H επιτυχία είναι γένους θηλυκού: 3 γυναίκες πρότυπα που ξεχωρίζουν
We can do it! Έλεγε η εμβληματική αφίσα της Westinghouse Electric το 1943, που έγινε παγκόσμιο σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης και φεμινισμού. Έκτοτε έχουν περάσει πολλά χρόνια και οι γυναίκες έχουν καταφέρει να κατακτήσουν πρώην «ανδροκρατούμενους» κλάδους, αποδεικνύοντας την αξία τους σε κάθε τομέα.
Και επειδή η επιτυχία είναι γένους θηλυκού, εμπνευστείτε από τα παραδείγματα τριών γυναικών που το πίστεψαν και τα κατάφεραν!
Η NinaTandon είναι διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Epibone και έχει έναν επαναστατικό σκοπό: να καταστήσει δυνατή την ανάπτυξη των οστών σε ασθενείς. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μαγνητικές τομογραφίες, η εταιρεία της κατασκευάζει τρισδιάστατα ανατομικά μοντέλα τα οποία εμφυτεύει στα βλαστοκύτταρα των ασθενών μαζί με το κατάλληλο βιοαντιδραστήριο. Σύμφωνα με την Tandon, το “fancyfishtank” όπως το περιγράφει, δίνει τη δυνατότητα στα κύτταρα των οστών να αναπτυχθούν μέσα σε τρείς εβδομάδες και να είναι έτοιμα για εμφύτευση. Η εταιρεία έχει καταφέρει επιτυχώς το συγκεκριμένο εγχείρημα με οστά ζώων. Το επόμενο βήμα είναι να πάρει την έγκριση της ομοσπονδίας φαρμάκων για δοκιμές σε ανθρώπινα οστά!
Η Cynthia Kenyon, βιοχημικός και γενετιστής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ανακάλυψε ότι τροποποιώντας ένα συγκεκριμένο γονίδιο διπλασίαζε το χρόνο ζωής ενός απλού σκώληκα. Έτσι απέδειξε ότι το γήρας υπόκειται στο γενετικό έλεγχο. Έτσι, η Kenyon εξελίχθηκεκαι έγινε η πρώτη γυναίκα και αντιπρόεδρος των CalicoLabs, ενός τμήματος της Google R&D, όπου διεξάγονται έρευνες για τη διαδικασία του γήρατος, καθώς και την αντιμετώπισή του.
Η γενετική μηχανική ήταν ένα πολύ δύσκολο πεδίο της βιολογίας, όμως με την επιστημονική ανακάλυψη της JenniferDoudna (καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Berkeley) και της Emmanuelle Charpentier (Διευθύντριας ερευνών του τμήματος Ανοσοβιολιγίας του Ινστιτούτου MaxPlanck) ονόματι CRIPSR – Cas9 τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Πλέον οι επιστήμονες μπορούν να κάνουν εύκολες γενετικές τροποποιήσεις με μεγάλη ακρίβεια, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την καταπολέμηση ασθενειών και συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. Η Doudna αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «H τεχνολογία CRISPR είναι το software των γονιδίων».