ΗΠΑ: «Μάχη για τις αμβλώσεις» – Ο αγώνας όλων των γυναικών
ΗΠΑ, κλιμακώνεται ο διχασμός μετά τη διαρροή του Politico για το σχέδιο απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου για την κατάργηση των αμβλώσεων.
Το Ανώτατο Δικαστήριο – το οποίο έχει επανδρωθεί υπό κυβέρνησης Donald Trump – θα αποφανθεί πριν από τις 30 Ιουνίου του 2022, για το νομοσχέδιο του Μισισίπι για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, το οποίο μέλεται να επηρεάζει την δυνατότητα των γυναικών (ανήλικων και μη), να κάνουν άμβλωση.
Ιστορία των ΗΠΑ σχετικά με το ζήτημα των αμβλώσεων/ Πώς φτάσαμε στο σήμερα:
Το 1973, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι η άμβλωση ήταν νόμιμη στην υπόθεση ορόσημο Roe κατά Wade. Οι ακτιβιστές/ριες και οι πολιτικοί κατά της επιλογής αυτής προσπαθούν, από τότε, να ανατρέψουν αυτήν την απόφαση και τώρα βλέπουμε τους καρπούς των προσπαθειών τους να βρίσκουν αντίκρισμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε πως η εκάστοτε νομοθεσία που διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία, δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που δύναται να καθορίσει ολοκληρωτικά, την απαγόρευση των αμβλώσεων.
Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτη η δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες, ακόμα και πριν την θέσπιση του νέου νομοσχεδίου, για άμβλωση. Το πρώτο παράδειγμα που έρχεται στο μυαλό όλων είναι αυτό της πολιτείας της Αλαμπάμα, στην οποία ο κυβερνήτης της επικύρωσε με νόμο, την τιμωρία των γιατρών που παρέχουν την εν λόγω εγχείρηση με ισόβια κάθειρξη. Έρευνα που έλαβε χώρα το 2014 από το Ινστιτούτο ‘Guttmatcher’ κατέδειξε, πως το 93% των κομητειών της Αλαμπάμα, δεν παρέχουν κλινικές οι οποίες διαθέτουν αυτήν την υπηρεσία. Αυτό έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα την αναγκαστική μετακίνηση των γυναικών που επιθυμούν να κάνουν άμβλωση σε κάποια πολιτεία που μπορεί να την παράσχει. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και η μεταφορά αυτή, και το οικονομικό κόστος που απαιτείται για την διακοπή εγκυμοσύνης, δεν μπορεί να στηριχθεί από τμήμα των γυναικών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Αλαμπάμα, όπως και πολλές άλλες πολιτείες, δεν περιλαμβάνει την άμβλωση στον κατάλογο των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα, μέσω της Medicaid. Επί του παρόντος, όλες οι πολιτείες πρέπει να παρέχουν δημόσια χρηματοδότηση για αμβλώσεις σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή απειλής για τη ζωή – αλλά σε πολλές περιοχές οι εξαιρέσεις αυτές δεν θα έχουν καμία σημασία αν τεθούν σε ισχύ οι νέοι απάνθρωποι νόμοι.
Γιατί η άμβλωση θα πρέπει να θεωρείται από όλους ως αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα;
Η διαδικασία της εγκυμοσύνης, οι μεταπτώσεις στην ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας, οι μεταβολές στις οποίες υπόκεινται το σώμα της, η ψυχική δύναμη και οικονομική στήριξη της διαδικασίας που απαιτείται, είναι πράγματα που δεν θα πρέπει να αναγκάζεται καμία γυναίκα να υπομείνει και να θυσιάσει δίχως τη θέλησή της, την προσφορά, την αυτοδιάθεσή της στον σκοπό αυτό, στη συνειδητή επιλογή της προς την μητρότητα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου έχει προκύψει μία εγκυμοσύνη δίχως να είναι προσχεδιασμένη ή θεμιτή από την γυναίκα. Όπως επίσης δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου ανήλικα κορίτσια βρίσκονται αντιμέτωπα με μία εγκυμοσύνη, της οποίας τα βάρη δεν επιθυμούν, δεν είναι σε θέση, και δεν μπορούν να αναλάβουν. Επιπροσθέτως, γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα βιασμού, σε πολλές πολιτείες της Αμερικής απαγορεύεται από τον νόμο να συνεχίσουν σε άμβλωση, παρά των έντονων επιπλοκών που ενδέχεται να υφίστανται στην ψυχολογία της γυναίκας αλλά και του κοριτσιού αντίστοιχα, καθώς δυστυχώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μικρά κορίτσια που βιάστηκαν και έμειναν έγκυες, αναγκάστηκαν να παλέψουν όχι μόνο την συνειδητοποίηση και κατανόηση της κατάστασης που βρέθηκαν στην ηλικία αυτή, αλλά και την ίδια την νομοθεσία που αντί να προστατέψει το θύμα ενός αποτρόπαιου εγκλήματος, του αφαιρεί ένα θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα. Η Ένωση Γιατρών για την Αναπαραγωγική Υγεία προειδοποιεί ότι η σχεδόν πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην υγεία των γυναικών, ενώ ο Εθνικός Οργανισμός για τις Γυναίκες (NOW) καταγγέλλει την απαγόρευση ως αντισυνταγματική.
Στην Ιρλανδία και τη Μάλτα οι εκτρώσεις είναι παράνομες, το ίδιο στην Κύπρο – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Στην Ισπανία και την Πολωνία, που το δικαίωμα στην έκτρωση παραμένει εξαιρετικά περιορισμένο, χρειάστηκε να κινητοποιηθούν χιλιάδες γυναίκες προκειμένου να σταματήσουν τα νομοσχέδια που θα απαγόρευαν τις εκτρώσεις ολοκληρωτικά. Στην Ελλάδα η νομιμοποίηση των εκτρώσεων -ώς τη 12η εβδομάδα κύησης- κατοχυρώθηκε με τον νόμο 1609 το 1986, που θεωρήθηκε βασική κατάκτηση του φεμινιστικού κινήματος, έπειτα από δεκαετίες απαγορεύσεων.
Έρευνες έδειξαν πως το 25% των γυναικών στις ΗΠΑ μπορεί να υποβληθεί σε έκτρωση σε κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι γυναίκες αυτές, προέρχονται από κάθε κοινωνική τάξη και μορφωτικό επίπεδο. Οι στατιστικές δείχνουν επιπλέον, ότι η πλειονότητα είναι ανύπαντρες, μεταξύ 20 και 30 ετών, το εισόδημά τους είναι χαμηλό και έχουν ήδη ένα παιδί.
BREAKING: Alabama’s legislature just passed a law that criminalizes doctors and makes abortion illegal.
Abortion is NOT a crime — it’s a constitutional right.
We will sue to stop this law from ever taking effect.
— ACLU (@ACLU) May 15, 2019
Στο εφιαλτικό σενάριο όπου θα ψηφιστεί η νομοθεσία στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ θα ανήκουν σε πολύ μικρή ομάδα χωρών, οι οποίες έχουν αυστηροποιήσει τους νόμους για την άμβλωση τα τελευταία χρόνια. Μόλις τρεις χώρες έχουν ακολουθήσει τέτοια πολιτική από το 1994: η Πολωνία, το Ελ Σαλβαδόρ και η Νικαράγουα. Την ίδια περίοδο, 54 χώρες του κόσμου έχουν επεκτείνει το δικαίωμα των γυναικών να δώσουν τέλος στην εγκυμοσύνη τους. Φανταζόμαστε πως οι γυναίκες που κατοικούν σε περιοχές του κόσμου που απαγορεύονται οι αμβλώσεις, θα υποβάλλονται στην διαδικασία του να μεταφέρονται εκτός της πολιτείας που βρίσκονται, σε μία άλλη πολιτεία που θα παρέχονται αμβλώσεις, ή ακόμη και σε ήπειρο εκτός των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, είναι σχεδόν βέβαιο, πως θα γίνονται παράνομες αμβλώσεις, οι οποίες θα είναι πιθανότατα επίφοβες για την υγεία της γυναίκας.
Καταληκτικά, είναι απαραίτητη η ορθή και ενημερωμένη παροχή υπηρεσιών και γνώσεων σχετικά με το ζήτημα της άμβλωσης, της αξίας της, της αναγκαιότητας της, τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες. Πρόκειται για ένα ζήτημα που θίγει την ανθρώπινη ακεραιότητα, την δυνατότητα της αυτοδιάθεσης και συνειδητής επιλογής κύησης. Το σώμα μας ανήκει σε εμάς. Σε κανέναν νομοθέτη, σε κανένα Ανώτατο Δικαστήριο και σε κανέναν άλλον άνθρωπο.