Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F08%2Flikewomangr hanae mori fashion designer

«Madame Butterfly»: Η κληρονομιά που άφησε πίσω της η Ιαπωνέζα πρωτοπόρος της μόδας Hanae Mori

Η Ιαπωνέζα σχεδιάστρια μόδας Hanae Mori, με το παρατσούκλι “Madame Butterfly” για τα χαρακτηριστικά φτερωτά μοτίβα της πέθανε στις 11 Αυγούστου στην ηλικία των 96 χρόνων.

Πέθανε από βαθιά γεράματα στο σπίτι της στο Τόκιο και έγινε ιδιωτική κηδεία, καθώς ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η Mori διάσημη ως η πρώτη Ιαπωνέζα-Ασιάτης σχεδιάστρια που εντάχθηκε στις ιερές τάξεις των σχεδιαστών υψηλής ραπτικής το 1977.

Το αποκλειστικό παριζιάνικο κλαμπ θεωρείται ως η κορυφή της μόδας υψηλής τεχνολογίας.

Γεννημένη στη δυτική Ιαπωνία το 1926, η Mori αποφοίτησε από το Χριστιανικό Πανεπιστήμιο Γυναικών του Τόκιο.

Άνοιξε το πρώτο της ατελιέ πάνω από ένα κατάστημα νουντλς στο Τόκιο το 1951. Έχει περιγράψει τη συνάντηση με την Coco Chanel κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στο Παρίσι τη δεκαετία του 1960 ως «σημείο καμπής» στην καριέρα της λέγοντας, ότι η Chanel την ενέπνευσε να σχεδιάσει για να κάνει τις γυναίκες να ξεχωρίζουν παρά να ταιριάζουν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη hmp_1983 (@hmp_1983)

Η Mori συνέχισε να ντύνει διασημότητες του Χόλιγουντ όπως η Grace Kelly και διάσημες προσωπικότητες όπως η Nancy Reagan. Η τότε διάδοχος της Ιαπωνίας Πριγκίπισσα Masako -τώρα αυτοκράτειρα- φόρεσε ένα νυφικό Hanae Mori στον γάμο της με τον αυτοκράτορα Naruhito το 1993.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη WWDJAPAN (@wwd_jp)

Τα ρούχα της, είχαν συχνά στάμπες με πεταλούδας, και ήταν πολύ δημοφιλή μεταξύ και των γυναικών καριέρας. Όταν άρχισε να χτίζει το όνομά της στον κόσμο της μόδας, ήταν ακόμα ασυνήθιστο για μια γυναίκα να ηγείται μιας επιχείρησης, πόσο μάλλον με παγκόσμια φήμη.

Τα σχέδια της Mori συχνά αναμείγνυαν στοιχεία από την Ανατολή και τη Δύση, όπως φορέματα με εμπνευσμένα από κιμονό.

Δημιούργησε επίσης κοστούμια για παραστάσεις επί σκηνής, συμπεριλαμβανομένου του παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου Noh και Kabuki και της παράστασης “Madame Butterfly” το 1985.

Της απονεμήθηκε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής από τη γαλλική κυβέρνηση το 2002.

Τον Ιανουάριο, η σχεδιάστρια έγραψε στην εφημερίδα Yomiuri Shimbun, «Η μόδα είναι κάτι που σε ωθεί, σου δίνει κουράγιο να ανοίξεις τα φτερά σου και σου επιτρέπει να έχεις περιπέτειες».

Ο επί σχεδόν 50 χρόνια σύζυγος της, ο Κεν Μόρι, πέθανε το 1996 και της άφησρ δύο γιους. Δύο από τις εγγονές της, η Hikari Mori και η Izumi Mori, είναι μοντέλα.

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED