Η Σπιρουλίνα στο διατροφικό μας προφίλ!
Γράφει ο Κάλφας Ιωάννης, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Η σπιρουλίνα είναι ένας κυανοπράσινο μικροσκοπικό φύκι που φύεται στη γη εδώ και 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια κυρίως στα γλυκά νερά . Ανήκει στη κατηγορία των βρώσιμων φυκιών δηλαδή αυτών που έχουν την ικανότητα να καλλιεργηθούν και να καταναλωθούν από τον άνθρωπο. Παρόλο που η εμφάνιση του χρονολογείται πριν από αιώνες μόνο οι προηγμένοι Αζτέκοι και Μάγια είχαν ήδη εξοικειωθεί με τις ευεργετικές ιδιότητες της σπιρουλίνας. H NASA χαρακτήρισε τη σπιρουλίνα «τροφή του μέλλοντος» και ο OHE «ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα» καθώς αποτελεί μια από τις πληρέστερες τροφές της φύσης. Τα παραπάνω από 100 ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχει την καθιστούν ιδανική τροφή για τους αστροναύτες κατά την παραμονή τους στο διάστημα.
Διατροφικό Προφίλ
Η σπιρουλίνα αποτελεί την πλουσιότερη σε πρωτεΐνη «πράσινη τροφή» Η πρωτεΐνη που περιέχει (50 – 70%)είναι υψηλής βιολογικής αξίας παρόμοιας με αυτή του κρέατος Είναι εξαιρετική πηγή β-καροτένιου καθώς περιέχει 25 φορές μεγαλύτερη ποσότητα σε σχέση με εκείνη των καρότων. Διαθέτει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο από όλες τις φυτικές τροφές. Αποτελεί πηγή Β12, βιταμίνης που υπάρχει μόνο στις ζωικές τροφές και συνήθως παρατηρείται έλλειψή της στους αποκλειστικά χορτοφάγους. Επίσης είναι ιδιαίτερα πλούσια στις βιταμίνες Α, Ε, Κ, Β1, Β5, Β6, Β12 καθώς επίσης, κάλιο, μαγνήσιο ασβέστιο, φώσφορος, ιώδιο, χλώριο, χαλκό .
Διατροφική Ταυτότητα
Μέση θρεπτική σύσταση (ανά 100 γραμμάρια)
Θερμίδες 290
Πρωτεΐνες 57,4 g
Λιπαρά 7,7 g
Υδατάνθρακες 23,9 g
Φυτικές ίνες 3,6 g ,διαφέρει ανάλογα με την προέλευση
Διατροφικά Οφέλη
Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος
Μια πληθώρα μελετών σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η κατανάλωση σπιρουλίνας μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνοντας την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επίσης παρατηρήθηκε αύξηση της δραστηριότητας σε σημαντικά στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος όπως στα κύτταρα του μυελού των οστών, στα Τ- λεμφοκύτταρα, και στα μακροφάγα κύτταρα. Οι ερευνητές αποδίδουν τα οφέλη της σπιρουλίνας στο ανοσοποιητικό σύστημα στα ενεργά συστατικά της, σπιρουλάνη, φυκοκυανίνη και β-καροτένιο.
Αντιοξειδωτική Δράση
Η σπιρουλίνα θεωρείτε ισχυρότατο αντιοξειδωτικό τρόφιμο χάρις στην υψηλή περιεκτικότητα του σε β- καροτένιο, σίδηρο και σε βιταμίνη Ε. Ως αντιοξειδωτικό μπορεί να χαρακτηριστεί οποιαδήποτε οργανική ουσία ή οποία μπορεί να καθυστερήσει ή να εμποδίσει την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών. Τα τελευταία 20 χρόνια αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η πρόσληψη β-καροτένιου από την διατροφή μας μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής από διάφορες μορφές καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα πρόσφατη έρευνα του Harvard που έγινε σε χαμστερ έδειξε ότι η κατανάλωση ενός γραμμαρίου σπιρούλινας ημερήσιως μείωσε σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε καρκίνο του στόματος.
Άλλα οφέλη
Η σπιρουλίνα έχει βρεθεί επίσης ότι βοηθάει την πέψηκαθώς έχει πολύ μεγάλη πεπτικότητα σε σύγκριση με αυτή των περισσοτέρων τροφίμων. Προωθεί τις εντερικές λειτουργίες, αυξάνοντας συγχρόνως την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών των υπόλοιπων τροφών. Η υψηλή περιεκτικότητα της σε όλα τααπαραίτητα αμινοξέα, ενισχύουν το μυϊκό ιστό, προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης αρκετοί ερευνητές υποδεικνυύουν ότι τα ω-6 λιπαρά της σπιρουλίνας και πιο συγκεκριμένα το Γ-λινολεϊκό οξύ (CLA) συμβάλει στην ελάττωση της χοληστερόλης στο αίμα, βοηθάει στον έλεγχο του βάρους και στην αντιμετώπιση χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων.
Ασφάλεια
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από παιδιά, εγκύους ή άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, εφόσον βέβαια συμβουλευτούν πρώτα το γιατρό τους. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης δοσολογίας, ενώ άτομα που αντιμετωπίζουν διαταραχές του θυρεοειδούς θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι το προϊόν που επιλέγουν δεν περιέχει καθόλου ιώδιο.
Τρόποι κατανάλωσης και χρήσης
Η σπιρουλίνα δεν αποτελεί λύση διά μαγείας όλων των διατροφικών μας προβλημάτων. Αποτελεί όμως μια πολύτιμη τροφή και ένα φυσικό συμπλήρωμα που στο πλαίσιο ενός σχετικά ισορροπημένου διαιτολογίου μας προσφέρει το «κάτι επιπλέον» που όλοι αναζητάμε, ένα κάποιο πλεονέκτημα. Με αυτό το σκεπτικό, και χωρίς βέβαια να περιμένουμε θαύματα, η σπιρουλίνα μπορεί να συμβάλει με ασφάλεια στην ενίσχυση του οργανισμού, στην αύξηση της ενεργητικότητας, στον έλεγχο του σωματικού βάρους και στη διατήρηση ενός καλού επιπέδου υγείας
Σκόνη πρωτεΐνης με σπιρουλίνα
Η σκόνη πρωτεΐνης που βασίζεται στη σπιρουλίνα, αλλά περιέχει και επιπρόσθετα συστατικά, διαλύεται σε σκέτο νερό, χυμό ή άπαχο γάλα ή προστίθεται σε γιαούρτι και smoothies χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες. Προστίθεται επίσης σε ομελέτες, δημητριακά πρωινού, σούπες, σάλτσες για σαλάτες λαχανικών, ζυμαρικά, θαλασσινά και ψάρια. Μπορεί επίσης να καταναλωθεί επιπλέον των καθιερωμένων γευμάτων από δραστήρια άτομα με αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνες (π.χ. αθλητές) αλλά και από άτομα με ακατάστατα ωράρια για την αποφυγή παράλειψης προγραμματισμένου γεύματος ή ως γρήγορο μικρογεύμα αντί για πρόχειρο φαγητό.
Σπιρουλίνα σε υγρή μορφή
Αφεψήματα και όχι μόνο
Η υγρή σπιρουλίνα («σιρόπι») αναμιγνύεται σε νερό, αφεψήματα, χυμούς φρούτων ή λαχανικών και σε φυτικά ροφήματα δημητριακών (π.χ. από ρύζι), οσπρίων (π.χ. «γάλα» σόγιας) ή ξηρών καρπών (π.χ. «γάλα» αμυγδάλου). Προστίθεται επίσης σε γιαούρτι, επιδόρπια γιαουρτιού, κρεμώδη τυριά, κρύες σάλτσες για διάφορες σαλάτες και σε κρύα σιρόπια για σπιτικά παγωτά ή γλυκά.
Σπιρουλίνα σε σκόνη
Γεύση στα φαγητά
Μπορείτε να διαλύσετε 1/2-1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σπιρουλίνας σε χυμούς φρούτων ή να την προσθέσετε σε ομελέτες, δημητριακά πρωινού, σούπες ή σε κρύες σάλτσες για σαλάτες λαχανικών, ζυμαρικά, θαλασσινά ή ψάρια. Όταν χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα, η σπιρουλίνα πρέπει να προστεθεί στο τέλος του, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν μέρος των συστατικών της.
Σπιρουλίνα σε κάψουλες ή ταμπλέτες
Χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής και ως βοηθητικό αδυνατίσματος.