Innerscapes: 7 νέα έργα της Αναστασίας Γρυλλάκης που συνδιαλέγονται με τέσσερα στάδια του αγώνα: ιδέα, μάχη, νίκη, ελευθερία.
Η έκθεση INNERSCAPES της Αναστασία Γρυλλάκη, η οποία στηρίζεται στο τετράπτυχο του 1821 ΙΔΕΑ – ΜΑΧΗ – ΝΙΚΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο στο Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης στην Άνδρο που ιδρύθηκε το 1999 από τους ΜΑΡΙΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ & ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΝΤΖΑΒΕΛΑΚΗ στο πλαίσιο της ιδέας Τουρισμός Πολιτισμός. « Η έκθεση με την επιτυχία που είχε θα συνεχιστεί μέχρι τέλος Σεπτέμβριου. Το Μουσείο ( και η έκθεση)στεγάζεται στο παλαιό οικογενειακό εργοστάσιο Πάγου ( Παγοποιείο Μαντζαβελακη ) το οίκημα , το οποίο χρονολογείται από τις αρχές του περασμένου αιώνα και είναι αντικείμενο Βιομηχανικής Αρχαιολογίας.
Η κ Αθήνα Σχινά ανέφερε ότι “Στην μετασκευή του πέτρινου παλαιού παγοποιείου της Χώρας Άνδρου, που εδώ και χρόνια λειτουργεί, -χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες και την ουσιαστική συμβολή της οικογένειας Βασιλοπούλου- καθώς εκεί περιλαμβάνονται αξιόλογα και συλλεκτικά αντικείμενα, στο ιδιωτικό Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης, σε αυτόν λοιπόν τον εντυπωσιακό και υποβλητικό χώρο, είδαμε μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα ζωγραφική έκθεση της εικαστικής δημιουργού και σκηνογράφου Αναστασίας Γρυλλάκη. Θέμα της είχε τα εσωτερικά (ψυχοδυναμικά) τοπία, όπως αυτά συνεχώς μεταπλάθονται στον χώρο, προβάλλοντας αφαιρετικές διεργασίες του συλλογικού –αλλά και ατομικού- υποσυνειδήτου.”
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΡΥΛΛΑΚΗ ΠΙΝΑΚΑΣ “GREECE”
Αθηνά Σχινά – Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ)
Στην ενότητα Innerscapes, η εικαστικός και σκηνογράφος Αναστασία Γρυλλάκη δημιουργεί ένα δισδιάστατο περιβάλλον προσωπικής αφήγησης που γενναιόδωρα προσφέρεται στον παρατηρητή ως χώρος προβολής υποκειμενικών συμβολισμών και ενοράσεων. Ακαθόριστα αλλά οικεία φυσικά τοπία, απαλά ονειρικά χρώματα με ασυνήθιστη ένταση κι ένα αίσθημα γαλήνης εν μέσω μιας υπαρξιακής αναταραχής, χαρακτηρίζουν τα ενδο-τοπία όπου η εικαστικός δίνει υλική υπόσταση σε εσωτερικές εικόνες, συγκινήσεις και προπάντων αποκαλύψεις. Επηρεασμένη από την επέτειο των 200 χρόνων από τον ελληνικό αγώνα της ανεξαρτησίας, η καλλιτέχνης προσθέτει στη σειρά ενδο-τοπίων 7 νέα έργα που συνδιαλέγονται με τέσσερα στάδια του αγώνα: ιδέα, μάχη, νίκη, ελευθερία.
Επιμελήτρια έκθεσης – Γιαλένα Κλειδαρά
ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ
Λίγα λόγια για την Αναστασία Γρυλλάκη
Η Αναστασία Γρυλλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ecole Nationale Superieure de Beaux Arts με καθηγητή τον Vladimir Velicovic με εξειδίκευση στο σχέδιο. Η πρώτη της ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου στο Ψυχικό. Ακολούθησαν ατομικές εκθέσεις στην γκαλερί Ζυγός στην Αθήνα και στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξάνθου στην Ήπειρο. Επίσης μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις: όπως στη Πινακοθήκη Πιερίδη, γκαλερί Δίμιτο-Κρήτη, Jim Thomson Group – Αθήνα, Gallery K London. Παράλληλα και μέχρι σήμερα συνεχίζει να εξελίσσει το concept «art2where» δουλεύοντας με ανακυκλώσιμα χρηστικά αντικείμενα και ρούχα. Το 2004 σαν Head Designer σχεδίασε και δημιούργησε τα κοσμήματα και τα αξεσουάρ της «Κλεψύδρας» για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Από το 2004 μέχρι και το 2012 δούλεψε σαν σκηνογράφος και ενδυματολόγος για μια σειρά θεατρικών και χοροθεατρικών παραστάσεων στο Εθνικό Θέατρο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, στο Altera Pars Theatre, για το Φεστιβάλ Αθηνών πάντα σε συνεργασία με γνωστούς σκηνοθέτες και χορογράφους όπως τη Φρόσω Λύτρα, τη Μαριάννα Κάλμπαρη, τον Άγγελο Μέντη, τον Φώτη Νικολάου. Επίσης έχει δουλέψει σαν καλλιτεχνική επιμελήτρια για την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (Art Show of 20 Young Artists) και το Μουσείο Γουλανδρή (Gemine Muse). Έργα της βρίσκονται στο ξενοδοχείο Sofitel του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και την Άνδρο.
ΡΙΚΑ ΜΟΥΡΙΚΗ,ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΡΥΛΛΑΚΗ,ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΑΡΔΕΛΗΣ