Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2024%2F02%2Flikewomangr

«Η μοναξιά στο σήμερα…» | 7 τρόποι να την περιορίσεις

Πόσο οξύμωρο φαινόμενο, ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά οι άνθρωποι αισθάνονται πιο μόνοι από ποτέ!

Η μοναξιά αποτελεί μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας και επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Μόνος μπορεί να αισθάνεται κάποιος ακόμη κι αν βρίσκεται ανάμεσα σε πολλούς άλλους ανθρώπους. Εάν όμως δεν εισπράττει το είδος της επικοινωνίας που θέλει, οι συναναστροφές του δεν εξυπηρετούν την ανάγκη του για αυτοπραγμάτωση και δεν του προσφέρουν κάποιο νόημα ουσίας ή αισθάνεται πως δεν τον καταλαβαίνουν οι άλλοι, τότε καταλήγει να νιώθει αποξενωμένος και συναισθηματικά μόνος. Αυτή είναι η συναισθηματική ή υποκειμενική μοναξιά, είναι η κατηγορία της μοναξιάς κατά την οποία κάποιος δεν έχει στην ζωή του την ποιότητα των σχέσεων που επιθυμεί. Υπάρχει όμως και η αντικειμενική μοναξιά, και είναι το είδος της μοναξιάς που βιώνουν οι άνθρωποι που δεν έχουν πραγματικά κοινωνικό περίγυρο, συντροφιά, φίλους, οικογένεια να αισθάνονται πως ανήκουν κάπου και δεν έχουν ανθρώπους να μοιραστούν διάφορες στιγμές τους και να αλληλοεπιδράσουν.

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον, όσο και αν εστιάζεται στην ανάπτυξη της ατομικότητάς του, από την φύση του έχει αναπτυγμένη ανάγκη την αίσθηση του «ανήκειν». Άτομα που δεν αισθάνονται αυτοπεποίθηση συχνά υποφέρουν από την έλλειψη φίλων.

Οι άνθρωποι παραπονιούνται συνεχώς είτε σιωπηλά είτε εκφράζοντάς το πως αισθάνονται απέραντη μοναξιά. Επιπλέον, αρκετοί κρύβονται πίσω από τα αδούλευτα τραύματά τους και αντί να τα αντιμετωπίσουν ευθέως κλείνονται στον εαυτό τους και φοβούνται να μοιραστούν με τους άλλους, σκέψεις, συναισθήματα, ακόμη και την ζωή τους. Και φυσικά η παρατεταμένη μοναξιά έχει δυσμενή επίδραση στην ψυχική και σωματική υγεία.

Εάν βιώνεις έντονα και συχνά μοναξιά, μπορείς να δοκιμάσεις κάποιους από τους παρακάτω τρόπους προκειμένου να την περιορίσεις:

  • Να επενδύσεις στον εαυτό σου και να συνδεθείς με την αυθεντικότητά σου, καθώς θα σε βοηθήσει να φέρεις καταλληλότερους ανθρώπους κοντά σου και να αποκτήσεις ουσιαστικότερες συναναστροφές.
    Επιπλέον, μέσω της αυτοβελτίωσης θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση, θα δυναμώσεις και θα απολαμβάνεις την παρέα με τον εαυτό σου αναζητώντας χρόνο μαζί του, καθώς θα τον αντιμετωπίζεις πλέον ως μια υπέροχη συντροφιά. Εξάλλου, αν δεν θέλεις να κάνεις παρέα εσύ με τον εαυτό σου, για ποιο λόγο να θέλει να κάνει κάποιος άλλος μαζί σου; Η μοναχικότητα, η οποία είναι διαφορετική έννοια από την μοναξιά, μας εξελίσσει και μας βοηθάει να αναπτύξουμε το δυναμικό μας και να συνδεθούμε καλύτερα με τον εαυτό μας. Σύμφωνα με τον GeorgeHerbert: «Με κάθε τρόπο να βρίσκεις κάποιο χρόνο να μένεις μόνος, να χαιρετάς τον εαυτό σου, να βλέπεις τι φοράει η ψυχή σου».
  • Να λάβεις συμμετοχή σε δραστηριότητες που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για σένα. Όπως για παράδειγμα, μπορεί να ήρθε η ώρα να γραφτείς σε εκείνα τα μαθήματα ζωγραφικής, χορού, ξένης γλώσσας ή κηπουρικής που πάντα ήθελες να κάνεις αλλά δίσταζες να πας προβάλλοντας διάφορες αντιστάσεις.
  • Να καλλιεργήσεις τα ταλέντα σου ή να ανακαλύψεις καινούρια. Όταν διευρύνεις τις γνώσεις και τις δεξιότητές σου, δημιουργούνται νέες νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλό σου, μαθαίνεις να προσαρμόζεσαι καλύτερα στις αλλαγές, διευρύνεις τις αντιλήψεις σου και αναπτύσσεσαι. Ως εκ τούτου, έρχεσαι πιο κοντά στο φως και στον πραγματικό σου εαυτό και δεν αισθάνεσαι τόση δυσφορία και μοναξιά. Επιπροσθέτως, πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσεις ενδιαφέροντες ανθρώπους με τους οποίους θα μοιράζεστε κοινές αγάπες, και το κοινό πάθος σε ενώνει με τους όμοιους σου.
  • Συχνά η σύγκριση με την ζωή των άλλων οδηγεί μοιραία σε συναισθηματική μοναξιά. Όρισε πόσο χρόνο ακριβώς θα αφιερώνεις στα socialmedia και βάλε στόχο το διάστημα αυτό να ασχολείσαι επιλεκτικά και ποιοτικά με θέματα της αρεσκείας σου που θα σε εξελίξουν, αντί να ασχολείσαι με τις ζωές των άλλων, κάτι που σε βυθίζει σε ακόμη μεγαλύτερη μοναξιά.
  • Είναι σημαντικό να καταλάβεις την αιτία της συναισθηματικής μοναξιάς σου. Από που πηγάζει; Μπορείς να παρατηρήσεις ποια ερεθίσματα στην εντείνουν; Η επίγνωση της αιτίας θα σε βοηθήσει να βρεις τους μηχανισμούς για να την αντιμετωπίσεις καλύτερα.
  • Κάνε χώρο στην ζωή σου καθημερινά για να δείχνεις ευγνωμοσύνη για όσα έχεις, αυτομάτως θα νιώσεις πιο γεμάτος. Δεν είναι αναγκαίο να έχεις την ιδανική ζωή για να αισθάνεσαι καλά. Σκέψου τι είναι αυτό που σε γοητεύει στην καθημερινότητα σου και κάνε το πιο συχνά.
  • Τέλος, το ότι όλοι μας βιώνουμε το αίσθημα της μοναξιάς κάποιες στιγμές στην ζωή μας είναι δεδομένο. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που υποφέρουν πραγματικά από αυτήν. Δείξε τους την υποστήριξή σου, βοήθησέ τους να κάνουν την ζωή τους πιο ενδιαφέρουσα και πρόσφερέ απλόχερα την παρουσία σου. Φρόντισε να είσαι καλοπροαίρετος και ανοιχτός με τους ανθρώπου, καθώς ακόμη και μια όμορφη κουβέντα που μπορεί να πεις σε κάποιον άγνωστο, μπορεί να κάνει την διαφορά στην ζωή του και να του προσφέρει ένα σπουδαιότερο νόημα στην ημέρα του. Η ανάγκη να συνδεθούμε με την αρετή του αλτρουισμού είναι μεγάλη.
Πιστεύω στις αρετές που κρύβουμε μέσα μας και στο ότι μπορούμε να τις καλλιεργήσουμε και να τις φέρουμε στο φως!

RECENT

RELATED