Πως είναι να γίνεσαι μητέρα μετά τα 40
Στο τέλος αυτής της δύσκολης χρονιάς επέλεξα να γράψω για ένα θέμα που αφορά αρκετές γυναίκες που προσπαθούν να γίνουν μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία.
Η Σάσα υποδέχθηκε τον πελαργό τα φετινά Χριστούγεννα, για πρώτη φορά, σε ηλικία άνω των 40 ετών. Μια γυναίκα που έγινε μητέρα σε μεγαλύτερη ηλικία μας μίλησε για τη δική της εμπειρία, δίνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σε όσες αγωνίζονται για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Η διαδρομή προς τη μητρότητα
Η μητρότητα, όπως μας εξιστορεί η Σάσα έγινε όνειρο για την ίδια σε ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών. Νωρίτερα δεν είχε σκεφτεί να γίνει μητέρα. Σε αυτό ίσως έπαιξε ρόλο η επιλογή του κατάλληλου συντρόφου!
Η διαδρομή της ξεκίνησε σε ηλικία 42 ετών όταν έμεινε έγκυος με φυσική σύλληψη, καθώς και μετέπειτα πάλι στα 44,5 με φυσικό τρόπο. Και τις δύο φορές απέβαλε, λόγω αυτοάνοσης θρομβοφιλίας την οποία έως τότε δεν γνώριζε.
Οι επόμενες κινήσεις
Και ύστερα ήρθαν οι εξετάσεις, οι ενέσεις, τα χάπια! Για να μην χάνει άλλο χρόνο λόγω ηλικίας, επισκέφθηκε κέντρο εξωσωματικής για να προχωρήσει στη σχετική διαδικασία. Πραγματοποίησε γύρω στις 6-7 προσπάθειες, χωρίς επιτυχία. «Πείσμωσα, λέει, αναρωτήθηκα πώς γίνεται να συλλαμβάνω φυσιολογικά όμως όχι με εξωσωματική!
Έπειτα, ενημερώθηκα όσο μια εγκυκλοπαίδεια, άλλαξα κέντρο εξωσωματικής και γιατρό και ζήτησα να γίνει η όλη διαδικασία ακολουθώντας συγκεκριμένα πρωτόκολλα.
Όταν έφτασα στον καινούργιο γυναικολόγο ήμουν πλέον πολύ καλά «διαβασμένη. Ακολούθησαν 4 ωοληψίες, κατάψυξη των εμβρύων σε βλαστοκύστες και με μόλις μία εμβρυομεταφορά ήρθε το πολυπόθητο αποτέλεσμα με τη θετική χοριακή!»
«Δε μπορώ να πω ότι δυσκολεύτηκα, παρόλο που πέτυχα με την 8η εξωσωματική! Δεν ένιωσα ποτέ φόβο, αντιθέτως μετά από κάθε αρνητικό αποτέλεσμα που λάμβανα, ένιωθα πιο δυνατή και πιο κοντά στο επόμενο βήμα και τον στόχο μου! Πραγματοποίησα επιπλέον έλεγχο με αρκετές εξετάσεις χωρίς να μου το ζητήσουν οι γιατροί!
Οι μόνες φοβίες και ανησυχίες που είχα, ήταν να προχωρήσει η εγκυμοσύνη μου και το μωρό να είναι υγιές. Σε όλη τη διάρκειά της πορευόμουν βήμα-βήμα με άγχος! Κάθε φορά ανυπομονούσα για τον επόμενο υπέρηχο στον γιατρό. Αγόρασα ακόμη και ντοπλερ από το ίντερνετ, για να το έχω στο σπίτι, ώστε να μπορώ να ακούω την καρδιά του μωρού όποτε ένιωθα ανασφάλεια. Έτσι καθησυχαζόμουν.»
Τα φετινά Χριστούγεννα
Τώρα που ήρθε στον κόσμο ο υγιέστατος γιος μου η ανησυχία μου είναι αν τρώει σωστά, αν πονάει, αν πεινάει κτλ. Τα πρώτα μας Χριστούγεννα φέτος σίγουρα είναι διαφορετικά! Δεν έχω προλάβει ακόμη να συνειδητοποιήσω πως αυτό το θαυματάκι είναι δικό μου! Κάθε μέρα τσιμπιέμαι για να δω αν είναι αλήθεια! Η καθημερινότητά μας σίγουρα έχει αλλάξει, προσπαθούμε και οι δύο να προσαρμοστούμε στις νέες απαιτήσεις, που θέλουν υπομονή και αφοσίωση.
Όσον αφορά την επιλόχειο, σε κάποια μορφή της, θα έλεγα πως την περνάνε και οι άνδρες στις πρώτες αλλαγές της νέας ζωής! Υπάρχει αρκετό άγχος και εκνευρισμός, στο ζευγάρι καθώς και οι δύο νιώθουν πως κρίνονται συνεχώς αν κάνουν σωστά αυτά που πρέπει.
Κάθε αρχή και δύσκολη, καθώς οι νέοι γονείς βιώνουν μια νέα πραγματικότητα, όπου χρειάζεται χρόνο, ώστε να βρεθούν οι ισορροπίες!»
Η μητρότητα έχει ηλικία;
Θεωρώ πως η μητρότητα δεν έχει ηλικία, γι’ αυτό θα συμβούλευα τις γυναίκες που προσπαθούν να μην τα παρατάνε, να ψάχνονται, να ρωτούν, ώστε να βρουν τον κατάλληλο γιατρό που θα μπορέσει να τις στηρίξει στις επιθυμίες τους. Σίγουρα χρειάζονται αντοχές τόσο ψυχικές όσο και οικονομικές.
Αυτό που θα έλεγα σε μια γυναίκα στην ηλικία μου, στα 48 πλέον, είναι τέσσερα βασικά πράγματα. Υπομονή, Επιμονή, Μεθοδικότητα & Τύχη. Και το θαύμα θα έρθει, όπως ήρθε και σε εμένα ο γιος μου! Μπορεί όχι με την πρώτη προσπάθεια, αλλά θα τα καταφέρουν. Στο τέλος όλα θα πάνε καλά, γιατί αν δεν πάνε καλά δεν είναι το ΤΕΛΟΣ!!!
Φως & Ελπίδα Για Νέα Ζωή (Επιτυχία Στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση)
Η αναζήτηση των κατάλληλων εξετάσεων και η ανάγκη μου ώστε να μάθω όσα περισσότερα μπορούσα για να είμαι προετοιμασμένη, μέχρι την επόμενη προσπάθεια εξωσωματικής, προκάλεσε την ανάγκη να δημιουργήσω μια κλειστή ενημερωτική ομάδα στο Facebook.
Απευθύνεται σε γυναίκες που αγωνίζονται με την υπογονιμότητα και μπορούν συμμετέχοντας να μοιραστούν τους φόβους και τις ανησυχίες τους.
Να ενημερωθούν μέσα από τις εμπειρίες άλλων γυναικών και να ρωτήσουν όσα ντρέπονται στο γιατρό τους. Να βρουν συμπαράσταση στο δρόμο προς τη μητρότητα που πολλές φορές είναι μοναχικός. Να δουν το Φως & Ελπίδα στη νέα ζωή (επιτυχία στην εξωσωματική γονιμοποίηση) όπως και το όνομα της ομάδας μου!
Ευχαριστώ θερμά την Σάσα Κοντού, μια γυναίκα παράδειγμα υπομονής, επιμονής, θέλησης και μεθοδικότητας, που μοιράστηκε με τις γυναίκες του likewoman.gr τη δικής της ιστορία. Μπορεί να καθυστέρησε να συναντήσει τη μητρότητα, όμως πάλεψε και τελικά έκανε το όνειρό της πραγματικότητα.
Reminder: You are not too old and it is not too late.
Stay tuned!
Για οτιδήποτε θέλετε να μοιραστούμε θα με βρείτε: