Skip to main content
images easyblog articles 10917 liontari zodio c8c029c5

Γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο ΛΕΩΝ-Ήλιος

author likewoman

28 Ιούλ 2020

Από τον Γιώργο Πανόπουλο

Το ζώδιο του Λέοντα, όπως και το ζώδιο του Ταύρου φαίνεται απλό στην περιγραφή του. Λάθος. Συνήθως ο Λέων συνοδεύεται από χαρακτηρισμούς όπως «κοιτάτε με», «θορυβώδης», «μανιακός της αυτοπροβολής», «φαντασμένος» κι όλα αυτά δίνουν την εντύπωση κάποιου που κυνηγάει μέρα νύχτα την προσοχή και η ζωή του εξαρτάται από το βαθμό ενδιαφέροντος των άλλων. Κι όμως ο Λέων ανήκει σε ένα από τα πιο σύνθετα ζώδια. Οι μύθοι, τα παραμύθια, οι ιστορίες που υπάρχουν για τον Λέοντα μας οδηγούν σε ένα μυστηριώδες ζώδιο που στο κέντρο του βρίσκεται η Εξατομίκευση.

O Λέων είναι το ζώδιο της αυτοσυνείδησης όπως ο Καρκίνος είναι το ζώδιο του ενστίκτου. Εάν οι Λέοντες είναι δημιουργικοί ή αυτοκαταστροφικοί αυτό εξαρτάται από το ποιος οδηγεί την άμαξά τους: το εγώ, ή ο Εαυτός τους. Οι Λέοντες έχουν μεγάλο θάρρος αλλά αν δεν έχουν αίσθηση ευθύνης και αυτοπειθαρχία βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες δυσκολίες. Μια λέξη που φωτίζει μια σημαντική πλευρά του Λέοντα είναι η λέξη « Κυριαρχία». Αυτό δε σημαίνει κυριαρχία και επιβολή πάνω στους άλλους – μια παγίδα που ο Λέων χρειάζεται να μάθει να αποφεύγει- αλλά κυριαρχία πάνω στις δικές του απείθαρχες δυνάμεις. Ο Λέων είναι το πιο εύρωστο, ζωντανό, ενεργητικό ζώδιο και είναι γεμάτος από δυναμική ενέργεια. Διαθέτει έμφυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα που ενθαρρύνουν ακόμα και τους ντροπαλούς Λέοντες να ανοιχτούν και εξοργίζει αυτούς που δεν έχουν τον έμφυτο δυναμισμό τους ή την ευκολία να κάνουν την παρουσία τους αισθητή.

Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι ο Λέων είναι το βασιλικό και μεγαλοπρεπές ζώδιο του ζωδιακού. Υπάρχει αλήθεια σε αυτή την διαπίστωση. Σε μια εποχή που οι Βασιλείς ανήκουν στο παρελθόν οι Λέοντες έχουν ανάγκη να αισθάνονται ότι η «βασιλεία»- δηλαδή οι μύθοι, τα παραμύθια, ο ρομαντισμός, ό,τι κάνει τη ζωή μεγαλύτερη και τη βγάζει από την καθημερινότητά της, ο έρωτας και οι περιπέτειες – δεν θα χαθούν στην εποχή του Υδροχόου που ζούμε την αρχή του, αλλά θα μεταμορφωθεί σε μια πνευματική αριστοκρατία που θα λειτουργεί με απλότητα που θα εκπορεύεται από την καρδιά που αποτελεί και το σύμβολο του Λέοντα. Κι όταν μιλάμε για απλότητα εννοούμε να φτάνεις στην καρδιά των πραγμάτων έχοντας μια ολιστική άποψη.

Ο βασιλιάς Πάρσιφαλ και το Ιερό Δισκοπότηρο

Ενώ η Δημιουργία και η Δημιουργικότητα προσφέρονται ως χαρακτηριστικά στον Λέοντα εν τούτοις πολύ εύκολα διαπιστώνουμε ότι οι μεγάλοι καλλιτέχνες, δημιουργοί, μουσικοί, ποιητές, ζωγράφοι, συγγραφείς ανήκουν κυρίως στα ζώδια των Διδύμων, των Ιχθύων και του Καρκίνου. Τι συμβαίνει; Η μεγάλη δημιουργία, το έργο τέχνης που δημιουργεί ο Λέων δεν είναι άλλο από τον Εαυτό του. Ο Λέων είναι ο Δημιουργός του εαυτού του. Ο εφευρέτης του εαυτού του. Ο Λέων επινοεί τον εαυτό του. Τον γεννάει.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι και ιστορίες για τον Λέοντα. Όπως ο γνωστός μύθος του Λέοντα της Νεμέας, που ανήκει σε έναν από τους άθλους του Ηρακλή και σκιαγραφεί τα χαρακτηριστικά του. Μια ιδιαίτερα διαφωτιστική ιστορία όμως που περιγράφει συμβολικά τους Λέοντες είναι αυτή του Πάρσιφαλ και της Αναζήτησης του Ιερού Δισκοπότηρου. Αυτό το Δισκοπότηρο, το περίφημο Χόλι Γκρέιλ βρίσκεται στα χέρια ενός βασιλιά που ζει σε ένα κρυμμένο κάστρο που δύσκολα μπορείς να βρεις. Ο βασιλιάς αρρωσταίνει και η περιοχή γύρω από το κάστρο ερημώνει. Ο βασιλιάς θα γίνει καλά μόνο αν ένας ιππότης που διαθέτει εξαιρετικές αρετές και ταλέντα βρει το κάστρο κι ύστερα κάνει τη σωστή ερώτηση στον πρώτο άνθρωπο που θα συναντήσει σε αυτό. Τότε ο βασιλιάς θα γίνει καλά, η περιοχή θα πρασινίσει ξανά και ο ήρωας- ιππότης θα γίνει ο φύλακας του Δισκοπότηρου και θα κληρονομήσει το βασίλειο. Αν όμως δεν κάνει τη σωστή ερώτηση όλα θα μείνουν ως έχουν, το κάστρο θα εξαφανιστεί και ο ιππότης θα ξαναρχίσει την αναζήτηση.

Στην πρώτη του προσπάθεια ο Πάρσιφαλ αποτυγχάνει. Βρίσκει το κάστρο, αλλά όταν έρχεται η ώρα δεν τολμάει να κάνει την ερώτηση που είναι: «Ποιον υπηρετεί το Δισκοπότηρο;». Το κάστρο εξαφανίζεται. Έχουν προηγηθεί η αδιαφορία του για τη μητέρα του που την παρατάει χωρίς αντίο, η μάχη με τον Κόκκινο Ιππότη που τον σκοτώνει χωρίς κανένα λόγο- μόνο και μόνο από επιδεκτικότητα-, η διάσωση μιας γυναίκας που μετά εγκαταλείπει και ο βασιλιάς για τον οποίο δεν δείχνει καμία καλοσύνη. Η απλοϊκότητά σε συνδυασμό με την αδεξιότητα και την έλλειψη ευαισθησίας είναι χαρακτηριστικά των νέων και ανώριμων Λεόντων. Ό,τι κι αν συμβολίζει το Χόλι Γκρέιλ- την αίσθηση του Πεπρωμένου, ή μια πρώιμη επιτυχία- φαίνεται να εμφανίζεται νωρίς στη ζωή πολλών Λεόντων και μάλιστα δεν κατακτάται με κόπο και ιδρώτα, αλλά έρχεται χάρη στα φυσικά ταλέντα και την διαίσθηση του ζωδίου. Μετά όμως η επιτυχία, η ευκαιρία, η αναγνώριση χάνονται επειδή δεν μπορεί να τα διαχειριστεί, γιατί δεν έχει βρει ακόμα το νόημα που κρύβεται κι επειδή το εγώ του θεωρεί ότι σ’ εκείνο οφείλονται όλα. Αυτή η ανισορροπία αποκαθίσταται μέσα από βάσανα, εμπόδια και αντιξοότητες.

Μετά από αγώνες και πόνο ο Πάρσιφαλ ξαναβρίσκει το κάστρο. Τώρα πια διαθέτει σοφία και συμπόνια. Κάνει τη σωστή ερώτηση, ο βασιλιάς γιατρεύεται και αποκαλύπτεται ότι είναι παππούς του και φυσικά κερδίζει το βασίλειο. Ο Πάρσιφαλ που δεν έχει πατέρα, βρίσκει ένα υψηλότερο πατέρα, τον Παππού του, βρίσκει δηλαδή την πηγή της δημιουργικότητάς του που στην αρχή της ιστορίας είναι γέρος και κουρασμένος και έχει ανάγκη να λυτρωθεί. Η βαθύτερη ανάγκη του Λέοντα είναι να βρει τον Εαυτό του, την αξία της ζωής, που με μυθολογικούς όρους είναι η αναζήτηση του Πατέρα. Δεν είναι ο πατέρας του Αιγόκερου που είναι αυταρχικός, επιβάλλει τους νόμους και βάζει όρια. Ούτε ο πατέρας του Κριού με τον οποίο πρέπει να συγκρουστεί. Ο πατέρας του Λέοντα ακτινοβολεί, δίνει ζωή, λατρεύεται σαν Ήλιος. Γι αυτό και ένας Λέων μπορεί να παρουσιάζεται σαν εξωστρεφής επιδειξίας. Όμως ο Λέων μπορεί να μένει για πάντα ανώριμος, ένας νεαρός Πάρσιφαλ χωρίς συνείδηση της αποστολής του που είναι να βρει τον εαυτό του και ανίκανος να κάνει τη σωστή ερώτηση.

«Γνώθι σαυτόν»- «Να γνωρίσεις τον Εαυτό σου» 

Ο Λέων ταυτίζεται με τον θεό Απόλλωνα, τον Ήλιο. Στην προμετωπίδα του μαντείου των Δελφών που ήταν αφιερωμένο στη λατρεία του υπήρχε η προμετωπίδα «Γνώθι σαυτόν»- «Να γνωρίσεις τον Εαυτό σου». Ο Απόλλων δεν είναι ένας γυναικείος θεός. Μάλιστα δεν είχε καθόλου τύχη με τις γυναίκες που επιθυμούσε, γιατί υπήρχε πάντα ένας αντίζηλος που ήταν περισσότερο καπάτσος και καταφερτζής από τον ίδιο. Αυτό βεβαίως αποτελεί κι ένα μοτίβο για τους Λέοντες: μπορεί να έχουν πολλούς θαυμαστές που τους λατρεύουν αλλά συχνά δεν μπορούν να αποκτήσουν αυτόν/ην που θέλουν. «Το να είναι μια γυναίκα Λέων δεν είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο» λέει η Λιζ Γκριν, «γιατί η λαμπρότητα και η ευφυΐα του Λέοντα συνδέονται με τον Λόγο και τη λογική. Ίσως για αυτό το λόγο πολλές γυναίκες που ανήκουν στο ζώδιο του Λέοντος φαίνεται ότι εκφράζουν την πιο συναισθηματική πλευρά του ζωδίου χωρίς να αγωνίζονται για το νόημα που συμβολίζει ο Παρσιφαλ. Ο Πάρσιφαλ ωστόσο δεν ανήκει ούτε στους άντρες ούτε στις γυναίκες γιατί η ατομικότητα δεν είναι προνόμιο ενός φύλου, όπως δεν είναι ούτε η συμπόνια και η κατανόηση που είναι οι πηγές από τις οποίες αναβλύζει η δημιουργία της προσωπικότητας».

Ο Λέων συνδέεται με την αφύπνιση της συνείδησης και τον Ήλιο. Ο Ήλιος δίνει την ικανότητα να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας ως ξεχωριστό άτομο. Το σύμβολο του Ήλιου είναι μια τελεία στο κέντρο ενός κύκλου. Αυτή η τελεία συμβολίζει την ατομικότητα και λέει ότι «είμαι μια ξεχωριστή οντότητα με τις δικές μου προθέσεις, με το δικό μου στιλ, με τα δικά μου όνειρα, ταλέντα, προσδοκίες. Με το δικό μου παρόν και μέλλον».

Ένα από τα αρχέτυπα του Ήλιου είναι ο Ήρωας το πρόσωπο που ψάχνει την Αλήθεια ή μπαίνει σε περιπέτειες με απώτερο στόχο την ανακάλυψη του εαυτού του. Μέρος της περιπέτειας του Ήρωα είναι να βρει ποιος είναι. Ο Λέων ακολουθεί τον Καρκίνο κι αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να βρεις ποιος είσαι εάν πριν (στον Καρκίνο) δεν κόψεις τον ομφάλιο λώρο. Αυτό είναι και το θέμα πολλών ηρωικών ιστοριών. Ο Πάρσιφαλ είναι ένα καλό παράδειγμα. Έχει μια μητέρα προσκολλημένη πάνω του, μια εξαρτημένη από αυτόν μητέρα που προσπαθεί να τον αποτρέψει από την ηρωική του αναζήτηση. Η μητέρα του Πάρσιφαλ δεν τον αφήνει να πάει στον κόσμο για να αντιμετωπίσει το πεπρωμένο του. Δεν θέλει να κόψει τον ομφάλιο λώρο μαζί του επειδή όταν συμβεί θα αντιμετωπίσει το αναπότρεπτο του θανάτου. Του λέει ουσιαστικά: «Μην διακινδυνεύεις τίποτα, μείνε εδώ μαζί μου και θα γίνεις αθάνατος». Τι να την κάνεις όμως την αθανασία όταν δεν ξέρεις ποιος είσαι, όταν σού στερείται η περιπέτεια της ζωής, η έκφρασή σου, η δημιουργικότητά σου; Γιατί να γίνεις ένας αθάνατος Κανένας όταν μπορείς να γίνεις τα πάντα;

Σε άλλο επίπεδο ο Λέων συμβολίζει την αφύπνιση του τσάκρα της καρδιάς. Η δημιουργική δύναμη εκπορεύεται από την καρδιά κι έτσι η αφύπνιση της καρδιάς είναι αναγκαία ώστε από τους χυμούς της να δημιουργήσουμε. Η αναζήτηση του καλού, του αληθινού, και της ομορφιάς σχετίζονται με τους Λέοντες και τον Απόλλωνα.

Λέων, το ζώδιο της Φιλίας

Οι περισσότεροι αστρολόγοι τοποθετούν την φιλία κάτω από την αιγίδα του Υδροχόου. Ο Richard Idemon είπε ότι η φιλία σχετίζεται με τον Λέοντα: «Ο Λέων είναι το πρώτο από τα κοινωνικά ζώδια και εκπροσωπεί την ενθουσιώδη συνειδητοποίηση της ύπαρξης των άλλων ανθρώπων. Στο ζώδιο του Κριού συνειδητοποιούμε τον εαυτό μας ενώ στο ζώδιο του Τοξότη συνειδητοποιούμε τον παγκόσμιο εαυτό. Με τον Λέοντα αποκτάμε επίγνωση του κοινωνικού εαυτού μας».

Με άλλα λόγια ο Κριός εκφράζει τον ενθουσιασμό που αισθανόμαστε όταν ανακαλύπτουμε ότι υπάρχουμε. Στον Λέοντα έχουμε επίσης ενθουσιασμό, αλλά πρόκειται για τον ενθουσιασμό της ανακάλυψης και άλλων ανθρώπων στον κόσμο. Αυτή η συνειδητοποίηση που συνδέεται με τον Λέοντα εξαρτάται φυσικά από το πόσο καλά πήγε η διαδικασία της αποκοπής από τον ομφάλιο λώρο στον Καρκίνο. Εάν δεν έχουμε αποκοπεί τότε ο Λέοντας δεν μπορεί να αισθανθεί τη Φιλία. Ο Λέων αποτελεί το αρχέτυπο της χαράς, της συγκίνησης και της έξαψης που δημιουργεί η ανακάλυψη του άλλου. Όπως η «επιθυμία» είναι μια λέξη κλειδί για το είδος της αγάπης που συναντάμε στην Αφροδίτη και τον Ταύρο έτσι και η φιλία είναι το είδος της αγάπης που ταυτίζεται με τον Λέοντα και τον Απόλλωνα. Η φιλία είναι η Ηλιακή αγάπη, μια αγάπη που βασίζεται στην συνείδηση.

«Η φιλία σχετίζεται περισσότερο με τον Λέοντα παρά με τον Υδροχόο γιατί η αγάπη του Λέοντα συνεπάγεται την επίμονη αναζήτηση ενός μοναδικού, ξεχωριστού, ιδιαίτερου ανθρώπου. Αυτού που θα γεμίσει την καρδιά με αγάπη. Η αγάπη του Λέοντα, η φιλική του αγάπη είναι μια φλογερή αγάπη με τον ίδιο τρόπο που η επιθυμία είναι μια γήινη αγάπη. Ακόμα και σήμερα ποιητές, συνθέτες, συγγραφείς αφιερώνουν τις δημιουργίες τους σε αυτούς που αγαπάνε σα να είναι αυτή η αγάπη που απελευθερώνει τη δημιουργικότητά τους και τους επιτρέπει να ανθίσουν. Κάτι σημαντικό που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος σε ένα ερωτευμένο είναι ότι του αρέσει ο εαυτός του όταν είναι μαζί με το αντικείμενο του έρωτά του και του αρέσει επίσης το ποιος μπορεί να γίνει όταν είναι πλάι πλάι: αυτή είναι η ουσία της αγάπης του Λέοντα».

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών

Υπάρχει ένας παλιός αστρολογικός αφορισμός: Ο Λέων κυβερνάει από θεϊκό δικαίωμα και ο Αιγόκερως με ανάθεση εξουσιών. Το ζήτημα της εξουσίας είναι κομβικό για τους Λέοντες. Οι Λέοντες ποτέ δεν παραχωρούν εξουσίες στους άλλους. Ή μπορεί να την προσφέρουν με το ένα χέρι και να την πάρουν με το άλλο. Γι’ αυτό και πολλοί Λέοντες καταρρέουν. Σκέφτονται ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα μόνοι τους χωρίς τη βοήθεια κανενός με αποτέλεσμα να καίγονται.

Η αφοσίωση και η πίστη σε όσους αγαπάνε είναι ισχυρή. Σαν σταθερό ζώδιο έτσι και δώσουν την αγάπη τους δεν αλλάζουν εύκολα. Εκεί που το αντίθετο ζώδιο ο Υδροχόος είναι απρόσωπος και αποστασιοποιημένος στις σχέσεις ο Λέων ενδιαφέρεται εξαιρετικά για όσους αγαπάει. Από όλα τα ζώδια ο Λέων δεν μπορεί να ζήσει για τον εαυτό του και μόνο. Η ενέργεια και η δύναμή του προέρχονται από τον Ήλιο που κυβερνάει τον Λέοντα αλλά το Φως και η Θερμότητά του μπορούν να ζεστάνουν ή να τσουρουφλίσουν. Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να δημιουργήσει ζωή , ή να καταστρέψει για αυτό και οι Λέοντες χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους με σύνεση αλλιώς πληρώνουν ακριβό αντίτιμο.

……

Εάν ένας Λέοντας σταματήσει να πιστεύει στον εαυτό του, σταματάει να εκπέμπει ακτινοβολία, αρχίζει να εξαρτάται υπερβολικά από την έγκριση των άλλων και αναζητάει αναγνώριση, κολακείες και φήμη ως υποκατάστατα της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Η καρδιά κλείνει, διαλέγει τον εύκολο δρόμο και τότε όλα πηγαίνουν λάθος.

Οι αρετές τους είναι μεγάλες όπως και τα ελαττώματά τους. Εκφράζουν αξιοπρέπεια, αυτοσεβασμό, θάρρος και ακεραιότητα. Τουλάχιστον αυτές είναι οι ποιότητες που χρειάζεται να καλλιεργηθούν, αναπτυχθούν, εξελιχθούν ώστε οι Λέοντες να νιώσουν ικανοποιημένοι και ισορροπημένοι. Όπως χρειάζονται ειλικρίνεια, αμεσότητα και αξιοπιστία. Η αγάπη χρειάζεται να γίνει συμπόνια, συμπάθεια, κατανόηση πριν η φωτιά της αρχίζει να καίει όσους αγγίζει. Στη σκοτεινή πλευρά του υπάρχει αλαζονεία, άκρατος εγωισμός, και επιδεκτικότητα. Το πεπρωμένο του Λέοντα είναι υψηλό. Κανένας δεν μπορεί να γίνει ηγέτης αν δεν είναι πρόθυμος να υπηρετήσει. 

Το δώρο που ένας Λέων μπορεί να φέρει στον κόσμο είναι μια καρδιά γεμάτη κατανόηση.

RELATED