Skip to main content
4 2 369781ba

Ίδρυμα Θεοφανώ: Επίκεντρο της Ευρώπης έγινε η Θεσσαλονίκη, τιμώντας τους δρ. Uğur Şahin και δρ. Özlem Türeci τους επιστήμονες που μετέτρεψαν τον φόβο σε ελπίδα.

Σε μια υποβλητική Τελετή Απονομής έγινε η βράβευση του ζεύγους επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό, παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων της Ευρώπης από τον χώρο της πολιτικής, της διπλωματίας, της δικαιοσύνης, των επιστημών και του πολιτισμού.

Εστιάζοντας στην καίρια θέση της επιστήμης στην κοινωνία και τη συνεισφορά της στο Κοινό Καλό, η απονομή του φετινού Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και έκφρασης σεβασμού τιμήθηκε το ζευγάρι που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, ο δρ. Uğur Şahin και η δρ. Özlem Türeci, οι δυο επιστήμονες που με την αδιάλειπτη προσπάθεια τους να επιλύσουν μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, οδηγήθηκαν σε μια ανακάλυψη που μετέτρεψε τον φόβο σε ελπίδα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλη την Ανθρωπότητα.

9 1

κ. Νίκος Ευθυμιάδης, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ – Πρόεδρος του Ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη, κα. Λένα Τορνιβούκα, Διευθύντρια TOR Hotel Group, κα. Σόνια Γεροβασιλείου & κ. Ευάγγελος Γεροβασιλείου, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ – Κτήμα Γεροβασιλείου.

Η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφερόμενη στα χαρακτηριστικά εκείνα των βραβευθέντων που συμβάλλουν στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης, μίλησε για «δύο σπουδαίους ανθρώπους, που μετά τη θριαμβευτική τους επιτυχία έσπευσαν να δηλώσουν ότι τα αποτελέσματα των ερευνών τους ήταν μια νίκη της καινοτομίας, της επιστήμης και της παγκόσμιας συνεργατικής προσπάθειας».

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, κ. Σταύρος Ανδρεάδης, εξέφρασε το δέος με το οποίο αντικρύζει τους βραβευμένους και ανέφερε ότι «Το έργο τους φέρνει μπροστά μας μια σειρά από σημαντικές αλήθειες με πρώτη τον καίριο ρόλο της επιστήμης για την ευημερία του ανθρώπου. Η ασύλληπτη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος μπορεί και πρέπει να υπηρετεί το κοινό καλό».

Ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, κ. Herman Count Van Rompuy, αναφέρθηκε στο επίτευγμα των βραβευμένων λέγοντας πως «Οι δυο τους έκαναν αυτό που πολλοί από εμάς φιλοδοξούμε να κάνουμε στην κοινωνία: μετέτρεψαν τον φόβο σε ελπίδα», και υπογράμμισε μέσα από το παράδειγμά τους την αναγκαιότητα της συνεργασίας «Δεν μπορούμε να είμαστε ασφαλείς στον κόσμο προτού να είναι όλοι ασφαλείς. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, αλλά η πολιτική δεν είναι παγκόσμια. Περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε παγκόσμια συνεργασία αντί για παγκόσμια αντιπαράθεση».

7 4

κα. Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου & κ. Μάρκος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΑΒΙΖ ΑΕ.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, η δρ. Özlem Türeci τόνισε τη συνεισφορά πολλών γενεών ερευνητών που συνέβαλαν στην κατανόηση της mRNA τεχνολογίας, ευχαρίστησε την ομάδα της BioNTech για αυτόν τον αγώνα δρόμου προς το εμβόλιο που ονόμασαν Project Lightspeed, αλλά και τον άμεσο συνεργάτη τους Άλμπερτ Μπουρλά με τον οποίο έθεσαν ως κοινό άξονα της συνεργασίας τους την ασφάλεια όλων. Καταλήγοντας είπε πως «η Επιστήμη μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά ας μην περιμένουμε για το επόμενο παγκόσμιο πρόβλημα, την επόμενη μεγάλη κρίση, για να δημιουργήσουμε την αίσθηση του κατεπείγοντος». Ο δρ. Uğur Şahin αναφερόμενος στην τεχνολογία mRNA ως τη νέα επανάσταση στην ιατρική, σημείωσε: «να είμαστε γενναίοι και αισιόδοξοι – τα όρια της εφαρμογής της τεχνολογίας mRNA, είναι τα όρια της βιολογίας. Ο κόσμος βρίσκεται τώρα σε ένα στάδιο όπου η γνώση της βιολογίας και της ασθένειας εξελίσσεται δραματικά. […] Ας κατανοήσουμε την ιστορική μας ευθύνη και ας σκεφτούμε σε παγκόσμιο επίπεδο. […] Είμαστε ευγνώμονες που είμαστε σήμερα εδώ, και ανυπομονούμε να συμβάλουμε σε ένα καλύτερο αύριο – μαζί με έμπιστους συνεργάτες από τους τομείς της επιστήμης, της οικονομία και της πολιτικής».

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με έναν ιδιαίτερα συμβολικό τρόπο από την πρώτη παρουσίαση του διεθνούς καινοτόμου Εκπαιδευτικού Προγράμματος MakeMusiCovit!, σε μια πρωτότυπη υβριδική συναυλία πανευρωπαϊκής μουσικής συνεργασίας, που σχεδιάστηκε εν μέσω πανδημίας υπό τη διεύθυνση του Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη (συνθέτη) και της Safira Antzus Ramos (μαέστρου). Παράλληλα με το μουσικό έργο και μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας και της τεχνικής του projection mapping, παρουσιάστηκαν σε τρεις μεγάλες κόγχες του μνημείου εικόνες από τα μοναδικά ψηφιδωτά της Ροτόντας.

3 1 2

κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κος Uğur Şahin, Βραβευμένος – Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech & κα. Özlem Türeci, Βραβευμένη – Συνιδρύτρια και Chief Medical Officer της BioNTech, κ. Σταύρος Ανδρεάδης, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, κ. Herman Van Rompuy, Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, τη στιγμή της βράβευσης.

Τη βράβευση τίμησαν με την παρουσία τους κορυφαίες προσωπικότητες από την Ευρώπη, όπως η Mary McAleese, π. Πρόεδρος της Ιρλανδίας, η Tarja Halonen, π. Πρόεδρος της Φινλανδίας, η Rita Süssmuth, π. Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, σε αυτήν παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, ενώ την παρουσίαση της τελετής απονομής έκανε ο δημοσιογράφος και Διευθυντής της εφημερίδας Καθημερινή, Αλέξης Παπαχελάς.

Χορηγός της Τελετής Απονομής για δεύτερη χρονιά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, δήλωσε για το φετινό βραβείο: «Πρόκειται για ένα επίτευγμα που ευθυγραμμίζεται απολύτως με τις αξίες που πρεσβεύει το Βραβείο, το οποίο θεσπίστηκε με σκοπό να τιμά και να προβάλλει πρόσωπα και θεσμούς που συμβάλλουν στην ενίσχυση του κοινού καλού και της βελτίωσης της ζωής όλων. Η Eurobank ταυτίζεται έμπρακτα με τις αξίες που αναδεικνύει ο νέος θεσμός και επιδιώκει σταθερά, μέσω της καθημερινής επιχειρηματικής της πρακτικής και ενός πολυεπίπεδου πλέγματος δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, να είναι χρήσιμη για τις κοινωνίες των χωρών στις οποίες έχει παρουσία».

Το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» θα απονέμεται κάθε χρόνο από το ομώνυμο Ίδρυμα Θεοφανώ-Theophano Foundation, ως διάκριση και χωρίς χρηματικό αντίτιμο, μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων από τα δυο βασικά όργανα του Ιδρύματος: τη Συμβουλευτική και τη Διοικούσα Επιτροπή.

Η Τελετή Απονομής πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της

και την ευγενική υποστήριξη της

Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης «Εξασφαλίζοντας την ευημερία του αύριο μέσω της επιστήμης».

Το ζεύγος επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό, οι δρ. Uğur Şahin και δρ. Özlem Türeci, συνομίλησαν για καίρια θέματα του μέλλοντος της Ανθρωπότητας με κορυφαίες προσωπικότητες της Ευρώπης και πλήθος κόσμου που γέμισε την αίθουσα.

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης Θεοφανώ την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, και στο πλαίσιο της απονομής του ετήσιου πανευρωπαϊκού βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ». Η θέσπιση του νέου αυτού θεσμού, που είναι ένα διεθνές πάνελ συζήτησης πάνω σε καίρια θέματα που θα απασχολήσουν την ανθρωπότητα τις επόμενες δεκαετίες, και που σχετίζονται και εμπνέονται από το βραβείο κάθε χρονιάς, είχε φέτος ως τίτλο «Εξασφαλίζοντας την ευημερία του αύριο μέσω της Επιστήμης» και θεματικές σχετικές με την επιστήμη για το Κοινό Καλό, επιστήμη και καινοτομία στην Ευρώπη, επιστήμη και ανταγωνιστικότητα, επιστήμη και εκπαίδευση, και επιστήμη και υγιεινή ζωή.

Οι δύο επιστήμονες που βραβεύθηκαν, το ζευγάρι που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, οι δρ. Uğur Şahin και δρ. Özlem Türeci, ήταν κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση αυτή, την οποία χαιρέτισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Με τις τοποθετήσεις τους και σε διάλογο με τους βραβευμένους μέσα από τη δική τους οπτική, συμμετείχαν στη συζήτηση κορυφαίες προσωπικότητες από την Ευρώπη, μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος, μεταξύ αυτών η κα Mary McAleese, π. Πρόεδρος της Ιρλανδίας και Καθηγήτρια Παιδείας, Θρησκείας & Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, η κα Maria Luisa Poncela, π. Υφυπουργός Εμπορίου και Γενική Γραμματέας Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ισπανίας, ο κ. Γιώργος Πρεβελάκης, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne και η κα Chiara Saraceno, Επίτιμο Μέλος Collegio Alberto στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο. Τη συζήτηση συντόνισε ο Καθηγητής Stefan Schepers, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ.

Κάνοντας αναφορά στην απονομή του πρώτου βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στην Εκπαίδευση και το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε μεταξύ άλλων: «Δεν είναι τυχαίο πιστεύω ότι τα δυο πρώτα Βραβεία Θεοφανώ, δόθηκαν στην εκπαίδευση και στην επιστήμη. Ότι αυτοί είναι οι τομείς που επιλέχθηκαν πέρυσι και φέτος λέει πολλά και για το βραβείο, αλλά και για την κοινωνία μας. Η Επιστήμη είναι η κορωνίδα της Πολιτικής σε καιρούς κρίσης».

Εκ μέρους των βραβευμένων, ο δρ. Uğur Şahin αναφερόμενος σε αυτό που κρατά από αυτή τη διαδικασία και που έμεινε ως μάθημα, «είναι πως αυτή η κρίση και οι λύσεις που δόθηκαν μας απέδειξαν πως η Επιστήμη είναι πολύ σημαντική. Η Επιστήμη ήταν στο περιθώριο της κοινωνίας μας και τώρα ξαφνικά βρέθηκε στο κέντρο». Μιλώντας επίσης για τον ρόλο της εκπαίδευσης του κοινού και της ενημέρωσης στον εμβολιαστικό σκεπτικισμό, τόνισε τη σημασία της παροχής εμπεριστατωμένων πληροφοριών και δεδομένων τόσο για τη αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και για τις επερχόμενες κρίσεις όπως μπορεί να είναι η κλιματική αλλαγή. Στη συνεργασία με την Pfizer και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο αναφέρθηκε ως παράδειγμα για «το πως οι άνθρωποι μπορούν να συνεργαστούν και να οργανωθούν μαζί, από κοινού, για έναν κοινό σκοπό. […] Το μόνο που μας ένοιαζε ήταν να ακολουθούμε τους κανόνες της επιστήμης. Ήταν εξαιρετική η συνεργασία γιατί συμβάλαμε όλοι με διαφορετικό τρόπο προκειμένου να καταλήξουμε σε μια κοινή λύση βασιζόμενοι σε κοινές αξίες».

Την εκδήλωση της Συζήτησης Στρογγυλής Τράπεζας τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, καθώς και ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου.

Η Στρογγυλή Τράπεζα πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία

photo cover – κ. Αλεξέι Μαλιέγκα & κα. Θάλεια Εξάρχου, Ιδιοκτήτρια της Thalia Exarchou Jewelry, κ.  Γιώργος Ντάβλας, κ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης & κα. Μάγδα Καλλιτσάντση.

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED