Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2019%2F06%2Fimages easyblog images 927 b6120c313ac48a77675d5f5655b43f41 XL

Γιατί Η Επαφή Μας Με Τη Φύση Ενισχύει Την Ψυχική Και Φυσική Υγεία

Από το περπάτημα στο γρασίδι ξυπόλητοι μέχρι τις ασκήσεις “om” σε εξωτερικό χώρο, οι παρακάτω απλές στρατηγικές θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη φυσική και ψυχική σας υγεία.

Αγναντεύοντας τη θάλασσα…

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Health & Place, η διαβίωση σε ένα μέρος με θέα τη θάλασσα ή τον ωκεανό (που ορίζεται ως ορατότητα του μπλε χώρου) μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία βοηθώντας να χαμηλώσουν τα επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας.

Ξυπόλητες στο γρασίδι…

Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στην Journal of Alternative and Complementary Medicine διαπίστωσε ότι η “γείωση” (άμεση φυσική επαφή με την επιφάνεια της γης) μπορεί να μειώσει το ιξώδες του αίματος και συνεπώς μπορεί να είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου. Επίσης, μια ανασκόπηση του 2012 αποκάλυψε ότι η επαφή με τα ηλεκτρόνια στην επιφάνεια της γης μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου, στο άγχος και στον ύπνο.

Βολτάροντας στο κοντινότερο πάρκο…

Μια μελέτη που διεξήχθη στο Stanford και δημοσιεύθηκε πέρυσι, αποκάλυψε ότι η βόλτα στη φύση μπορεί πραγματικά να αλλάξει τον εγκέφαλο. Άνθρωποι που περπατούσαν για 90 λεπτά μέσα στη φύση (σε αντίθεση με αυτούς που κινούνταν σε ένα αστικό περιβάλλον έντονης κυκλοφορίας) έδειξαν μειωμένη δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τον κίνδυνο για κατάθλιψη.

Άσκηση σε εξωτερικούς χώρους…

Μια ανασκόπηση πολλαπλών μελετών που δημοσιεύθηκε στο Environmental Science & Technology απέδειξε ότι σε σύγκριση με την άσκηση σε εσωτερικούς χώρους, η γυμναστική σε ένα φυσικό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αναζωογόνησης  και της ενέργειας και τη μείωση της έντασης, της σύγχυσης, του θυμού και της κατάθλιψης. Μια άλλη μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η «πράσινη άσκηση» μπορεί να αποκαταστήσει την ψυχική κόπωση, να βελτιώσει τη διάθεση και την αυτοεκτίμηση και να συμβάλει στην αύξηση των συνολικών επιπέδων φυσικής δραστηριότητας.

Ενασχόληση με την κηπουρική…

Όχι μόνο μεγαλώνετε τα δικά σας φρέσκα φρούτα και λαχανικά που είναι ιδανικά για τη διατροφή σας, αλλά η κηπουρική είναι επίσης γνωστό ότι είναι ένα σημαντικό ανακουφιστικό του στρες και ένας τρόπος για να βελτιωθεί η διανοητική σαφήνεια. Στην πραγματικότητα, η μακροχρόνια έρευνα έχει δείξει ότι η κηπουρική μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας – μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer Disease έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει στην περικοπή του κινδύνου στο μισό. Επίσης, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η κηπουρική μπορεί να παρατείνει τη ζωή σε ηλικιωμένους ενήλικες μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ώρα λοιπόν να λερώσετε τα χέρια σας!

«Βουτιά» στο δάσος…

Αυτό ακούγεται πιο ζοφερό από ό, τι πραγματικά είναι – το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να «βυθίσετε» τον εαυτό σας στο δάσος και να έχετε επίγνωση καθώς αφήνετε τα θεραπευτικά οφέλη να αναλάβουν δράση. Η ιαπωνική τάση της «δασικής κολύμβησης» ή Shinrin-yokuκυκλοφορεί από τη δεκαετία του ’80 και είναι γνωστό ότι βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους και στην καταπολέμηση εκφυλιστικών ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις. Και ακόμα κι αν δεν έχετε το χρόνο να «βυθίσετε» τον εαυτό σας, μια μελέτη του 2013 επίσης διαπίστωσε ότι ακόμη και μια βραχυπρόθεσμη προβολή των δασικών τοπίων μπορεί να έχει φυσιολογικές χαλαρωτικές επιδράσεις, όπως μειωμένη αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό.

Με το βλέμμα στη φύση…

Ναι, δεν χρειάζεται καν τεχνικά να βγείτε έξω για να αποκομίσετε τα οφέλη. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο Environment and Behavior αποκάλυψε ότι η παρακολούθηση ενός βίντεο με ένα φυσικό περιβάλλον (σε σύγκριση με ένα βίντεο ενός πολυσύχναστου δρόμου της πόλης) μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν διαπίστωσε επίσης ότι η αλληλεπίδραση με τη φύση για 1 ώρα (είτε περπατώντας σε ένα πάρκο είτε βλέποντας εικόνες της φύσης) μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης και της προσοχής.

 

RELATED