Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2017%2F05%2Fimages easyblog images 927 027981ec990f556d8370a14e3e774061 XL

Η Βαλέρια μας μιλάει για το νέο έργο του Κορτώ

author likewoman

17 Μάι 2017

Το νέο, ακυκλοφόρητο έργο του Αύγουστου Κορτώ, έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο σε θεατρική διασκευή του Γρηγόρη Χατζάκη. Έρωτας, χιούμορ, σουρεαλισμός και τέσσερις αξιοπερίεργοι, αξιαγάπητοι χαρακτήρες συναντιούνται αυτόν τον Απρίλιο σε μία ανατρεπτική παράσταση. Ένα διαδικτυακό love story. Μία μεταμοντέρνα, θεατρική κομεντί.

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

“Ρίτα & Ντύλαν και Φαίδρος & Φάκμε”

Η Βαλέρια Χριστοδουλίδου που στην παράσταση παίζει την Φάκμε (επίσης θα την ακούσουμε να παίζει πιάνο και να τραγουδάει), μίλησε στο Like Woman.

 valeriaxristodoulidou

Δεύτερη φορά με τον Γρηγόρη Χατζάκη. Γιατί σου αρέσει σαν σκηνοθέτης; Στον κόσμο του Γρηγόρη Χατζάκη πρωτοβρέθηκα ως θεατής κι αμέσως αισθάνθηκα έντονη επιθυμία να μπω σε αυτόν τον κόσμο & να τον γνωρίσω από κοντά και να μιλήσω τη γλώσσα του, που για κάποιο λόγο μου ήταν αρκετά οικεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις προσωπικής κι επαγγελματικής επαφής ανάμεσα σε εμένα και το άλλον όλη τη δουλειά την κάνει με μαεστρία, αλάνθαστη σιγουριά κι επιτυχία ένας υπερφυσικός μαγνήτης αμετανόητος για τις επιλογές του που με παντρεύει και δημιουργεί σχέσεις ισχυρές, δημιουργικές κι ανθεκτικές στο χρόνο, με κάποιες από αυτές να αποδεικνύονται και σχέσεις ζωής. Το βλέμμα του Γρηγόρη Χατζακη αντιλαμβάνεται τα κείμενα με έναν μοναδικό τρόπο και έχει τη δύναμη να σε ταξιδεύει στο όνειρο της φαντασίας ενός μικρού παιδιού που κατοικεί στην ψυχή του ένας μικρούλης David  Lynch.

Εσύ που ξεκίνησες σαν μια κατ’ εξοχήν ηθοποιός του σινεμά, τι σε γοητεύει στο θέατρο; Παρ’ ότι προέρχομαι από μια καθαρά θεατρική σχολή, αυτή του Εθνικού Θεάτρου, η αλήθεια είναι ότι για πολλά χρόνια ήθελα μόνο να παίζω στον κιν/φο. Το live και την ανταλλαγή ενέργειας με τον κόσμο το ζούσα μέσα από το τραγούδι και τις συναυλίες και ομολογώ ότι ήταν ανεπανάληπτη αυτή η εμπειρία για μένα μέχρι που μετά από μεγάλη επιμονή του Γιάννη Χουβαρδά το 2000 έπαιξα στο Αμόρε στον Μακμπέθ του Σαίξπηρ. Αυτό ήταν! Όταν τελείωσαν οι παραστάσεις είχα ήδη εθιστεί. Έτσι όταν ο Πέρης Μιχαηλίδης, που ήδη του είχα αρνηθεί άλλες 3 φορές ως τότε μου πρόσφερε έναν ακόμη πρωταγωνιστικό ρόλο, δέχτηκα κι από τότε και κάθε χρόνο η συνεργασία μας ήταν δεδομένη. Δεν μπορώ να σου πω τι συγκεκριμένα με γοητεύει στο θέατρο, γιατί πολλές φορές έχω τσακωθεί μαζί του μέσα μου & έχω πει ότι σταματάω. Όμως ίσως επειδή από παιδί, είτε με το μπαλέτο, είτε με τη μουσική μεγάλωσα πάνω σε μια σκηνή κι έμαθα να εκφράζομαι μέσω της

τέχνης νομίζω ότι η ύπαρξή μου είναι ένα με όλο αυτό και εντάξει το ξέρω ότι θα ακουστεί λίγο χαζό και υπερβολικό αυτό αλλά ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχής μου μένει ανικανοποίητο κάθε φορά που απέχω από τη θεατρική σκηνή.

 Το Φάκμε, τι όνομα είναι; Από πού έχει καταγωγή; Η Φάμκε του Κορτώ είναι Ολλανδέζα. Το όνομα Famke στα Ολλανδικά σημαίνει “κορίτσι”. Υποθέτω ότι για τον λόγο αυτό ο Κορτώ επέλεξε να ονομάσει έτσι την ηρωίδα επειδή και η πραγματική γυναίκα στην οποία βασίστηκε ο ρόλος, μας έλεγε ο Κορτώ ότι ενώ είναι πάνω από 60 χρονών είχε πάντα έναν νεανικό αέρα & μάλιστα τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει αλλάξει καθόλου.

Και γιατί αυτή η Φάκμε έχει ψύχωση με τον Dylan; Ήταν πρώην χίπισσα;  Οι γονείς της ήταν χίπηδες και την πήγαν σε μία συναυλία του Dylan όταν ήταν 16 χρονών, της έδωσαν να δοκιμάσει και λίγο χόρτο, την άφησαν και λίγο χύμα να το ζήσει, πωρώθηκε το κοριτσάκι βρήκε και το καμαρίνι του Dylan και μπήκε μέσα και έκανε κι ό,τι έκανε εκεί και ευχαριστήθηκε κι από τότε είχε να το λέει πώς & πώς το story αυτό, κι όταν μετά από χρόνια παντρεύτηκε & γέννησε έναν γιο αποφάσισε να τον ονομάσει Dylan. Τρέχα γύρευε τώρα πώς την είδε χαχχαχαα. Φοβερή τύπισσα η Φάμκε.

Μαθαίνω ότι στην παράσταση θα παίξεις πιάνο και θα τραγουδήσεις τραγούδια του Bob Dylan. Ποια; Τελικά ένα θα είναι το τραγούδι του Dylan. Το Blowing in the wind. Στο πιάνο επίσης θα έχω την τιμή να παίξω το βασικό μουσικό θέμα της παράστασης του Βύρωνα Κατρίτση που δημιουργεί απίθανες μουσικές σε κάθε παράσταση του Γρηγόρη Χατζάκη. 

Εσένα σαν Βαλέρια σου αρέσει ο Dylan; Ο Dylan ήταν ο αγαπημένος τραγουδοποιός του Μάνου Ξυδούς. Μάλιστα στις συναυλίες πάντα τραγουδούσαμε το Knockin’ on heaven’s door. Θυμάμαι του είχα πάρει δώρο ένα βιβλίο με τα τραγούδια του και είχε χαρεί πολύ.

Και η Φάκμε πέφτει θύμα ενός μελλοντολόγου. Εσύ, πιστεύεις στην μεταφυσική και στα μέντιουμ; Όχι δεν έχω τόση ανάγκη να πιστέψω σε κάτι τέτοιο. Σίγουρα όμως, δεν πιστεύω ότι η αλήθεια είναι τόσο περιορισμένη στην κανονικότητα και σε ό,τι φαίνεται με γυμνό μάτι. Κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχω αρχίσει να αποκτώ μέσα από συζητήσεις με φίλους και λίγο ψάξιμο στο διαδίκτυο για την κβαντική φυσική, σε πολύ επιφανειακό επίπεδο, τόσο όσο στο να την αφήσω να με γοητεύσει και να με παρηγορήσει σε κάποιες περιπτώσεις.

Γιατί σε γοήτευσε αυτός ο ρόλος και δέχτηκες να τον παίξεις; Από την πρώτη στιγμή που μου μίλησε ο Γρηγόρης για το ρόλο σκέφτηκα ότι  με αυτή τη γυναίκα θα μπορούσα να κάνω παρέα. Πέρα από το γεγονός του ότι κουβαλάει ένα πολύ ενδιαφέρον σουρεαλιστικό στοιχείο που αναδεικνύει ιδιαίτερα ο Γρηγόρης Χατζάκης, έχει και μια τρυφερή τρέλα που την κάνει πολύ αγαπητή και σε συνδυασμό με το ότι έχει ζήσει έντονη ζωή στο παρελθόν και τώρα ζει στην παρακμή της με τις αναμνήσεις της.

Νίκος Μουρατίδης

www.nikosonline.gr

Ο Αύγουστος Κορτώ, με τον χαρακτηριστικό του σαρκασμό και το οξυδερκές του χιούμορ, παρατηρεί και σχολιάζει, ταυτίζεται με μία Αθήνα σε κρίση ταυτότητας και νιώθει την ανάγκη να ονειρευτεί μία εναλλακτική πραγματικότητα.

Οι Συντελεστές της παράστασης:

Κείμενο: Αύγουστος Κορτώ, Διασκευή: Γρηγόρης Χατζάκης, Χρήστος Καπενής, Στεφανία Κριεζή, Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης, Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη, Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα, Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκα, Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Μουσική/sound design: Βύρων Κατρίτσης, Μουσική επιμέλεια: Γρηγόρης Χατζάκης, Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης, Επιμέλεια μαλλιών: Κομμωτήριο Beautique Ηair Hilton, Μακιγιάζ: Χαρά Λώλη, Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Κολιοφώτη, Βοηθός παραγωγής: Μαρία Φραγκούλη, Διανομή: Χάρης Ασημακόπουλος (Φαίδρος), Χρήστος Καπενής (Ντύλαν), Στεφανία Κριεζή (Ρίτα), Βαλέρια Χριστοδουλίδου (Φάκμε).

“Ρίτα & Ντύλαν και Φαίδρος & Φάκμε”

Πρεμιέρα: 20 Απριλίου 2017, Τελευταία Παράσταση: 28 Μαΐου 2017, Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη στις 19:30, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:30

Προπώληση εισιτηρίων από 5 Μαρτίου μέχρι την παραμονή της πρεμιέρας: 10 ευρώ  Αγορά εισιτηρίων από την https://www.ticketservices.gr/, από το εκδοτήριο της ticket services στην Πανεπιστημίου 39 (εντός της στοάς Πεσμαζόγλου), από τα καταστήματα public, από τα http://tickets.public.gr/?rn=7 και από το ταμείο του θεάτρου

 

Τηλέφωνο: 210 3464380 Διεύθυνση: Ευμολπιδών 45, Γκάζι (Στάση Μετρό: Κεραμεικός),  Email: sixronotheatro@gmail.com , Site: http://sixronotheatro.gr/

 

RELATED