Αυτά είναι τα 5 πιο εύκολα, νόστιμα και υγιεινά Σνακ για παραλία!
Υποδεχτήκαμε τον Αύγουστο και μαζί με αυτόν οι περισσότεροι τις καλοκαιρινές μας άδειες! Δεν υπάρχει κάτι πιο δελεαστικό από το να περάσεις μια ολόκληρη μέρα δίπλα στη θάλασσα παρέα με τον ήλιο και τα κύματα, όμως κάποια στιγμή η κοιλιά θα… «γουργουρίσει»! Για να μην πέσεις, λοιπόν, στην ανάγκη ανθυγιεινών σνακ, σου έχουμε 5 γρήγορες και άκρως υγιεινές συνταγές ώστε να διαλέξεις τι θα πάρεις μαζί σου την επόμενη φορά στην παραλία.
Είτε απολαμβάνεις τη θάλασσα μόνη, με παρέα ή την οικογένεια σου, τα παρακάτω σνακ θα σε βολέψουν αφού μπορούν εύκολα να φτιαχτούν σε οποιαδήποτε ποσότητα, δεν χρειάζονται ψυγείο και μεταφέρονται χωρίς δυσκολία! Οι συνταγές μας είναι ιδιαίτερα «ευέλικτες» επομένως νιώσε ελεύθερη να προσθέσεις οποιοδήποτε υλικό ταιριάζει στα γούστα σου.
Καλές διακοπές και να τα περάσετε τέλεια
Ναταλία Ρίζου & Κιρέντα Πέκινι
- Σαλάτα σε βαζάκι
(Προετοιμασία: 10′, Μερίδες: 2 άτομα)
Υλικά: 1 ντομάτα, 1 αγγούρι, 1 πιπεριά, 1 καρότο, 1 μικρό μαρούλι τύπου iceberg, 8-10 ελιές, φέτα, παξιμαδάκια, ελαιόλαδο, αλάτι και ρίγανη.
Εκτέλεση: Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια και τα τοποθετούμε με τη σειρά που επιθυμούμε σε αεροστεγές δοχείο. Στο τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ρίγανη και το αλάτι. Σε περίπτωση που δεν έχουμε αεροστεγές δοχείο, μπορούμε να φτιάξουμε ατομικές μερίδες σε πλαστικό ποτήρι του καφέ!
- Μεξικάνικες ροδέλες
(Προετοιμασία: 25′ , Εκτέλεση: 5′ , Μερίδες: 20 ροδέλες)
Υλικά: 8 μεγάλες τορτίγιες ολικής άλεσης, 2/3 της κούπας τυρί γκούντα, μισό αβοκάντο, ½ της κούπας κόκκινο κρεμμύδι, ½ της κούπας ντομάτες ή ντοματίνια και ½ φρέσκο κόλιανδρο.
Εκτέλεση:Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180⁰ C και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, το κρεμμύδι και τον κόλιανδρο. Για επιπλέον γεύση μπορούμε να σοτάρουμε τις ντομάτες και το κρεμμύδι σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι έως ότου μαλακώσουν. Κόβουμε το αβοκάντο σε λεπτές ροδέλες και ρίχνουμε από πάνω λίγο λεμόνι ώστε να διατηρηθεί φρέσκο. Παίρνουμε μια τορτίγια, τοποθετούμε κατά μήκος πρώτα το τυρί και από πάνω τις ντομάτες, το κρεμμύδι και το αβοκάντο και τέλος τον κόλιανδρο. Επαναλαμβάνουμε για όλες τις τορτίγιες, τις τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε για 5′ στον φούρνο. Εάν επιθυμούμε, κατά τη διάρκεια του ψησίματος μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη σάλτσα ντομάτας από πάνω. Εφόσον κρυώσουν τις κόβουμε σε ροδέλες!
- Κέικ λαχανικών
(Προετοιμασία: 15′ ,Εκτέλεση: 45′,Μερίδες: 10)
Υλικά: 3 κ. της σούπας ελαιόλαδο, 2 κολοκυθάκια μικρά, 1 καρότο μέτριο, 3 μεγάλα αυγά, 1 και ¼ της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ, 1/3 της κούπας ελαιόλαδο, ½ της κούπας γάλα, 1 κούπα γραβιέρα τριμμένη, 1 κούπα φέτα θρυμματισμένη, 2 κ. της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 κ. της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο, αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170⁰ C και βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα κέικ. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Ψιλοκόβουμε σε λεπτές ροδέλες ή κυβάκια τα κολοκυθάκια και τα καρότα, ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά έως ότου μαραθούν και τα κολοκυθάκια γίνουν διάφανα. Τα αποσύρουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, το λάδι, το γάλα και το αλατοπίπερο και τα χτυπάμε με σύρμα μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε τα λαχανικά, τη γραβιέρα, τη φέτα, το μαϊντανό και τον άνηθο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι με το μπέικιν και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι. Αδειάζουμε στη φόρμα που έχουμε ετοιμάσει και ψήνουμε για περίπου 45′. Κάνουμε μια δοκιμή βάζοντας ένα μαχαίρι στη μέση του κέικ, και αν αυτό βγει καθαρό τότε είμαστε έτοιμοι. Αφήνουμε να σταθεί για 15′ και ξεφορμάρουμε!
- Στικ Πατάτας
(Προετοιμασία: 10′ ,Εκτέλεση: 25′ ,Μερίδες: 4)
Υλικά: 4 ξυλάκια για σουβλάκι, 4 μεγάλες πατάτες, ½ της κούπας μουστάρδα της προτίμησής σας, λίγο τριμμένο τυρί (προαιρετικά), 1/3 της κούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και πάπρικα.
Εκτέλεση: Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι για 10′ με τη φλούδα τους. Αφού κρυώσουν, περνάμε κάθε πατάτα σε ένα ξυλάκι και την κόβουμε σε ροδέλες περιμετρικά πάνω στο ξυλάκι, χωρίς το μαχαίρι μας να το ακουμπήσει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα και λίγο λιωμένο βούτυρο. Τοποθετούμε τις πατάτες σε πυρίμαχο σκεύος, περιχύνουμε με το μείγμα και τριμμένο τυρί εάν επιθυμούμε, και βάζουμε να ψηθούν για 15′.
Σε περίπτωση που δεν έχουμε ξυλάκια για σουβλάκι, κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες, χωρίς να φτάνουμε μέχρι το τέλος, σταματώντας το μαχαίρι περίπου 2 εκατοστά πριν, ώστε να διατηρήσει η πατάτα το σχήμα της.
- Banana Chocolate Chip Energy Bites
(Προετοιμασία: 10′ ,Εκτέλεση: 8+ ώρες, Μερίδες: 15-18)
Υλικά: 1 και ¼ της κούπας νιφάδες βρόμης, ¼ της κούπας λινέλαιο (προαιρετικά), 1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia, 1/3 της κούπας μέλι, ¼ της κούπας φυστικοβούτυρο, 1 ώριμη μπανάνα, 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και ¼ της κούπας σταγόνες σοκολάτας.
Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε καλά όλα τα παραπάνω υλικά, το καλύπτουμε και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να καθίσει για τουλάχιστον 3 ώρες έως ότου είναι πλέον σφιχτό. Σχηματίζουμε μπαλάκια στο μέγεθος που προτιμάμε, περίπου όπως ένα κεφτεδάκι, έχοντας ελαφρώς βρεγμένα χέρια καθώς το μείγμα είναι κολλώδες. Αφήνουμε τα μπαλάκια στο ψυγείο όλο το βράδυ για να δέσουν. Προτείνουμε να πειραματιστείς με τα energy balls βάζοντας και άλλα υλικά όπως blueberries, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, νιφάδες καρύδας κ.α.