Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2014%2F10%2Fimages easyblog images 928 57df6a0f34180006582f429068c6ac21 XL

H 17χρονη Μαλάλα βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης

μαζί με τον 60χρονο ινδό ακτιβιστή για τα δικαιώματα των παιδιών Κάιλας Σατιάρτι.
Στη 17χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι από το Πακιστάν και τον 60χρονο ινδό ακτιβιστή για τα δικαιώματα των παιδιών Κάιλας Σατιάρτι απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η αρμόδια επιτροπή στο Οσλο της Νορβηγίας.
 
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, η Μαλάλα Γουσαφζάι και ο Κάιλας Σατιάρτι τιμώνται με το Νόμπελ για τον αγώνα τους κατά της καταπίεσης των παιδιών, των νέων καθώς και υπέρ του δικαίωματος των παιδιών στην εκπαίδευση.
 
«Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο και να μην γίνονται αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης», δήλωσε ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής του Νόμπελ Θόρμπγερν Γιάγκλαντ.
 
Η επιτροπή τονίζει ιδιαίτερα τον συμβολισμό της απονομής του βραβείου «σε έναν ινδουιστή και μία μουσουλμάνα, σε έναν Ινδό και μία Πακιστανή, στον κοινό αγώνα για την εκπαίδευση και εναντίον του εξτρεμισμού».
 
  
Από μικρή ηλικία, η Μαλάλα μάχεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Η αρχή έγινε στην περιοχή της στο Πακιστάν, όπου οι Ταλιμπάν απαγόρευαν στα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο. Για τη δράση της αυτή, έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας το 2012, όταν ένας μασκοφόρος την πυροβόλησε εξ’επαφής τρεις φορές στο κεφάλι. Η Μαλάλα μεταφέρθηκε σε βρετανικό νοσοκομείο όπου ξεπέρασε τον κίνδυνο και έκτοτε συνεχίζει την ακτιβιστική της δράση για την οποία έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία. Στο Πακιστάν, δεν έχει επιστρέψει, καθώς παραμένει η απειλή για τη ζωή της. Διαβάστε εδώ για όλη τη δράση της Μαλάλα.
 
Ο Σατιάρτι μάχεται για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας και συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Ινδίας από τη δεκαετία του ’90. Μέχρι τώρα, η οργάνωση, που έχει ιδρύσει ο ίδιος, έχει απελευθερώσει 80.000 παιδιά από διάφορες μορφές σκλαβιάς, βοηθώντας παράλληλα στην επιτυχή επανένταξή τους στην κοινωνία και την εκπαίδευσή τους.
 

SHARE

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED