Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2024%2F02%2Flikewomangr juliadeboinville gynaikes

Julia de Boinville: Ο αγώνας της κατά της σύγχρονης δουλείας αποτελεί έμπνευση για αμέτρητα άτομα σε όλο τον κόσμο

Σκοπεύω να καθιερώσω μια στήλη αφιερωμένη σε κάποιες «διαφορετικές γυναίκες».

Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν γύρω μας πολλές άξιες γυναίκες που διαπρέπουν στον επιχειρηματικό, επιστημονικό, καλλιτεχνικό τομέα ή είναι πετυχημένες influencers με εκατομμύρια followers. Συγχαίρω όλες αυτές τις δυναμικές μούσες, αλλά πρόθεσή μου είναι να εστιάσω σε εκείνες τις ιδιαίτερες γυναίκες που κατέχονται από έντονη ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ και δεν διστάζουν να ταράξουν τα ήρεμα νερά του status τους και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους οπουδήποτε στον πλανήτη. Μια από αυτές τις σπουδαίες γυναίκες ήταν η India Hicks που σας παρουσίασα σε προηγούμενο άρθρο μου.

Σήμερα, με πολύ ενθουσιασμό, θα σας παρουσιάσω την πρωταθλήτρια στον αγώνα κατά της σύγχρονης δουλείας, την Julia de Boinville.

Στη μάχη κατά της σύγχρονης δουλείας, υπάρχουν άτομα των οποίων το πάθος και η αφοσίωση οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές. Η Julia de Boinville είναι μια τέτοια φιγούρα, co-founder του Anti-Slavery Collective UK. Οι ακούραστες προσπάθειές της όχι μόνο ευαισθητοποίησαν την παγκόσμια κοινότητα στον αγώνα κατά της σύγχρονης δουλείας αλλά έχουν επίσης συμβάλει καταλυτικά  στη δράση για την καταπολέμηση αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο,  μέλος της νεότερης γενιάς των βρετανών ευγενών, η Julia de Boinville, είναι απόγονος του Jerome Bonaparte, νεότερου  αδελφού του Napoleon Bonaparte, Γάλλου αυτοκράτορα. Ο Jerome Bonaparte παντρεύτηκε την Elizabeth Patterson, μια Αμερικανίδα, και μέσω αυτής της καταγωγής, η Julia de Boinville μπορεί να ανιχνεύσει την καταγωγή της από την εξέχουσα αυτή οικογένεια.

Από μικρή ηλικία, η Julia περιτριγυριζόταν από ένα περιβάλλον δημιουργικότητας και κριτικής σκέψης, και γαλουχήθηκε από γονείς που της ενστάλαξαν βαθιά εκτίμηση για τη γνώση και αίσθημα ευθύνης απέναντι στον κόσμο. Μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον όπου οι συζητήσεις για τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία και την κοινωνική δικαιοσύνη ήταν συνηθισμένες,  ανέπτυξε μια αδηφάγα όρεξη για μάθηση.  Οι γονείς της, οι ίδιοι υπέρμαχοι της κοινωνικής αλλαγής, την ενθάρρυναν να αμφισβητήσει το status quo και να χρησιμοποιήσει τη φωνή της για να υποστηρίξει όσους δεν έχουν πλατφόρμα.

Πέρα από τα όρια της οικογένειάς της, η ανατροφή της διαμορφώθηκε επίσης από τις αλληλεπιδράσεις της με διάφορες πολιτιστικές και κοινωνικές επιρροές. Μεγαλωμένη σε ένα κοσμοπολίτικο περιβάλλον, εκτέθηκε σε διαφορετικές προοπτικές και εμπειρίες από μικρή ηλικία, καλλιεργώντας μέσα της μια αίσθηση ενσυναίσθησης και κατανόησης προς ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Έτσι από νεαρή ηλικία η Julia de Boinville ανέπτυξε μια βαθιά δέσμευση για την κοινωνική δικαιοσύνη. Το ταξίδι της στον ακτιβισμό ξεκίνησε όταν συνάντησε από πρώτο χέρι τις σκληρές πραγματικότητες της σύγχρονης δουλείας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της, το 2012,  στην Καλκούτα της Ινδίας. Εκεί επισκέφτηκε με τη φίλη της έναν οργανισμό που ονομάζεται Women’s Interlink Foundation και τότε ήταν που συνειδητοποίησε  για πρώτη φορά τη σύγχρονη δουλεία. Η Aloka Mitra, η ιδρυτής της Women’s Interlink, σώζει κορίτσια από τη σύγχρονη σκλαβιά, τους δίνει ένα σπίτι και τους διδάσκει μια απλή επαγγελματική δεξιότητα,  την εκτύπωση υφασμάτων.

Η ανακάλυψη ότι η δουλεία εξακολουθεί να υπάρχει και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ότι οποιαδήποτε άλλη φορά, ήταν σοκαριστική. Όπως η ίδια λέει «Η σύγχρονη δουλεία είναι ένα κρυφό έγκλημα που συχνά είναι δύσκολο να εντοπιστεί, ενώ μπορεί να διαπράττεται παραδίπλα σου».  Τα επόμενα χρόνια η Julia de Boinville  έγινε εμμονική ερευνήτρια και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ευαισθητοποίηση του κόσμου πάνω στο πρόβλημα πρέπει να γίνει αποστολή της.

Βλέποντας την εκμετάλλευση και την ταλαιπωρία ευάλωτων ατόμων άναψε μέσα της η φωτιά που την καλούσε να πάρει θέση ενάντια σε αυτή την αδικία. Έτσι το 2017, μαζί με τη στενή της φίλη, HRH Princess Eugenie of York, ίδρυσαν την οργάνωση AntiSlavery Collective UK.  Η συνεργασία τους συγκέντρωσε ένα μοναδικό μείγμα υπεράσπισης, επιρροής και αποφασιστικότητας για την αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα της εποχής μας. Το Collective στοχεύει να ευαισθητοποιήσει, να εμπνεύσει δράση και να οδηγήσει σε μια συστημική αλλαγή για την εξάλειψη της σύγχρονης δουλείας σε όλες τις μορφές της.

photo 2018 10 01 16 52 41
photo THE ANTI-SLAVERY COLLECTIVE

Στο επίκεντρο της προσέγγισής της βρίσκεται η δέσμευση να ενισχύσει τις φωνές των επιζώντων και να τους δώσει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ξανά την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους. Μέσω της αφήγησης, των εκστρατειών υπεράσπισης και των στρατηγικών συνεργασιών, εργάζεται ακούραστα για να ρίξει φως στις κρυφές γωνιές όπου ευδοκιμεί η εκμετάλλευση και να διαλύσει τα δίκτυα που τη διαιωνίζουν.

Η υπεράσπιση της Τζούλια εκτείνεται πέρα από τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης. Συνεργάζεται ενεργά με φορείς χάραξης πολιτικής, επιχειρήσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για να αναπτύξει και να εφαρμόσει αποτελεσματικές στρατηγικές για την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων, την προστασία των θυμάτων και τη δίωξη των δραστών. Η συνεργατική της προσέγγιση επιδιώκει να αξιοποιήσει τη συλλογική δύναμη διαφορετικών ενδιαφερομένων για να οδηγήσει σε ουσιαστική αλλαγή.

Εκτός από τη δουλειά της με την Anti-Slavery Collective UK, η Julia εργάζεται επίσης για την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, Scale AI, ως επικεφαλής του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Scale AI βοηθά τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους κυβερνητικούς οργανισμούς να ξεκλειδώσουν την αξία από τα δεδομένα τους. Στο παρελθόν εργάστηκε στην Afiniti, έναν παγκόσμιο κορυφαίο πάροχο εφαρμοσμένης τεχνητής νοημοσύνης και προηγμένων αναλυτικών στοιχείων. Έχει επίσης ολοκληρώσει ένα PGDip στο Saïd Business School στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έγραψε τη διατριβή της σχετικά με το πώς οι μεγάλες επιχειρήσεις αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για την καταπολέμηση κοινωνικών ζητημάτων όπως η σύγχρονη δουλεία.

Παράλληλα, συμμετέχει σε διάφορες  πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας. Είτε μιλάει σε διεθνή συνέδρια, συμμετέχει σε εκστρατείες βάσης είτε αξιοποιεί την πλατφόρμα της για να ενισχύσει τις περιθωριοποιημένες φωνές, παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της να οικοδομήσει έναν κόσμο απαλλαγμένο από εκμετάλλευση και καταπίεση.

Η αφοσίωση της Julia de Boinville στον αγώνα κατά της σύγχρονης δουλείας αποτελεί έμπνευση για αμέτρητα άτομα σε όλο τον κόσμο. Το υπόβαθρό της είναι μια ταπετσαρία πλεγμένη με νήματα πάθους, διανόησης και αδιάκοπης αναζήτησης της δικαιοσύνης, μέσω δε της αταλάντευτης υπεράσπισής της, μας υπενθυμίζει ότι ο καθένας από εμάς έχει να παίξει έναν ρόλο στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας. Καθώς αντιμετωπίζουμε τις περίπλοκες προκλήσεις που θέτει η σύγχρονη δουλεία, το όραμά της για έναν κόσμο όπου κάθε άτομο αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια και σεβασμό μας καθοδηγεί στο δρόμο προς την ελευθερία.

cover photo THE ANTI-SLAVERY COLLECTIVE

Ανήκω στην ομάδα των γυναικών που δίπλα από τον αριθμό 50 βάζουν ένα θετικό πρόσημο. Αυτό το πρόσημο είναι και ο τρόπος που προσεγγίζω τη ζωή. Ως πρότυπό μου έχω πάντα δυναμικές γυναίκες, που δεν διστάζουν να πειραματιστούν, να διεκδικήσουν τα όνειρά τους και να ζήσουν με πάθος την κάθε στιγμή. Ακολουθώντας αυτά τα στοιχεία και έχοντας πάντα ως αρχή το σεβασμό και την αγάπη στον άνθρωπο και κυρίως στη γυναίκα, υπηρέτησα πιστά κάθε ρόλο που κλήθηκα να παίξω, αυτόν της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης, αλλά και της θαυμάστριας της ομορφιάς όπου τη συναντώ. Αυτή την ομορφιά της ζωής που βρίσκεται ακόμη και σε μικροπράγματα γύρω μας θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας.

RELATED