Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2020%2F02%2Fimages easyblog articles 9518 yogart

Γιαούρτι | Εκτός Από Θρεπτικό Είναι Και Πολυδιάστατο

Το γιαούρτι περιλαμβάνεται συχνά στη λίστα των υγιεινών τροφίμων και… δικαίως! Διότι, εκτός από θρεπτικό, είναι και πολυδιάστατο!

Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και καλίου. Παρέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως ασβέστιο, βιταμίνες Α, C, Β12, D, νιασίνη, φώσφορο, μαγνήσιο και ριβοφλαβίνη και είναι σχετικά χαμηλό σε θερμίδες. Το γιαούρτι είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν, με όξινο άρωμα και συμπυκνωμένο με τη δράση συγκεκριμένων καλλιεργειών. Το γαλακτικό οξύ που παράγεται από την καλλιέργεια πήζει την πρωτεΐνη του γάλακτος, προκαλεί δηλαδή την πάχυνση του γάλακτος (στην οποία οφείλεται η ελαφρώς ξινή γεύση του). Οι εναρκτήριες καλλιέργειες ή προβιοτικά που χρησιμοποιούνται για να παραχθεί το γιαούρτι στα λατινικά ονομάζονται Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus. Μερικές κοινές ονομασίες προβιοτικών είναι οι casei και bifidus. Αυτά τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν ώστε να διατηρηθεί στον οργανισμό μας η ισορροπία των βακτηρίων που είναι απαραίτητα για τη σωστή πέψη, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας μιας ασθένειας, ενώ μπορούν ακόμη να μειώσουν το έκζεμα στα μωρά. Η επιπλέον πρωτεΐνη που περιέχει καθιστά το ελληνικό γιαούρτι ένα καλό σνακ για τους νέους αθλητές ή τους ηλικιωμένους που προσπαθούν να ενισχύσουν την πρόσληψη πρωτεϊνών. Είναι επίσης σημαντική πηγή ασβεστίου.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΆΙ ΜΕ ΤΗ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ

Κι όμως! Ακόμα και άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να απολαύσουν το γιαούρτι, καθώς περιέχει μικρότερες ποσότητες λακτόζης από το γάλα (η λακτόζη στο γιαούρτι μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ από τις βακτηριακές καλλιέργειες). Επίσης, γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης, όπως το κεφίρ, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπτώσεων της δυσανεξίας στη λακτόζη.

ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ 

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που θρέφουν και αναζωογονούν το αφυδατωμένο δέρμα. Επιπλέον, αποτελεί ένα πολύ καλό προϊόν για να αντιμετωπίσετε την ακμή με φυσικό τρόπο, καθώς περιέχει αντιβακτηριδιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Σε περιπτώσεις ακμής, χρησιμοποιήστε μάσκες προσώπου με γιαούρτι για να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά σπυράκια. Τα ευεργετικά αποτελέσματα του γιαουρτιού στο δέρμα οφείλονται στα ακόλουθα συστατικά του: Βιταμίνη Β2: Ενυδατώνει το δέρμα, καθώς το προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες. Βιταμίνη Β12: Θεραπεύει το τραχύ, ανώμαλο δέρμα. Έχει ιδιότητες λεύκανσης της επιδερμίδας, είναι χρήσιμη σε δέρμα με δυσχρωμίες και σημάδια ακμής. Βιταμίνη Β5: Χαρίζει λάμψη στο θαμπό δέρμα και απαλύνει τα σημάδια της ακμής, καθιστώντας τα λιγότερο ορατά. Ασβέστιο: Συνθέτει το ανώτατο στρώμα του δέρματος. Θεραπεύει το ξηρό δέρμα. Γαλακτικό οξύ: Ενυδατώνει και θρέφει το ξηρό δέρμα. Διατηρεί την ενυδάτωση, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες, και το ανανεώνει. Ψευδάργυρος: Επιβραδύνει τη γήρανση, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν τις ρυτίδες κλέβοντας το οξυγόνο από τα υγιή κύτταρα του δέρματος.

ΣΎΝΤΆΓΕΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΟΜΟΡΦΙΑΣ

Άντιρυτιδική μάσκα με γιαούρτι 

Μία εύκολη μάσκα, με μόνο τρία συστατικά, που χαρίζει λάμψη στο πρόσωπο και απαλύνει λεπτές γραμμές και σημάδια γήρανσης. 

Υλικά: 1 κουταλιά γιαούρτι, 1 κουταλάκι μέλι, 1 κουταλάκι βρόμη Βάλτε όλα τα συστατικά σε ένα μικρό μπολ και ανακατέψτε καλά. Εφαρμόστε ένα παχύ στρώμα στο πρόσωπό σας – με τις άκρες των δαχτύλων. Αφήστε τη μάσκα για 15 λεπτά. Έπειτα, ξεπλύνετε απαλά το πρόσωπό σας με χλιαρό προς ζεστό νερό. Τέλος, πλύνετε το πρόσωπό σας με λίγο κρύο νερό, για να κλείσετε τους πόρους του δέρματος. Στεγνώστε με μια μαλακή, καθαρή πετσέτα.
Λευκαντική μάσκα με γιαούρτι και φράουλες Μία απολύτως φυσική μάσκα που φωτίζει το χρώμα του προσώπου, απαλύνοντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε σκούρα σημάδια. Υλικά: 2 πολύ ώριμες φράουλες, 1 κουταλάκι μέλι, 1 κουταλάκι γιαούρτι 

Σε ένα μικρό μπολ, λιώστε τις φράουλες με ένα πιρούνι. Προσθέστε το μέλι και το γιαούρτι και ανακατέψτε καλά. Με καθαρά δάχτυλα, εφαρμόστε ένα παχύ στρώμα του μείγματος σε καθαρό πρόσωπο, κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Αφήστε τη μάσκα για περίπου 15 λεπτά, ώσπου να στεγνώσει. Στη συνέχεια, τρίψτε την απαλά με ζεστό νερό ώστε να την αφαιρέσετε. Στο τέλος, πλύνετε το πρόσωπό σας με λίγο κρύο νερό, για να κλείσετε τους πόρους του δέρματος. Στεγνώστε με μια μαλακή, καθαρή πετσέτα.

Γρήγορο & θρεπτικό πρωινό Σε ένα μπολ, λιώστε μια μπανάνα και αναμείξτε τη με 4 κουταλιές βρώμη και προσθέστε λίγο κεφίρ ή γιαούρτι, για φυσική πηγή πρωτεϊνών και προβιοτικών. Είναι ιδανικό και για απογευματινό.

RELATED