Η Παγίδα της Γκρίνιας στις Σχέσεις
Γιατί η Γκρίνια ως Μέθοδος Επικοινωνίας και Αλλαγής δε Λειτουργεί;
Dr. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Μήπως νιώθετε ότι βρίσκεστε σε επικοινωνιακό αδιέξοδο; Μήπως ζητάτε συνέχεια από τον σύζυγό σας να κατεβάσει το καπάκι της τουαλέτας, να βάλει το καπάκι στην οδοντόκρεμα, να μαζέψει τα ρούχα του, να καθαρίσει το μπάνιο και όσο και αν του τα λέτε ποτέ δεν τα κάνει; Μήπως ζητάτε από τη σύζυγό σας να σας φτιάξει καφέ, να σας φέρει ένα ποτήρι καφέ, να θυμηθεί να φορτίσει το τάμπλετ, να αγοράσει την αγαπημένη σας μάρκα φαγητού, να σας κόψει ένα φρουτάκι και αυτή δεν το κάνει ποτέ; Μήπως διαρκώς γκρινιάζετε ο ένας στον άλλον αλλά ποτέ δεν αλλάζει κάτι;
Αν απαντήσατε ναι στα παραπάνω ή σε παρόμοια θέματα, τότε έχετε πιαστεί στην παγίδα της γκρίνιας!
Παραδεχτείτε το. Η γκρίνια δεν λειτουργεί!
Τι είναι η Γκρίνια; \
Έχετε ποτέ σκεφτεί τι είναι η γκρίνια; Γκρίνια είναι ότι κανείς βρίσκει στον άλλον συνέχεια λάθη, κάνει συνεχή παράπονα και κριτική, έχει κακεντρέχεια, κυνικότητα, απατήσεις, επιμονή, πείσμα, ή παρενοχλεί, πιέζει, διαρκώς διαφωνεί, τσακώνεται, κατσαδιάζει, φαγώνεται, επισημαίνει πράγματα και είναι αδιάλλακτος/η και μονίμως δυσαρεστημένος/η με τον/τη σύντροφο που δεν κάνει αυτό που ο ίδιος επιθυμεί.
Ο φαύλος κύκλος της Γκρίνιας
Η γκρίνια συνήθως γίνεται φαύλος κύκλος. Όσο περισσότερο γκρινιάζετε, τόσο περισσότερο σας αποφεύγει ο σύντροφός σας ή αποσύρεται συναισθηματικά και σωματικά από εσάς. Αλήθεια, έτσι θέλετε να είναι η ζωή σας;
Γιατί η Γκρίνια ΔΕΝ Έχει Αποτέλεσμα;
· Παρόλο που η γκρίνια σας μπορεί να έχει βάση, εντούτοις κάνει τον σύντροφό σας να αισθάνεται πικραμένος.
· Η γκρίνια κάνει τον σύντροφό σας να γίνεται αμυντικός.
· Η γκρίνια σας βάζει στο ρόλο του γονέα και τον σύντροφό σας στο ρόλο του παιδιού. Αυτό δεν είναι υγιές για τη σχέση του γάμου σας.
· Η γκρίνια δείχνει έλλειψη σεβασμού.
· Η γκρίνια συχνά εκλαμβάνεται ως κριτική, έτσι ο σύζυγός σας μπορεί να εστιάσει αλλού, κάνοντας όλα όσα λέτε αναποτελεσματικά.
· Όταν ο σύζυγός σας ακούει τη γκρίνια σας, πιθανώς να αισθάνεται προσωπική επίθεση.
· Η γκρίνια μπορεί να κάνει το σύντροφό σας να νιώθει ανεπαρκής.
Πώς να Αποφύγετε να Γίνετε Γκρινιάρα/ης
· Μην κατηγορείτε.
· Μην ταπεινώνετε.
· Μην επιτίθεσθε.
· Μην κριτικάρετε.
· Μην εκμεταλλεύεστε.
· Αποφύγετε να κάνετε τον σύζυγό σας να νιώθει βλάκας.
· Μην ενδίδετε σε ό,τι σας εκνευρίζει. Ο σύντροφός σας χρειάζεται να μάθει πώς να αντιμετωπίζει τις λογικές συνέπειες τού να είναι ακατάστατος. Αντί να γκρινιάζετε, δοκιμάστε θετική προσέγγιση.
· Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας.
· Μείνετε στο θέμα που σας.
· Περιοριστείτε σε σύντομες δηλώσεις, ώστε να μη μετατρέπονται αυτές σε μακρές διαλέξεις.
· Μη δίνετε τελεσίγραφα.
· Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τις φράσεις, ‘Πάντα…’ και ‘Ποτέ….’ και ‘Θα έπρεπε να…’
· Δώστε το καλό παράδειγμα με το να μαζεύετε τα πράγματά σας, τακτοποιώντας τα ρούχα σας, αφήνοντας το μπάνιο σε καλή κατάσταση, τρώγοντας υγιεινά φαγητά, κάνοντας γυμναστική κτλ.
· Προσπαθήστε να βρείτε αυθόρμητες λύσεις με το σύζυγό σας. Το να πάρετε μια οικιακή βοηθό που και που μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση για μερικά ζευγάρια.
· Αναγνωρίστε τις διαφορετικές οπτικές που έχετε αναφορικά με τις προσδοκίες που έχετε για το νοικοκυριό και τις δουλειές.
· Δείξτε την εκτίμησή σας όταν ο σύζυγός σας βάζει τα πιάτα στο πλυντήριο, ή σηκώνει μια πετσέτα, σβήνει την τηλεόραση για να πάτε μια βόλτα, ή όταν τα βρώμικα ρούχα καταλήγουν στο καλάθι με τα άπλυτα.
· Δείτε τι θα γίνει όταν σταματήσετε να γκρινιάζετε.
Το πρώτο βήμα για να σπάσετε τον φαύλο κύκλο είναι να παραδεχτείτε ότι έχετε κολλήσει σε μια λάθος αντιμετώπιση. Μαλώνετε απλά για να μαλώνετε. Χρειάζεται δουλειά για να καταλάβετε τι κάνει το άλλο άτομο να εκνευρίζεται. Μήπως αντί για τεμπέλης είναι ο σύζυγός σας κουρασμένος; Μήπως η σύζυγός σας υπονοεί ότι δε σας εμπιστεύεται; Ή μήπως προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με πολλές δουλειές;
Αν γκρινιάζουν σε εσάς…
· Αποδεχτείτε την δική σας ευθύνη στο να έχετε δημιουργήσει στο σπίτι ένα περιβάλλον που πυροδοτεί την γκρίνια εκ μέρους του συζύγου.
· Ειλικρινά εκτιμήστε την στάση σας σχετικά με τις δουλειές, το συμμάζεμα που κάνετε εσείς, τα ενοχλητικές συνήθειες κ.ά.
· Αναρωτηθείτε αν αποφεύγετε να αναλάβετε δράση όταν οι δουλειές ή άλλα θέματα έρχονται στο προσκήνιο.
· Αν αγνοείτε τα αιτήματα του συντρόφου σας ή αρνείστε ακόμα και να παραδεχτείτε ότι ακούσατε τι σας έχει πει ο σύζυγός σας, σταματήστε αμέσως. Πραγματικά προσπαθήστε να ακούσετε και να του απαντήσετε. Δεν πειράζει αν απαντήσετε όχι. Τουλάχιστον ο σύζυγός σας θα ξέρει ότι ακούσατε ότι έχει πει.
Αφιερωμένο στην ψυχική σας ηρεμία και καλή διάθεση!
Τάνια Νικολοπούλου
Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».