Skip to main content
likewomangr diatrofiki diataraxi 9b54a965

Η κολλητή μου πάσχει από διατροφική διαταραχή. Πώς μπορώ να βοηθήσω;

Η διατροφική διαταραχή (ή διατροφικές διαταραχές) έχουν πάρει τρομερές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Η συνεχής ενασχόληση με το βάρος, οι συνεχείς προσπάθειες απώλειας βάρους με χημικές δίαιτες και πολύ περιοριστικού τύπου διατροφές, καθώς και η εμμονή με την εικόνα του σώματος μπορεί να αποβεί επικίνδυνη ειδικά σε νέα άτομα τα οποία εκτίθενται περισσότερο στα κοινωνικά δίκτυα, όπου η ενασχόληση με το “κοινωνικά αποδεκτό” είναι πολύ έντονη. Οι διατροφικές διαταραχές ποικίλλουν με τις πιο συχνά εμφανιζόμενες να είναι η νευρογενής ανορεξία, η νευρογενής βουλιμία, η επεισοδιακή υπερφαγία και το σύνδρομο νυχτερινής πρόσληψης τροφής. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ατόμων με νευρογενή ανορεξία στην Ελλάδα ανέρχεται στην 0.5-1%, ενώ το ποσοστό των ατόμων με νευρογενή βουλιμία ανέρχεται στο 2.5-5%, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών.

Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν πολύ σημαντικές ψυχολογικές νόσους και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα άτομα που πάσχουν από αυτές. Μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που καταλήγουν με διατροφικές διαταραχές έχει δοκιμάσει πολλές στερητικές και “χημικές” δίαιτες στο παρελθόν, που έχουν αποτύχει και έχουν συμβάλλει στη δημιουργία μιας ανθυγιεινής σχέσης με την τροφή.  Η θεραπευτική ομάδα των διατροφικών διαταραχών αποτελείται συνήθως από γιατρό, νοσηλευτή, εξειδικευμένο διαιτολόγο και εξειδικευμένο ψυχίατρο ή ψυχολόγο με στόχο την ολιστική θεραπευτική προσέγγιση του ασθενούς. Οι παρακάτω συμβουλές απευθύνονται στα άτομα που θέλουν να υποστηρίξουν τις πάσχουσες διατροφικής διαταραχής και είναι τα εξής:

Το πρώτο βήμα, που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσεγγίσουμε το ζήτημα, μέσω ενός υγιούς διαλόγου, γιατί το θέμα είναι λεπτό και η ψυχική τους υγεία είναι ευαίσθητη και αρκετά διαταραγμένη. Γι’αυτό:

  1. Προσεγγίζουμε την κάθε συζήτηση με τρυφερο και οικείο τρόπο.
  2. Αν καταλάβουμε ότι το άτομο δεν επιθυμεί να μιλήσει, καλό είναι να διακόψουμε τη συζήτηση και να του δώσουμε χώρο να αποφασίσει εκείνος-η για το πότε θα μιλήσει για αυτό. Είναι ένα βήμα, όμως, το γεγονός ότι ξέρει ότι μπορεί να μιλήσει σε εμάς.
  3. Δεν κάνουμε τον “ειδικό” υποδεικνύοντας λύσεις.
  4. Αποφεύγουμε τον οποιοδήποτε έλεγχο και την κάθε είδους λογομαχία.
  5. Διερευνούμε το πως αισθάνεται ο άνθρωπος μας γι αυτό, δίνοντας του χώρο και χρόνο, ώστε να μιλήσει όποτε εκείνος-η είναι έτοιμη.
  6. Αν νιώσουμε θυμό σε οποιαδήποτε συζήτηση μαζί τους, να θυμόμαστε ότι τις περισσότερες φορές, δεν είναι το άτομο που μας μιλά, αλλά η διατροφική του διαταραχή.

Εκτός των συζητήσεων, υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούμε να σταθούμε δίπλα της και να τη βοηθήσουμε έμπρακτα. Αν μένει μόνη της, μπορούμε να..:

→ Προτείνουμε να τη βοηθήσουμε με την προετοιμασία των γευμάτων της.

→ Προτείνουμε να φτιάξουμε τη λίστα του σούπερ για εκείνη ή να τη συνοδεύσουμε στην σούπερ και να κάνουμε μαζί τα ψώνια της εβδομάδας.

→ Προτείνουμε να τη συνοδεύσουμε στις συνεδρίες με τον ψυχολόγο ή το διαιτολόγο.

Κανονίζουμε μαζί εξόδους που δεν έχουν να κάνουν με το φαγητό, όπως σινεμά, εξορμήσεις στη φύση ή βραδιές καραόκε / επιτραπέζιων. Πολλές φορές, τα άτομα με διατροφικές διαταραχές νιώθουν μεγαλύτερη απομόνωση και θα τους βοηθήσει πολύ το κοινωνικό περιβάλλον τους να οργανώνει εξόδους που δεν προορίζονται μόνο για φαγητό, ώστε να μην νιώσουν περισσότερο άγχος στο πως θα ελέγξουν ένα πιθανό υπερφαγικό επεισόδιο.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ένα έντονο φαινόμενο στις μέρες και αποτελούν πολύ σημαντικό λόγο να μείνουμε μακριά από στερητικές δίαιτες και προγράμματα διατροφής που δεν ταιριάζουν στη νοοτροπία μας. Είναι σημαντικό να σταθούμε δίπλα στους αγαπημένους μας, καθώς μας χρειάζονται περισσότερο από ποτέ, ώστε να ανακτήσουν τη χαμένη υγεία και ευεξία τους.

Διαβάστε όλα μας τα άρθρα εδώ!

Όραμα μας είναι μέσα από εδώ να υποστηρίξουμε κάθε γυναίκα να αγαπήσει το σώμα της, να το φροντίσει και να γίνει η καλύτερη εκδοσή του εαυτού της.
Μέσα από μία πληθώρα προγραμμάτων διατροφής, άσκησης και συμπεριφορικής παρέμβασης θα μπορέσεις να αγαπήσεις και να φερθείς στο σώμα σου όπως του αξίζει.

Πηγές αναφοράς

Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών

BEAT eating disorders, UK

Όραμα μας μέσα από εδώ είναι να υποστηρίξουμε κάθε γυναίκα να αγαπήσει το σώμα της, να το φροντίσει και να γίνει η καλύτερη εκδοσή του εαυτού της. Μέσα από μία πληθώρα προγραμμάτων διατροφής, άσκησης και συμπεριφορικής παρέμβασης θα μπορέσεις να αγαπήσεις και να φερθείς στο σώμα σου όπως του αξίζει. Σε περιμένουμε στην παρέα μας!

RECENT

RELATED