Γιατί η αυτοεκτίμηση του εφήβου είναι σημαντική; | Όλα τα tips που πρέπει να γνωρίζετε
Η ανάπτυξη μιας υγιούς αυτοεκτίμησης είναι εξαιρετικά σημαντική για την ευτυχία και την επιτυχία των παιδιών και των εφήβων.
Η αυτοεκτίμηση είναι το πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και η συμπεριφορά μας αντικατοπτρίζει σαφώς αυτά τα συναισθήματα.
Για τα παιδιά, η αυτοεκτίμηση προέρχεται συχνά από το να γνωρίζουν ότι αγαπιούνται και ότι ανήκουν σε μια οικογένεια που τα εκτιμά.
Προέρχεται επίσης από το να επαινούντα και να ενθαρρύνονται για πράγματα που είναι σημαντικά για αυτά και από την αίσθηση αυτοπεποίθησης για το μέλλον.
Μολονότι, μπορεί να είναι φυσιολογικό ο έφηβος να έχει έλλειψη αυτοεκτίμησης κατά καιρούς, όταν υπάρχουν διαπιστωμένα ζητήματα αυτοεκτίμησης συνήθως βλέπουν τον εαυτό τους διαφορετικά από τον τρόπο που τα βλέπουν οι άλλοι και ειδικότερα, μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, πχ στη μετάβαση στο γυμνάσιο ή στο λύκειο ή να δημιουργήσουν νέες φιλίες και σχέσεις.
Η θετική αυτοεκτίμηση για τους εφήβους είναι σημαντική καθώς τους επιτρέπει να δοκιμάσουν νέα πράγματα, να αναλάβουν υγιείς κινδύνους και να λύσουν προβλήματα. Με τη σειρά τους, η μάθηση και η ανάπτυξή τους θα είναι παραγωγικές και θα τις προετοιμάσουν για ένα υγιές και θετικό μέλλον.
Ένας έφηβος με υγιή αυτοεκτίμηση είναι πιο πιθανό να εμφανίσει θετικά χαρακτηριστικά συμπεριφοράς, όπως:
- να ενεργεί ανεξάρτητα και ώριμα
- να είναι περήφανα για τα επιτεύγματα τους
- αποδοχή απογοήτευσης και αντιμετώπιση με υπευθυνότητα προσπαθώντας νέα πράγματα και προκλήσεις βοηθώντας τους άλλους όταν είναι δυνατόν
Πώς μπορεί η χαμηλή αυτοεκτίμηση να επηρεάσει τον έφηβο;
Όταν κάποιος έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, τείνει να αποφεύγει καταστάσεις όπου πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος αποτυχίας, αμηχανίας ή λάθους. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν σχολική εργασία, να κάνει φίλους και να δοκιμάζει νέες δραστηριότητες, που είναι όλα σημαντικά μέρη μιας υγιούς εφηβικής ζωή
Εάν η χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν εντοπιστεί και δεν αντιμετωπιστεί, τότε μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως: προβλήματα σχέσης ή δυσκολία να κάνει φίλους – αρνητικές διαθέσεις όπως αίσθημα θλίψης, άγχους, ντροπής ή θυμού χαμηλό κίνητρο, κακή εικόνα του σώματος, πρώιμή σεξουαλική δραστηριότητα αλκοόλ ή / και χρήση ναρκωτικών.
Tips για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης
Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, οι γονείς μπορούν να προωθήσουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού τους. Οι περισσότεροι το κάνουν χωρίς να συνειδητοποιούν ότι τα λόγια και οι πράξεις τους έχουν μεγάλη επίδραση στο πώς αισθάνεται το παιδί ή ο έφηβος για τον εαυτό του. Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συνειδητά για να χτίσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας.
- Όταν αισθάνεστε καλά για το παιδί σας και για τα πράγματα που κάνει, αναφέρετέ το σε αυτό. Τα παιδιά θυμούνται τις θετικές δηλώσεις που τους λέμε.
- Να είστε γενναιόδωροι με επαίνους σε καταστάσεις όπου το παιδί σας κάνει καλή δουλειά ή εμφανίζει ταλέντο. Επίσης, χρησιμοποιήστε τον έπαινο για να επισημάνετε τα θετικά χαρακτηριστικά του χαρακτήρα.
- Διδάξτε στο παιδί σας να εξασκήσει θετικές αυτο-δηλώσεις – αυτό που πιστεύουμε καθορίζει υο πως αισθανόμαστε και το πως αισθανόμαστε καθορίζει το πως συμπεριφερόμαστε.
- Διδάξτε στο παιδί σας για τη λήψη αποφάσεων και να αναγνωρίσει πότε έχει λάβει μια καλή απόφαση.
- Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Ακούστε τους και βοηθήστε τους να μάθουν νέα πράγματα και να επιτύχουν στόχους.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2105561961 ή στο 6945721449 και ενημερωθείτε για όλες τις ατομικές συνεδρίες παιδιών, εφήβων και γονέων!