Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2020%2F12%2Fxirino me damaskina kai koukounaria

Γιορτινή συνταγή: Χοιρινό μπούτι σιγομαγειρεμένο με δαμάσκηνα και κουκουνάρια

author likewoman

10 Δεκ 2020

Ακόμα μια συνταγή για τα γιορτινά μας τραπέζια.

Χοιρινό, δαμάσκηνα και ζεστός πουρές πατάτας. Γεύσεις και αρώματα που θα συνοδεύουν τις όμορφες στιγμές μας με τους λίγους φίλους και την οικογένεια μας!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 5-7 ΜΕΡΙΔΕΣ:

1 ½ κιλό μπούτι χοιρινό (χωρίς κόκαλα, κομμένο σε μεγάλες κομμάτια)

16-18 κρεμμυδάκια στιφάδου (καθαρισμένα αλλά ολόκληρα)

1 πράσο (κομμένο σε μικρά κομμάτια)

1 ½ σκελίδα σκόρδο (σπασμένη)

Λίγο ελαιόλαδο

4-5 κλωναράκια θυμάρι

1 μικρό κλωναράκι δενδρολίβανο

1 ποτήρι κόκκινο κρασί

2 καρότα (κομμένα σε μικρά κομμάτια)

Αλάτι-πιπέρι

1 κύβος βοδινού

Ξύσμα και χυμό από 2 μανταρίνια

150-180γρ δαμάσκηνα αποξηραμένα (κομμένα στην μέση)

100-120γρ κουκουνάρι καβουρδισμένο (περασμένο από το τηγάνι με ελάχιστο αλάτι μέχρι να πάρει χρώμα)

Λίγο αλεύρι

1-2 κγ κορν φλαουερ

70-90γρ βούτυρο (αγελαδινό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Τοποθετούμε το χοιρινό σε ένα μεγάλο μπολ και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, αλάτι και πιπέρι, προσέχουμε να πάει το αλεύρι παντού σαν μια ελαφριά στρώση.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε όλα τα λαχανικά μας, μαζί με τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και έπειτα προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα και σωτάρουμε το χοιρινό μέχρι να πάρει καλό χρώμα και να κάνει μια όμορφη κρούστα. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε νερό, δυναμώνουμε την φωτιά και μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τα μυρωδικά που έχουμε κρατήσει στο πλάι, και τον κύβο και σκεπάζουμε, βάζοντας την θερμοκρασία στην μέση. Όταν το κρέας μας είναι έτοιμο, ανάλογα την υφή της σάλτσας μας δένουμε αν χρειαστεί με κορν φλαουερ, και προσθέτουμε τα λαχανικά μας, τα δαμάσκηνα και αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται. Τελειώνουμε με το ξύσμα και τον χυμό από τα μανταρίνια και το βούτυρο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά στην άκρη πριν σερβίρουμε.

Σερβίρουμε πάνω από πουρέ πατάτας με λίγο από το κουκουνάρι σε κάθε πιάτο.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ:

800-1000γρ πατάτες (καθαρισμένες και πλυμένες)

Αλάτι-πιπέρι

80-90γρ βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες με λίγο αλάτι να βράσουν (κομμένες σε μέτρια κομμάτια), μόλις μαλακώσουν πολύ, σουρώνουμε και τις περνάμε από τον μύλο ή τις πατάμε πολύ καλά με ένα πιρούνι (αυτό πρέπει να γίνει όσο οι πατάτες είναι καυτές γιατί αλλιώς θα χαλάσει η υφή του πουρέ. Ανακατεύουμε με αλάτι, πιπέρι και το βούτυρο (κομμένο σε μικρά κυβάκια) μέχρι να λιώσει (η θερμοκρασία της πατάτας θα βοηθήσει). Όταν ο πουρές μας γίνει λείος φτιάχνουμε πάλι την γεύση και σερβίρουμε. Αν δεν σερβίρουμε αμέσως καλό θα είναι να βάλουμε μια μεμβράνη να εφάπτεται για να μην δημιουργηθεί κρούστα.

xoirino me damaskin

 

 

RECENT

RELATED