Skip to main content
likewomangr gynaikeios orgasmos ed2ee060

Γιατί ο οργασμός είναι δύσκολη υπόθεση για μερικές γυναίκες; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

author likewoman

25 Δεκ 2023

Άρθρο από την Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο, Έφη Ρομποτή.

Ξέρουμε ότι η σεξουαλική υγεία είναι περίπλοκη και μπορεί να επηρεαστεί από σωματικούς, ψυχολογικούς και διαπροσωπικούς παράγοντες.  Ένα από τα θέματα που συχνά περιβάλλεται από αμηχανία και σιωπή, είναι οι γυναικείοι οργασμοί. Είναι όμως σημαντικό να ξέρουμε ότι υπάρχουν και ιατρικοί λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να έχει δυσκολία να πετύχει οργασμό.

Ας διερευνήσουμε κάποιους από αυτούς, εξαιτίας των οποίων μερικές γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίζουν προκλήσεις για να φτάσουν σε οργασμό.

1| Ορμονικές ανισορροπίες – Φανταστείτε το σώμα σας σαν μια καλά συντονισμένη ορχήστρα, με τις ορμόνες να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Εάν υπάρξει ασυμφωνία, δηλαδή ανισορροπία στις διακυμάνσεις των οιστρογόνων και στα επίπεδα της τεστοστερόνης, μπορεί να επηρεαστεί η συμφωνία της ευχαρίστησης, δηλαδή η ικανότητα μιας γυναίκας να έχει οργασμό.

2| Ιατρικές παθήσεις – Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι νευρολογικές διαταραχές, οι χρόνιες ασθένειες, αλλά και ο χρόνιος πόνος οποιασδήποτε αιτιολογίας, μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία.

3| Φάρμακα – Πολλοί από εμάς παίρνουμε φάρμακα χωρίς να συνειδητοποιούμε τον πιθανό αντίκτυπό τους στην σεξουαλική μας ζωή. Κάποια αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά και γενικά φάρμακα που επιδρούν στη ροή του αίματος, μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική διέγερση και τον οργασμό.

4| Διαταραχές του πυελικού εδάφους – Προβλήματα με τους μύες του πυελικού εδάφους. Φανταστείτε το σαν το θεμέλιο ενός σπιτιού. Αν είναι ασταθές, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο ολόκληρη η δομή που κρατά στην θέση τους την μήτρα, το έντερο, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Η δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους ή οι μυϊκοί σπασμοί του μπορούν να δημιουργήσουν εμπόδια στον οργασμό.

5| Γυναικολογικές παθήσεις – Όπως η ενδομητρίωση, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου ή οι λοιμώξεις που επηρεάζουν τα αναπαραγωγικά όργανα μπορεί να συμβάλλουν στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

6| Εμμηνόπαυση – Οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσουν σε κολπική ξηρότητα και μειωμένη διέγερση, επηρεάζοντας δυνητικά τον οργασμό.

7| Ψυχολογικοί παράγοντες – Αν και δεν είναι αυστηρά ιατρικοί, οι ψυχολογικοί παράγοντες όπως το άγχος, η νευρικότητα, η κατάθλιψη, τραύματα του παρελθόντος ή ζητήματα σχέσεων μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη σεξουαλική λειτουργία.

8| Βλάβη στα νεύρα που ελέγχουν τη σεξουαλική απόκριση –Η βλάβη στα νεύρα που ελέγχουν τη σεξουαλική απόκριση, λόγω τραυματισμού, χειρουργικής επέμβασης ή άλλων αιτιών, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στην επίτευξη οργασμού.

Είναι σημαντικό για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τον οργασμό να συμβουλευτούν την γυναικολόγο τους. Θυμηθείτε, ότι η κατανόηση αυτών των παραγόντων είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας ενημερωτικής και κυρίως υποστηρικτικής συζήτησης γύρω από τη γυναικεία σεξουαλική υγεία. Θα βοηθήσει στον εντοπισμό τυχόν υποκείμενων ιατρικών ζητημάτων, ώστε να επιλεχθεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο

RECENT

RELATED