Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2016%2F03%2Fimages easyblog images 928 201bd62c004030ca362fe962affecde5 XL

Η “Μεταμόρφωση” για τις “Μεταμορφώσεις”-Συνέντευξη στην Θαλασσινή Βοσταντζόγλου

Ο Βασίλης Θελούρας και η  Κατερίνα Ζαχαράκη δίνουν μία συνέντευξη “Μεταμόρφωσης” στην Θαλασσινή Βοσταντζόγλου
 
12769635 1066737776718382 1545362143 n
 
Το έργο μεταμορφώσεις πραγματεύεται την καταλυτική δύναμη της αγάπης.
 
1. Πιστεύεις σε αυτή τη δύναμη όπως παρουσιάζεται στο έργο;
2. Λίγα λόγια για το χαρακτήρα που υποδύεσαι…
3. Όταν μιλάμε για μεταμορφώσεις τι εννοούμε; Μεταμορφώσεις = εξελιξη;
4. Ο άνθρωπος εντέλει πιστεύεις μπορεί να μεταμορφωθεί;
5. Αναφέρεται ότι το έργο είναι εμπνευσμένο από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και μυθολογία; Είναι στηριγμένο σε κάποιο συγκεκριμένο μύθο και φιλόσοφο ή πρόκειται απλά για το γενικότερο πλαίσιο της παράστασης;
6. Ποιο είναι το βασικό συστατικό για να επέλθει η μεταμόρφωση;
7. “Αν καταφέρεις να αντικρίσεις τα δεσμά σου και αντικρίσεις το αληθινό φως του ήλιου θα μεταμορφωθεις”… Πρόκειται για μια φράση του έργου. Η ενδοσκοπηση και η κριτική του εαυτού μας αποτελεί βασικό στοιχείο των “Μεταμορφωσεων”;
8. Πες μας κάποιους λόγους για να έρθει ο κόσμος να δει την παράσταση και το συναίσθημα η τις σκέψεις που θα έχει όταν φεύγει.
 
1.ΚΑΤΕΡΙΝΑ: Πιστεύω στην αγάπη γενικά. Πάνω απ’ όλα όμως πιστεύω στην αγάπη για τον εαυτό μας και δεν αναφέρομαι σε αυτήν που οδηγεί στον ναρκισσισμό. Όταν μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου, μαθαίνεις να αγαπάς τον διπλανό σου, μαθαίνεις να μοιράζεσαι. Κάτι που δυστυχώς στην σημερινή εποχή δε συμβαίνει. Οι σημερινές καταστάσεις (οικονομικές, πολιτικές) προσπαθούν να μας στερήσουν τα όνειρα και μας έχουν οδηγήσει στη μοναχικότητα.
 
ΒΑΣΙΛΗΣ: Στο έργο μας η αγάπη είναι ο καταλύτης, είναι το κλειδί που ανοίγει όλες τις πόρτες. Αγάπη που έρχεται μέσα από την προσωπική ολοκλήρωση του ατόμου. Πιστεύω ακράδαντα σε αυτή και παλεύω καθημερινά και ο ίδιος για να τη βρω!
 
2.ΚΑΤΕΡΙΝΑ: Κατά τη διάρκεια του έργου εμφανίζονται διάφορες ιδέες και εξηγούν την ουσία της ύπαρξή τους. Εγώ υποδύομαι τη ΣΟΦΙΑ, την ΑΛΗΘΕΙΑ και τη ΝΕΦΘΥΣ. «ΣΟΦΙΑ είναι ονομάτων επίσκεψης», είναι η θεά που εξηγεί ότι η ουσία των λέξεων έχει χαθεί και ο καθένας μας αντιλαμβάνεται τις έννοιες των λέξεων με τη δική του εγωιστική προσέγγιση. Η ΑΛΗΘΕΙΑ θα μπορούσα να πω ότι είναι από τις καλές θεές του έργου. Δεν είναι η σκληρή αλήθεια που περιμένουν ίσως όλοι να δουν, αλλά ένα ευγενικό και αγνό πλάσμα που παρουσιάζει μια διαφορετική…αλήθεια. Την αλήθεια που όταν τη βιώσεις νιώθεις ηρεμία και γαλήνη. Τέλος, η ΝΕΦΘΥΣ εμφανίζεται στην αιγυπτιακή θρησκεία ως θεά του κάτω κόσμου. Ουσιαστικά υποδύομαι τον κόσμο που ζούμε, τον κόσμο της υποταγής και έρχομαι σε αντιπαράθεση με την Ίσιδα, την αδερφή μου, που είναι ο ανώτερος πνευματικός κόσμος.
 
ΒΑΣΙΛΗΣ: Στο έργο υποδύομαι δύο σημαντικούς ρόλους: την ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ και τη ΔΗΛΕΙΑ. Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ συμβολίζει τη ψυχή μας που βρίσκεται σε λήθαργο και αναζητά αυτό που θα  την αφυπνίσει, ώστε να γίνει η γέφυρα που θα μας ενώσει με τον ανώτερο εαυτό μας για να καταλάβουμε πόσο εξαίσια πλάσματα είμαστε εμείς οι άνθρωποι. Για αυτό το λόγο εμφανίζομαι στη σκηνή με μάτια ζωγραφισμένα πάνω στα βλέφαρα θέλοντας να συμβολίσουμε αυτόν τον ύπνο της ψυχής. Μία προσωπική προσέγγιση από τους makeupartists: Αγγελική Ράπτη, Κωνσταντίνο Μπαστούνη και Γιάννη Μανόλη. Η ΔΗΛΕΙΑ αντίθετα με τη σιγουριά της δύναμής της μας εμποδίζει να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να σηκωθούμε από τον καναπέ και να πράξουμε. Είναι μια μεγάλη μάχη που πρέπει να δώσουμε με τον εαυτό μας.
 
3.ΚΑΤΕΡΙΝΑ: Με τη λέξη ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ εννοούμε την εξέλιξη του εαυτού μας. Για να εξελιχτούμε πρέπει από κάμπια, να κλειστούμε στο κουκούλι μας, να έρθουμε δηλαδή σε επαφή με το εσωτερικό μας εγώ και στο τέλος να γίνουμε πεταλούδα. Ένα από τα πιο όμορφα πλάσματα που δημιούργησε η φύση! Δεν είναι τυχαίο που στην ελληνική μυθολογία η πεταλούδα αναφέρεται ως  θνητή ψυχή που απελευθερώνεται  από το θάνατο. Απελευθερωμένο πια μπορεί να πετάξει ελεύθερα στα ύψη, αναχωρώντας από τα δεσμά της χρυσαλίδας της.
 
ΒΑΣΙΛΗΣ: Πάντα η εξέλιξη είναι μια μεταμόρφωση, όταν δε γίνεται παραμόρφωση! Ο συγγραφέας προσπαθεί να μας πει ότι οι άνθρωποι είμαστε τρισυπόστατοι. Δηλαδή έχουμε ψυχή, σώμα και πνεύμα. Επειδή η ψυχή κοιμάται  δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τον ψυχικό κόσμο και τον πνευματικό. Παρά μόνο ζούμε στον κόσμο του σώματος.
 
4. ΚΑΤΕΡΙΝΑ: Αν κάποιος έχει τη διάθεση να ασχοληθεί με τον εαυτό του, σίγουρα ναι!
 
ΒΑΣΙΛΗΣ: Η εξέλιξη είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε ή να καταστρέψουμε τον εαυτό μας!
 
5. ΚΑΤΕΡΙΝΑ: Η βασική ουσία του κειμένου στηρίζεται στο σπήλαιο του Πλάτωνα.
 
ΒΑΣΙΛΗΣ: Το κείμενο όντως βασίζεται στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και στον κόσμο των ιδεών του Πλάτωνα με κάποιες επιρροές από τον αιγυπτιακό μυστικισμό.
 
6. ΚΑΤΕΡΙΝΑ: Πρέπει να περάσεις από διάφορα στάδια : να πέσεις, να σηκωθείς, να κλάψεις, να γελάσεις, να ξαναπέσεις… Μέσα όμως από αυτή την πορεία πρέπει κάθε φορά να κάνεις τον απολογισμό σου. Στο τέλος σίγουρα θα «πατήσεις» στα πόδια σου και το συναίσθημα αυτό δεν περιγράφεται με κανένα άλλο!
 
ΒΑΣΙΛΗΣ: Η αγάπη και ο σεβασμός όχι μόνο απέναντι στον εαυτό μας αλλά και προς τον συνάνθρωπο.
 
7. ΚΑΤΕΡΙΝΑ: Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι το βασικό μήνυμα του έργου. Για να φτάσει κανείς στη «θέωση», για να καταφέρει να ισορροπήσει πρέπει πρώτα απ’ όλα να κάνει τη δική του εσωτερική ενδοσκόπηση, να τα βρει με τον εαυτό του. Δύσκολο, αλλά σίγουρα όχι ακατόρθωτο!
 
ΒΑΣΙΛΗΣ: Οι άνθρωποι είμαστε δέσμιοι του υλικού κόσμου που ζούμε. Το να σπάσεις τα δεσμά συμβολίζει ότι πρέπει να απορρίψεις από πάνω σου όλα τα κοινωνικά πρέπει και τις αντιλήψεις αυτής της εγωιστικής κοινωνίας που ζούμε. Όταν το καταφέρεις αυτό τότε η ψυχή σου ξυπνάει, βγάζει φτερά και σου δείχνει τον αληθινό ήλιο.
 
8. ΚΑΤΕΡΙΝΑ: Δεν μπορώ να ξέρω τι επιρροή μπορεί να έχει η παράστασή μας στο κοινό. Η κάθε προσωπικότητα είναι διαφορετική και ο καθένας μας αντιλαμβάνεται διαφορετικά τέτοια ζητήματα. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι προσδοκίες που έχει ο καθένας από αυτό που περιμένει να δει. Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι πρόκειται για μια παράσταση που αξίζει κάποιος να δει, γιατί όπως λέει και ο Απόλλωνας στο τέλος: «Ο κόσμος γύρω μας γκρεμίζεται και δεν υπάρχει κανείς για να μας σώσει…». Ας γίνουμε εμείς, ο καθένας μας ατομικά, οι σωτήρες μας και σίγουρα όλα σιγά σιγά θα αλλάξουν.
 
ΒΑΣΙΛΗΣ: Το έργο μας απευθύνεται στον άνθρωπο. Προσπαθούμε να γίνουμε ο καθρέφτης της κοινωνίας ώστε  να αντιληφθεί ο θεατής όλες αυτές τις αξίες που έχουμε «ξεχάσει». Φεύγοντας από την παράσταση ο καθένας με τον δικό του τρόπο θα μπλεχτεί σε μια μάχη με τον εαυτό του που ή θα βγει νικητής ή χαμένος.
 
Βασίλης Θελούρας Κατερίνα Ζαχαράκη, σε σκηνοθεσία Ντίνας Γιαμπουράνη και Αντώνη Σπίνουλα, κάθε Τετάρτη 18:30 μμ, στο θέατρο «Αλκμήνη».(Αλκμήνης 8-12) στάση μετρό Κεραμεικός
τηλ κρατήσεων 2103428650.
Συντελεστές:
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
Μουσική: Θοδωρής Ρέγκλης, Τάκης Καρδαράς
Μουσική επιμέλεια: Τάκης Καρδαράς
Φωτισμοί: Στάθης Αναστασίου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Θεοφυλάκτου
Make up artists: Αγγελική Ράπτη, Κωνσταντίνος Μπαστούνης, Γιάννης Μανώλης,Βοηθός οργάνωσης παραγωγής Βασιλική Ζαχαρια
Παίζουν οι Ηθοποιοί. Κατερίνα Ζαχαράκη, Βασίλης Θελούρας, Βίβιαν Ιωάννου, Εύη Κολιούλη, Σπύρος Χαλκιάς, Γιάννης Χαντέλης

SHARE

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED