Η Μαρία Κάλλας επιστρέφει στη Βενετία μέσα από την τέχνη του Νίκου Φλώρου
Η μοναδική λάμψη της Μαρίας Κάλλας, της απόλυτης ντίβας της όπερας, επιστρέφει στη Βενετία μέσα από το επιβλητικό ατσάλινο γλυπτό του διεθνούς φήμης Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου. Το ύψους 2,5 μέτρων και βάρους μισού τόνου από καθαρό ατσάλι που είναι αναλυτo στον χρόνο υποστηρίζοντας την διαχρονική του αξία.
Το έργο τέχνης αποκαλύφθηκε στις 21 Δεκεμβρίου στον υπαίθριο χώρο του φημισμένου Teatro La Fenice – ενός θεάτρου που αποτέλεσε καθοριστικό σταθμό στη λαμπρή καριέρα της Κάλλας.
Το γλυπτό, το οποίο απεικονίζει την Κάλλας σαν μια σύγχρονη Καρυάτιδα, εμπνευσμένη από τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα, αναδύθηκε από την θάλασσα του Αιγαίου πελάγους που αναζητά την επιστροφή τους στην Ελλάδα με την μορφή της Μαρίας Κάλλας που συμπυκνώνει τα υψηλά ιδανικά του ελληνικού πολιτισμού!
Αξίζει να σημειωθεί η λεπτομέρεια του γλυπτού, όπου κρατά στο χέρι της καρδιάς της,το μορφοποιημένο ηχoγραμμα από την άρια Casta Diva, ως προσφορά.
Θα παρουσιαστεί στην κεντρική είσοδο του Ateneo Veneto στη περίφημη πλατεία της όπερας la Fenice στο κέντρο της Βενετίας, τιμώντας την αιώνια επιρροή της στη μουσική και στην τέχνη.
Το έργο αυτό ξεχωρίζει ιδιαίτερα, καθώς πάνω στο φόρεμα που «ντύνει» την εμβληματική φιγούρα, φιλοτεχνήθηκε με αριστοτεχνικό τρόπο η ελληνική σημαία, υπογραμμίζοντας την καταγωγή και την πολιτιστική κληρονομιά της μεγάλης ντίβας.
Η παρουσίαση
Η εκδήλωση, η οποία επιμελήθηκε η αρχιτέκτονας και επιμελήτρια εκθέσεων Ανδρονίκη Φουτσιτζόγλου (Roni Fuci), αποτέλεσε σημείο συνάντησης τέχνης, μουσικής και ιστορίας.
«Η ζωή και το έργο της Μαρίας Κάλλας είναι μία αστείρευτη πηγή έμπνευσης», δήλωσε η κα. Φουτσιτζόγλου.
«Το γλυπτό του Νίκου Φλώρου αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο τη δυναμική αλλά και την εύθραυστη φύση της προσωπικότητάς της, αναδεικνύοντας την Κάλλας ως παγκόσμιο σύμβολο της τέχνης».
Την εκδήλωση τίμησαν και μίλησαν στα εγκαίνια εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών της Βενετίας, μεταξύ των οποίων η αντιδήμαρχος Πολιτισμού της Βενετίας Paola Mar, η διευθύντρια του Ateneo Veneto Enrica Cavalli, η συγγραφέας και ομιλήτρια Έλενα Ματθαιοπούλου και η καθηγήτρια πανεπιστημίου Κατερίνα Καρπινάτο.
Παρόντες ήταν, επίσης, οι πρίγκιπες Herta Margarete Habsburg-Lothringen και Sandor Habsburg-Lothringen, καθώς και ο Giovanni Alliata di Montereale, γιος του Fabrizio Alliata di Montereale, μέλος της Σικελικής ευγενούς οικογένειας και κάτοχος του τίτλου του Πρίγκιπα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο καταξιωμένος σολίστ πιανίστας Αλέξανδρος Καπέλης, καθώς και εκπρόσωποι της ελληνικής και ιταλικής διπλωματίας. Το Χρυσό Μετάλλιο της Αυτοκράτειρα Μαρίας Θηρεσίας αποτελεί βραβείο που απονέμεται στο χώρο των Τεχνών και των Γραμμάτων από τον Αυστριακό Αυτοκρατορικό οίκο των Αψβούργων
Η μουσική συναντά την τέχνη
Το καλλιτεχνικό γεγονός απογειώθηκε από την ερμηνεία του ανερχόμενου τενόρου Άκη Καλμούκη, με τη συνοδεία του πιανίστα Neville Jason Fahy.
Οι ερμηνείες του τενορου συγκίνησαν βαθιά το κοινό, Η φωνή του, γεμάτη πάθος και λυρισμό, ανέδειξε το μεγαλείο της στιγμής, χωρίς καμία διάθεση σύγκρισης με την ανεπανάληπτη ντίβα, αλλά ως φόρο τιμής στη διαχρονική κληρονομιά της. Οι συντελεστές
Η αρχιτέκτονας Elena Simion, με ειδίκευση στην αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων, επιμελήθηκε την τοποθέτηση του γλυπτού. Ο ειδικός επικοινωνίας Χρήστος Κωνσταντόπουλος ανέλαβε την οργάνωση της εκδήλωσης. Η Giordana Sapienza υπεύθυνη επικοινωνίας, εξασφαλίζοντας τη δημοσιογραφική κάλυψη και την πλήρη παρουσίαση της εκδήλωσης στα ιταλικά μέσα.
Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από τους χορηγούς Eurotrans, Italian Free Spirit, Erotocritos, Perlato Vini di Marca και Domenico Stanziani “Al Colombo Ένα γλυπτό με παγκόσμιο ταξίδι Το έργο αποτελεί τον πρώτο σταθμό και αφετηρία μιας διεθνούς πολιτιστικής πορείας.
Μετά τη Βενετία, το γλυπτό θα ταξιδέψει σε κορυφαίες καλλιτεχνικές διοργανώσεις, ακολουθώντας τα βήματα της ζωής και καριέρα της Μαρίας Κάλλας αποτελώντας σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και της ελληνικής δημιουργικότητας.
Τιμή και πολιτισμός
Το γλυπτό της Μαρίας Κάλλας δίπλα στο Teatro La Fenice αποτελεί φόρο τιμής στην Ελληνίδα ντίβα και σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού.
Η παρουσία του εκεί δεν είναι μόνο μια υπενθύμιση της κληρονομιάς της, αλλά και μια γέφυρα που συνδέει την Ελλάδα και την Ιταλία μέσα από την τέχνη και την ιστορία Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής πρεσβείας στην Ρώμη.
RECENT
8 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε το 2025
4 Ιαν 2025
Red is Passion – 10th Models Reunion
3 Ιαν 2025