. Αλλά στην αντιμετώπιση των συναισθημάτων μας και των συναισθημάτων όσων σχετιζόμαστε, η λογική έχει δεύτερη θέση σε σχέση με τη φαντασία. Βλέπουμε την εφαρμοργή αυτής της αρχής αρνητικά όταν βιώνουμε μια εσωτερική σύγκρουση.
Πώς χρησιμοποιούμε αυτή την αρχή δημιουργικά;
Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση Ύπνωσης, μπορούμε εύκολα να διεγείρουμε τη φαντασία μας με δημιουργικό και ισχυρό επαναπρογραμματισμό. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε θετικές ιδέες και έννοιες που έχουμε δημιουργήσει και τις συνδυάζουμε με την υπνωτική κατάσταση. Στο σεμινάριο εκμάθησης αποτελεσματικής Αυτό-Ύπνωσης, τα μαθαίνουμε όλα αυτά βήμα βήμα.
Αυτή η διαδικασία διεγείρει τη φαντασία μας τόσο που ίσως για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να δούμε τον εαυτό μας να σκέφτεται, να αισθάνεται, να δρα και να συμπεριφέρεται με τρόπο που για εμάς σημαίνει την πραγματοποίηση των στόχων μας.
Η φαντασία μας έτσι διεγείρεται προς δικό μας όφελος έτσι ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας και να βιώσουμε την επιτυχία που αναζητούμε.
Κανόνας 4: Εφόσον μια ιδέα έχει γίνει αποδεκτή σε υποσυνείδητο επίπεδο, παραμένει εκεί και κυβερνά τη συμπεριφορά μας στον τομέα της έκφρασής μας από εκείνη τη στιγμή και μετά μέχρι να αντικατασταθεί από μία νέα ιδέα, ή να αλλαχθεί ή να τροποποιηθεί.
Όλοι οι άνθρωποι αντιστέκονται στην αλλαγή εξαιτίας της εξοικείωσης και εξαιτίας του φόβου. Αντιστέκονται στην αλλαγή μέχρι να φθάσουν στο σημείο που είναι έτοιμοι για αλλαγή. Το μόνο πράγμα που θέλουμε να αποφύγουμε είναι να πρέπει να περάσουμε όλη μας τη ζωή για να φθάσουμε στο σημείο της ετοιμότητας για αλλαγή. Ας φθάσουμε εκεί και ας το κάνουμε. Ας μην μπούμε σε μια τροχιά αναμονής μέχρι να έρθει αυτό που θεωρούμε «η κατάλληλη στιγμή» και μετά να αναλάβουμε δράση.
Η σειρά με την οποία σχηματίζονται τα μοτίβα αντίδρασης είναι η παρακάτω:
Αρχικά έχουμε η σκέψη, ακολουθεί το συναίσθημα και ακολουθεί η δράση. Μετά έρχεται η συνήθεια του να κάνουμε αυτή τη σκέψη σε αυτή την κατάσταση, η συνήθεια του να αισθανόμαστε αυτό το συναίσθημα σε αυτή την κατάσταση και η συνήθεια του να δρούμε με αυτόν τον τρόπο σε αυτή την κατάσταση.
Όταν κάνουμε Αυτό-Προγραμματισμό σε κατάσταση Ύπνωσης, όσο πιο ζωντανά δημιουργούμε την νέα εικόνα του εαυτού μας που θέλουμε να έχουμε στο μέλλον, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η δέσμευσή μας σε αυτή.
Μείνετε συντονισμένοι για το #2
Στέφανος Λέων. Βαούτης
Κλινική & Aναλυτική Υπνοθεραπεία, NLP & HypnoCoaching, HypnoBirthing
Σεμινάρια Αυτό-Ύπνωσης
Ο Στέφανος Βαούτης, ως σύμβουλος στο Νεύρο Γλωσσικό Προγραμματισμό έχει λάβει πιστοποιήσεις ως NLP Practitioner, TimeLineTherapist, Hypnotist και NLP Coach, ενώ ακολούθησαν στη συνέχεια οι αντίστοιχες Master πιστοποιήσεις.Συνέχισε τις σπουδές λαμβάνοντας Δίπλωμα στην Κλινική Υπνοθεραπεία- Ψυχοθεραπεία και το Ανώτερο Δίπλωμα στην Κλινική Ύπνωση. Ειδικεύεται στη Λεκτική και Μη Λεκτική Ύπνωση. Επίσης εφαρμόζει την μέθοδο HypnoBirthing, όντας ο μοναδικός Υπνοθεραπευτής στην Ελλάδα που εφαρμόζει την συγκεκριμένη μέθοδο.
Συνδυάζοντας την Υπνοθεραπεία με άλλες μεθόδους εργάζεται πάνω σε φραγμούςσε νοητικό (τρόπος σκέψηςπεποιθήσεις), συναισθηματικό και ενεργειακό επίπεδο ώστε ο ενδιαφερόμενος να πετυχαίνει τους στόχους του με συνέπεια και η ευτυχία να γίνει για εκείνον τρόπος ζωής και όχι στιγμές.