Η εξωσωματική γονιμοποίηση και η διαδικασία της
Ως εξωσωματική γονιμοποίηση ορίζουμε την διαδικασία γονιμοποίησης του ωαρίου η οποία γίνεται τεχνητά σε συνθήκες εργαστηρίου. Την επιλέγουν τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας και στην διάρκεια των ετών από την πρώτη της εφαρμογή έχει κάνει μεγάλα βήματα εξέλιξης.
Υπολογίζεται ότι περίπου το 15% του ενήλικου πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας. Μέσω της εξωσωματικής, οι πιθανότητες γονιμοποίησης αυξάνονται σε σχέση με τον φυσικό τρόπο έγχυσης του σπέρματος γιατί εντός του εργαστηρίου δίδεται η ευκαιρία για γονιμοποίηση παραπάνω από ένα ωαρίων.
Η διαδικασία γνωρίζει παραπάνω από μία μεθόδους:
Εξωσωματική σε φυσικό κύκλο. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται μονάχα ένα ωάριο το οποίο η γυναίκα παρήγαγε φυσιολογικά κατά την ωορρηξία της. Σε αυτήν την περίπτωση η γυναίκα δεν λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι έχει χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με τις άλλες μεθόδους.
Μέθοδος IVF. Για την εφαρμογή της χρησιμοποιούνται φάρμακα διέγερσης ωοθηκών για την ανάπτυξη πολλών ωοθυλακίων ταυτόχρονα.
Η μικρογονιμοποίηση ICSI. H μέθοδος εφαρμόζεται όταν έχουν την περίπτωση της ανδρικής υπογονιμότητας. Στην διαδικασία επιλέγονται τα ώριμα ωάρια της γυναίκας και με την βοήθεια ενός οργάνου, ανοίγεται μια τρύπα στο περίβλημα του ωαρίου και εισάγεται το σπερματοζωάριο
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι η διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης δεν πονάει.
Διαδικασία τεχνητής γονιμοποίησης:
- Ωοληψία
- Ο εμβρυολόγος αποσπά από το ωοθυλακικό υγρό τα ωάρια και τα τοποθετεί στο επωαστικό κλίβανο.
- Μετά τον καθαρισμό τα ωάρια τοποθετούνται σε έναν ειδικό χώρο μαζί με τα σπερματοζωάρια.
- Μετά από 20 ώρες ελέγχεται αν τα ωάρια γονιμοποιήθηκαν
- Το γονιμοποιημένο έμβρυο τοποθετείται στην μήτρα με μέθοδο που δεν τραυματίζει τη γυναίκα μέσω ενός ειδικού καθετήρα.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το κέντρο εξωσωματικής του Κων/νου Γιατρά στην Αθήνα.