Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2020%2F04%2Fimages easyblog articles 10200 covid 19

Η Αντεπίθεση Κατά Του Covid-19…Περνάει Από Το Στομάχι

Κανείς ποτέ από όλους εμάς, τους κοινούς θνητούς , δεν μπορούσε να φανταστεί ποτέ, ότι αυτό που βλέπαμε στις ειδήσεις στις 09 Ιανουαρίου 2020 για την Κίνα και την πόλη Wuhan ως συρροή κρουσμάτων πνευμονίας , θα ονομαζόταν νέο στέλεχος κορωνοιού (2019-nCoV) που θα προκαλούσε παγκόσμια πανδημία. Και φυσικά εδώ στην Ελλάδα μας ,ξεκινήσαμε από την λεκτική προσέγγιση του μικροβίου (κορων –αιόςή κορων-οιός) για να φτάσουμε στις 10 Μαρτίου 2020 να κλείσουμε τα σχολεία , στις 14 Μαρτίου να κλείσουμε μια σειρά επιχειρήσεων και εταιρειών και στις 23 Μαρτίου να μπει σε εφαρμογή το περίφημο lock down.

Εμείς δεν είμαστε επιδημιολόγοι , ούτε μοριακοί ερευνητές , ούτε μπορούμε να βρούμε το πρωτόκολλο της θεραπείας, πόσο δε μάλλον το εμβόλιο για τον φονικό ιό. Αυτό που σίγουρα μπορούμε να κάνουμε είναι να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης, να εφαρμόσουμε τις προσταγές των ειδικών και «ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ»! Και από δω και πέρα εντός του σπιτιού , ξεκινάει ο δικός μας ρόλος, απέναντι πια στο εαυτό μας και τους συγκατοίκουςμας, γιατί ο ρόλος απέναντι στην κοινωνία επιτελείται με την εφαρμογή της καραντίνας.

Ξεκινάει λοιπόν η προσωπική αντεπίθεση κατά του COVID-19 ,η οποία καταρχήν περνάει από το στομάχι. Η γνωστή ρύση του Ιπποκράτη «Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας» πιστοποιεί την σημαντικότητα εφαρμογής ενός σωστού διαιτολογίου που σε συνδυασμό με μια ήπια φυσική δραστηριότητα μπορούν να:

1.Διατηρήσουν ή και να μειώσουν το σωματικό μας βάρος εφόσον είμαστε ήδη υπέρβαροι: Η διατήρηση ή η μείωση του σωματικού βάρους εξαρτάται από την ποσότητα του φαγητού και από τις μετρήσεις του βάρους μας. Ξεκινώντας από το τελευταίο, πρέπει να ελέγχουμε το βάρος μας περίπου κάθε 7 με 10 ημέρες . Σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπεινα γίνεται κάθε ημέρα, πόσο δε μάλλον πολλές φορές την ίδια ημέρα. Καταντάει ψύχωση και εμμονήενώ πρακτικά δεν μετράμε τίποτα περισσότερο από κατακρατήσεις ή μη υγρών και συστημάτων απέκκρισης (εφίδρωση ή μη, καλή η μέτρια λειτουργία του εντέρου κ.λ.π.). Το μικρότερο χρονικό διάστημα για να μετρήσουμε καύση λιπώδους ιστού είναι 7 ημέρες. Μόνο με αυτή την συχνότητα μετρήσεων η ζυγαριά γίνεται φίλος και σύμμαχος. Άνθρωποι που ζυγίζονται κάθε 7 ημέρες έχουν 11 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν βάρος σε 6 μήνες σε σχέση με ανθρώπους που δεν ζυγίζονται καθόλου.
Σχετικά με την ποσότητα του φαγητού, αυτή δεν είναι ποτέ ανεξάρτητη από την συχνότητα των γευμάτων αλλά και τον συνδυασμό αυτών. Πρακτικά η συχνότητα των 5 γευμάτων την ημέρα (πρωινό, πρόγευμα, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό ακόμη και προ του ύπνου γεύμα), κάθε 3 ώρες, σε συνδυασμό με μικρές μερίδες, εμπλουτισμένες με φρούτα και λαχανικά εξασφαλίζουν θρέψη και υψηλό μεταβολισμό. Αυτά σε συνδυασμό με ήπια φυσική δραστηριότητα (45 λεπτά έντονο περπάτημα 3-4 φορές την εβδομάδα) μπορούν να υποσχεθούν μείωση του λιπώδους ιστού και έλεγχο του σωματικού βάρους.

2.Να κρατήσουνψηλά την καλή μας ψυχολογική διάθεσημε τις κατάλληλες επιλογέ τροφών :Στις συνθήκες του κατ΄οικονπεριορισμού ελογχεύει η κατάθλιψη. Οι τροφές που καταναλώνουμε καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχική μας διάθεση. Μακριά από επεξεργασμένα τρόφιμα (συντηρητικά, ενισχυτικά γεύσης, γλυκαντικές ουσίες, κονσέρβες, συσκευασμένες σαλάτες, σνακς, αναψυκτικά, κατεψυγμένα και επεξεργασμένα κρέατα, κλπ). Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτική δράση: Λαχανικά, φρούτα, ποπ κορν, ξηροί καρποί, πίτουρο, θαλασσινά, αυγά, αφεψήματα. Φυσικά κρέας και γαλακτοκομικά. .Οι τροφές αυτές εξασφαλίζουν εκτός από την σωματική υγεία και την ψυχική. Δίνουν τα απαραίτητα αμινοξέα όπως η τρυπτοφάνη η οποία μεταφέρεται στον εγκέφαλο και μετατρέπεται σε σεροτονίνη, ορμόνη που η έλλειψή της επηρεάζει αρνητικά την διάθεση ,την ποιότητα του ύπνου και διαταράσσει τα επίπεδα ελέγχου της πίεσης του αίματος. Παράλληλα οι άνω προτεινόμενες επιλογές τροφίμων προσφέρουν όχι μόνο καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και επάρκεια καλών βακτηρίων στο έντερο. Τα καλά βακτήρια παράγουν πολλούς νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται στην διάθεση , όπως η νορεπινεφρίνη και το γ-αμινοβουταρικό οξύ. 

3.Ναενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα στην αντίδραση για την καταπολέμησηενδεχόμενης λοίμωξης: Απαραίτητες τροφές πλούσιες σε, βιταμίνη D (σολομός, αυγά, μουρουνέλαιο), βιταμίνη C (πορτοκάλια, ακτινίδια, μανταρίνια, φράουλες, γκρέιπφρουτ, πιπεριές), γαλακτοκομικά πλούσια σε προβιοτικά (γιαούρτι, κεφιρ), μαγνήσιο (ξηροί καρποί, καρότα, σπανάκι, δημητριακά)

4.Να αποτελέσουν σημεία συνάντησηςκαι ζεύξης με τα μέλη της οικογένειας :
Μια μεγάλη ευκαιρία η οικογένεια να μαζευτεί γύρω από το τραπέζι. Να συνφάγει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό . Να μαγειρέψουν μαζί, να στρώσουν μαζί το τραπέζι, να σερβίρει ο ένας τον άλλον , να γίνουν γευσιγνώστες, να βαθμολογήσουν και να βαθμοληγηθούν, να τσουγκρίσουν τα ποτήρια και να ευχηθούν καλή Ανάταση από τα προβλήματα και Υγεία, να μαζέψουν τα πιάτα, να τα πλύνουν εναλλακτικά, να φτιάξουν ποπ κορν για την βραδινή ταινία. Μια απίστευτη μηχανή παραγωγής θετικών συναισθημάτων και επαναπροσδιορισμού των σχέσεων με αφορμή το οικογενειακό τραπέζι.

5.Ναβελτιώσουν την απόδοση της εργασίαςείτε αυτή αφορά την εξ αποστάσεωςεπαγγελματική εργασία , είτε την εξ αποστάσεωςακαδημαϊκή εργασία του φοιτητή ή του μαθητή (σημεία των καιρών βλέπετε): Είναι δεδομένο ότι η ποιότητα της παροχής υπηρεσιώναπό απόσταση είναι υποδεέστερη από την αντίστοιχη δια ζώσης. Είτε για λόγους τεχνικούς , είτε επειδή δεν το έχουμε συνηθίσει,είναι πολύ πιο εύκολο να χαθεί η συγκέντρωση, να κουραστούμε πιο γρήγορα, να έχουμε τάση για υπνηλία (άλλωστε το κρεβάτι μας είναι στο έναμέτρο και δεν μας βλέπει και κανείς) και εν τέλει η απόδοση του αναγκαστικού εγχειρήματοςνα είναι μειωμένη. Οι τρόποι για να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόδοση είναιδύο :α) η επικράτηση της ιδέας ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει, έχει ημερομηνία λήξης και δεν θα είναι έτσι για πάντα. Έχει και αυτόςο τρόπος τις ανέσεις του και τέλος θα μας αναδείξει σε πραγματικά υπεύθυνους ανθρώπους που για να αποδώσουμε δεν έχουμε ανάγκη ούτε τον προϊστάμενο, ούτε τον δάσκαλο , με την έννοια του επιβλέποντος αλλά με την έννοια του καθοδηγητή –συνεργάτη β) η διατροφή για πνευματική εργασία. Κύριο καύσιμο του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη, στην οποία και μετατρέπεται κάθε θρεπτικό συστατικό σε κάποιο στάδιο του μεταβολισμού, μετά την πέψη και την απορρόφησή του. Συνεπώς αν δεν προσληφθεί διαιτητικά μέσα από την ποιότητα, την ποσότητα και την σωστή συχνότητα της τροφής (όπως εξαντλήθηκε το θέμα παραπάνω) η απόδοση όσο και να θέλουμε το αντίθετο θα είναι μειωμένη . Σε άλλη περίπτωση θα έχουμε απόλυτη πνευματική διαύγεια (συγκέντρωση, μνήμη, μάθηση).

Τελικάνα ,που η λαϊκήρύση «κάθε κακό για καλό», βρίσκει και σε αυτή την περίοδο της Παγκόσμιας κακής συγκυρίας εφαρμογή.

Η καραντίναπου μας επιβλήθηκε για την πρόληψη και την αποφυγή της διάδοσης του covid-19, μπορεί να αποδειχθεί ο Δούρειος Ίππος για να κατακτηθούν χαμένες και ξεχασμένες αξίες και αρχές ….που στην αρχή περνούν πάντα από το στομάχι!!!

Για την σύνταξη του παραπάνω άρθρου συνεργάστηκαν :

Χρυσάνθη Λυκουρέντζου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Τμήμα Ψυχολογίας Ε.Κ.Π.Α.

HND in Counselling and Psychology

&

Βαγγέλης Παπουτσόπουλος

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΑΤΕΙ Θες/κης

ΜΒΑ Executive A.U.E.B.

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED