Γυναικεία γονιμότητα και μαιευτήρας – γυναικολόγος
Ως γονιμότητα ορίζεται η ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει, να δημιουργήσει ένα έμβρυο και να αποκτήσει ένα υγιές παιδί. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη γυναικεία γονιμότητα. Το άγχος, η ελλιπής διατροφή, η παχυσαρκία, το τσιγάρο, το αλκοόλ είναι μερικοί εξωτερικοί παράγοντες που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες της γυναίκας για σύλληψη. Ένας γυναικολόγος σήμερα υποδεικνύει ως τον πιο σημαντικό παράγοντα αυτόν της ηλικίας.
Η ιδανική περίοδος για να μείνει έγκυος μια γυναίκα είναι μεταξύ των 20 και των 30 ετών. Μετά τα 30 συντελείται μεγάλη μείωση των πιθανοτήτων για σύλληψη, η οποία είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν η γυναίκα είναι μεταξύ 40 και 50 ετών. Τί συμβαίνει όμως μέσα στον οργανισμό της γυναίκας και για ποιο λόγο λαμβάνουν χώρα αυτές οι διεργασίες;
Χρόνο με το χρόνο η παραγωγή υγιών ωαρίων μειώνεται. Ταυτόχρονα όμως με την πάροδο του χρόνου φθίνει και η ποιότητα των ωαρίων. Το 75% των γυναικών στην ηλικία των 40 ετών παρουσιάζει πρόβλημα γονιμότητας, ενώ στην ηλικία των 40 μία γυναίκα στις 50.000 κατορθώνει να μείνει έγκυος!
Φυσικά υπάρχουν γυναίκες που συνέλαβαν εύκολα και γέννησαν υγιή παιδιά σε μεγάλη σχετικά ηλικία, ωστόσο οι περιπτώσεις αυτές συνιστούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Ιατρικά πορίσματα έχουν δείξει ότι οι περισσότερες αποβολές για τη γυναίκα συμβαίνουν μετά τα 35 έτη, συγκεκριμένα το 80% περίπου των αποβολών τοποθετούνται στην ηλικία των 40! Για την σωστή πορεία του τοκετού είναι σημαντική η καθοδήγηση και η παρακολούθηση από έναν ειδικό μαιευτήρα
Γυναίκες άνω των 35 ετών, μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες να συλλάβουν, ζητούν τη βοήθεια που προσφέρει ο γυναικολόγος, τους προκειμένου να προχωρήσουν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Μέσω της τεχνητής γονιμοποίησης μεγάλες γυναίκες (45-60 ετών) τεκνοποιούν και γεννούν υγιέστατα παιδιά, φαινόμενο που έχει εντατικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.
Τις γόνιμες μέρες της γυναίκας, κατά τις οποίες είναι ευκολότερη η σύλληψη, ο γυναικολόγος τις τοποθετεί στο μέσον περίπου του γυναικείου κύκλου, όταν δηλαδή συμβαίνει η ωορρηξία, με προσθαφαίρεση τριών περίπου ημερών. Έτσι για μια γυναίκα της οποίας ο κύκλος διαρκεί 30 μέρες, οι γόνιμές της μέρες ξεκινούν από τη 12η και καταλήγουν στη 18η. Αν μια γυναίκα έχει κύκλο 25 μέρες, οι γόνιμες μέρες ξεκινούν από την 7η και φτάνουν μέχρι την 13η. Για τον υπολογισμό της γόνιμης περιόδου γυναικών με ασταθή κύκλο, οι γυναικολόγοι συνιστούν ειδικά τεστ θερμοκρασίας ή υπερήχους που παρακολουθούν την ωορρηξία.
Η εξέταση από έναν ειδικό είναι το πιο δυνατό όπλο για την καταπολέμηση της γυναικείας υπογονιμότητας. Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες και να λάβετε την κατάλληλη καθοδήγηση, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του χειρούργου γυναικολόγου και μαιευτήρα Dr. Περιστέρη.