Ιδέες για να φτιάξετε τα πιο ωραία πιάτα με τα απομεινάρια του γιορτινού τραπεζιού
Ήδη μετράμε την πρώτη ημέρα της καινούργια χρονιάς, ας δούμε τι θα κάνουμε με όλο αυτό το φαγητό που θα περισσέψει.
Φυσικά και θα είναι αρκετό ώστε να μην προβληματιστείτε για το τι θα μαγειρέψετε τις επόμενες ημέρες. Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, και αυτό το γνωρίζουν όλες οι νοικοκυρές. Τα απομεινάρια του γιορτινού τραπεζιού πρωταγωνιστούν στο τραπέζι των επόμενων ημερών χωρίς ενοχές. Βάλτε καφέ ή ότι άλλο προτιμάτε, και ελάτε να μιλήσουμε για το Plan B του γιορτινού τραπεζιού και τι μπορούμε να δημιουργήσουμε από όλο αυτό το φαγητό που σίγουρα θα περισσέψει.
Κρέας
Ό,τι κρέας και αν έχει απομείνει στο ταψί (γαλοπούλα, κοτόπουλο, χοιρινό, αρνί), μπορεί να ξαναμπεί σε μια σούπα, σε μια τάρτα, μια πίτα ή ακόμα και σε ένα μαγειρευτό με σάλτσα.
Το λίπος, τα κομματάκια και τα κόκκαλα από το καθάρισμα του κρέατος είναι πρώτης τάξεως υλικό για να φτιάξεις νόστιμο ζωμό για μια σούπα ή το επόμενό σου φαγητό.
Ετοιμάστε μερικά σάντουιτς, ειδικά αν δουλεύετε αυτές τις ημέρες είναι ότι πρέπει. Κόψτε το κρέας σε κομματάκια, προσθέστε τα υλικά της αρεσκείας σας και καταναλώστε το κρύο ή ζεστό.
Άλλη μια έξυπνη ιδέα είναι η σαλάτα με κρέας. Για τα λευκά κρέατα, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα, η σαλάτα του Καίσαρα είναι η σίγουρη επιλογή ενώ για το χοιρινό ή το μοσχάρι προτιμήστε μαρούλι με φρέσκα κρεμμυδάκια και σως γιαουρτιού για να την νοστιμίσετε.
Πατάτες
Σίγουρα το πιο διάσημο συνοδευτικό σε όλα τα εορταστικά τραπέζια. Όμως αυτό το μπολ που δεν φαγώθηκε, έχει μείνει εκεί στον πάγκο της κουζίνας παραπονεμένο, καθώς κανείς δεν προτιμά τις κρύες πατάτες. Ας δούμε λοιπόν πως θα το μεταμορφώσουμε:
Ετοιμάζουμε πουρέ με την γνωστή διαδικασία. Για έξτρα νοστιμιά, προσθέστε λίγη σάλτσα από το κρέας.
Μια άλλη έξυπνη ιδέα είναι να ετοιμάσουμε πατατοκροκέτες. Λιώνουμε τις πατάτες καλά με ένα πιρούνι, πλάθουμε μπαλάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές. Μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα και τριμμένο τυρί και μπαχαρικά ενώ αν θέλουμε έξτρα τραγανές τις πατατοκροκέτες μας, προσθέτουμε μπύρα στο αλεύρι και φτιάχνουμε έναν γρήγορο χυλό.
Ψώμι
Κάτι που ο φούρνος της γειτονιάς θα είναι κλειστός αρκετές ημέρες, κάτι που με τόσα φαγητά κανείς δεν τρώει ψωμί στο γιορτινό τραπέζι, το σίγουρο είναι ότι όσο καλούς υπολογισμούς και αν κάνετε, θα σας περισσέψει αρκετό.
Φτιάχνουμε σπιτικά κρουτόν, χρησιμοποιώντας αυτή εδώ την εύκολη συνταγή.
Φρυγανίζουμε τις ήδη κομμένες φέτες και ετοιμάζουμε μπρουσκέτες για την επόμενη ημέρα χρησιμοποιώντας και τα τυριά και αλλαντικά που ενδεχομένως να έχουν περισσέψει.
Το βάζουμε σε σακουλάκι και το κρατάμε στην κατάψυξη για τα μπιφτέκια και τα κεφτεδάκια μας.
Φτιάχνουμε σουφλέ ψωμιού στο φούρνο χρησιμοποιώντας τα τυριά και τα αλλαντικά που έχουν περισσέψει.
Αλλαντικά & Τυριά
Τα κομμένα αλλαντικά και τυριά που περίσσεψαν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε φτιάχνοντας ζυμαρικά φούρνου. Βράζουμε ζυμαρικά, τα ανακατέβουμε με μπόλικα τυριά και αλλαντικά, περιχύνουμε με κρέμα γάλακτος και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.
Φτιάχνουμε ομελέτα για το πρωινό της επόμενης ημέρας. Απλά τα ψιλοκόβουμε και τα αναμειγνύουμε με μείγμα των αυγών για ένα πεντανόστιμο και δυναμωτικό πρωινό.
Μην ξεχνάτε ότι στην κουζίνα τίποτα δεν πάει χαμένο και η ανακύκλωση του φαγητού είναι το απόλυτο αξίωμα των ημερών, διότι εκτός δημιουργικό είναι και οικονομικό!