Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2017%2F01%2Fimages easyblog images 928 f9fbc54627494d6ca586c60b370d6414 XL

Hedy Lamarr: Απίστευτο! Αυτή η καλλονή σκέφτηκε το wi-fi

Ποιος θα το πίστευε! Προσκολλημένοι στα στερεότυπα, μόλις βλέπουμε μια ωραία γυναίκα, μια καλλονή, αμέσως το μυαλό μας πάει… που; Ναι, ακριβώς! Κι’ όμως αυτή η κοπέλα ήταν πολύ μορφωμένη είχε ξυράφι μυαλό, ήταν επιστήμων και εφευρέτης…

 

Του Νίκου Μουρατίδη

 

Κι’ όταν σας μιλάω για μόρφωση και ξυράφι μυαλό, εννοώ ότι υπήρξε μία από τους εφευρέτες της πρώτης μορφής των μεθόδων διασποράς φάσματος, της βασικής τεχνολογίας, δηλαδή για τις ασύρματες τηλεπικοινωνίες σήμερα. Έχετε μείνει με το στόμα ανοικτό ε; Και εγώ το ίδιο έπαθα. Κλείστε το, και ας δούμε την παράξενη και περίεργη ιστορία της…..

Η Hedy Lamarr, που το αληθινό της όνομα ήταν Hedwig Eva Maria Kiesler, γεννήθηκε σκορπίνα, στις 9 Νοεμβρίου του 1914 στη Βιέννη της Αυστρίας. Πατέρας της ήταν ο Έμιλ Κίσλερ, εβραίος διευθυντής τράπεζας και μητέρα της η Γκέρτρουντ, ήταν πιανίστα. Παντρεύτηκε, 19 χρόνων, στις 10 Αυγούστου 1933 τον Φριτς Μαντλ Μπούντε, κατασκευαστή οπλικών συστημάτων για την ναζιστική Γερμανία. Ο Μαντλ ήταν 15 χρόνια μεγαλύτερος της, πολύ ζηλιάρης και ιδιαίτερα σκληρός. Για να την παντρευτεί, την ανάγκασε να αλλαξοπιστήσει και να ασπασθεί την καθολική θρησκεία. Της απαγόρευσε ακόμα και να δουλεύει σαν ηθοποιός. Στην αυτοβιογραφία της που κυκλοφόρησε με τίτλο Ecstasy and Me αναφέρεται ένα περιστατικό κατά το οποίο προσπαθώντας να ξεφύγει από τον Μαντλ, βρήκε καταφύγιο σε ένα πορνείο, κρύφτηκε σε ένα άδειο δωμάτιο και αναγκάστηκε να κάνει σεξ με έναν άγνωστο, προκειμένου να μην αποκαλύψει την κρυψώνα της.

 

Τελικά κατάφερε να διαφύγει, ναρκώνοντας την προσωπική της υπηρέτρια και παίρνοντας το τρένο για το Λονδίνο.

 

Μετά τη φυγή από το σύζυγο της, γνωρίζει στο Λονδίνο τον μεγάλο παραγωγό Louis B. Mayer, ο οποίος την προσέλαβε και επέμεινε στο να αλλάξει το όνομα της από Χέντβιγκ Κίεσλερ σε Χέντι Λαμάρ, θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στη διάσημη και πρόωρα χαμένη (από υπερβολική δόση ναρκωτικών) καλλονή του βωβού κινηματογράφου Barbara La Marr.

 lamarrectasy

Με την ταινία Ecstasy έγινε πανευρωπαϊκός σάλος

 

 

Πριν εμφανιστεί στο Hollywood είχε ήδη πρωταγωνιστήσει σε πολλές Ευρωπαϊκές παραγωγές. Ανάμεσα τους η ταινία Ecstasy (1933), στην οποία υποδυόταν μια νεαρή γυναίκα, πεινασμένη για έρωτα και παντρεμένη με έναν μεγαλύτερο σε ηλικία άνδρα. Το φιλμ έγινε διαβόητο χάρη στα κοντινά πλάνα του προσώπου της, με ζωγραφισμένη την έκφραση της ηδονής, και στις γυμνές σκηνές της (που σε πολλές εκδόσεις της ταινίας λογοκρίθηκαν). Η ίδια έγινε διάσημη σαν μια από της πρώτες ηθοποιούς που υποκρίθηκαν οργασμό στη μεγάλη οθόνη, και που αποκάλυψαν το στήθος τους σε μια ταινία ευρείας διανομής.

 

Ο τότε σύζυγος της, αγόρασε όσες πιο πολλές κόπιες του φιλμ μπόρεσε προκειμένου να τις καταστρέψει, προσβεβλημένος από την γυμνή της εμφάνιση αλλά και από την έκφραση του προσώπου της.

 Hedy Lamarr M

Αν και έγινε διάσημη για την ομορφιά της και την κινηματογραφική της καριέρα η Χέντι Λαμάρ μαζί με τον συνθέτη Τζορτζ Άνθεϊλ πήραν το 1942  δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για συσκευή που εφηύραν αποκαλούμενη Secret Communication System (Σύστημα Κρυφής Επικοινωνίας). Η πρώιμη αυτή συσκευή αναπήδησης συχνοτήτων χρησιμοποιούσε ένα κύλινδρο αυτόματου πιάνου προκειμένου να εναλλάσσει ένα σήμα μεταξύ 88 διαφορετικών συχνοτήτων με απώτερο σκοπό την απόκρυψη των τηλεκατευθυνόμενων τορπιλών από τα εχθρικά ραντάρ και την μείωση της πιθανότητας παρεμβολών. Η ιδέα υπήρξε αμφιλεγόμενη και πολύ προηγμένη για την εποχή της. Η συγκεκριμένη τεχνολογία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 1962 και αφού είχε λήξει η πατέντα. Οι δύο αρχικοί εφευρέτες δεν έλαβαν ποτέ το παραμικρό χρηματικό ποσό από την εφεύρεσή τους.

Νίκος Μουρατίδης

www.nikosonline.gr

 

Η ιδέα της για την εναλλαγή των συχνοτήτων υπήρξε η βάση για τη μοντέρνα τεχνολογία της διασποράς φάσματος που χρησιμοποιείται στις μέρες μας σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών από τα ασύρματα τηλέφωνα μέχρι τις ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις.

maxresdefault 

Στην Αμερική την αποκαλούν, «Μητέρα του wi-fi»

 

 WF 110314 blog hedylamarr

Μέχρι και εξώφυλλο στο επιστημονικό περιοδικό Invention & Technology την έχουν κάνει

 Hedy Lamarr6 M

Η Hedy Lamarr πολιτογραφήθηκε Αμερικανίδα πολίτης στης 10 Απριλίου του 1953 και για την προσφορά της στον κινηματογράφο απέκτησε το δικό της αστέρι στο Hollywood Walk of Fame.

1E M44 

Με τον Clark Gable το 1940 έπαιξε σε δύο ταινίες το Boom Town και το Comrade X

Hedy Lamarr1 M 1 

Επίσης με τον Spencer Tracy, σε δύο ταινίες. Το I take this woman (1940) και το Tortilla Flat (1942)

Hedy Lamarr2 M 1 

O Charles Boyer και η Hedy Lamarr στο Algiers (1938)

 

 Hedy Lamarr3 M

Το 1949 με την ταινία Samson and Delilah έκανε θραύση. Ειδικά το φόρεμα παγώνι, κουβεντιάστηκε όσο τίποτα άλλο….

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED