Gala Dinner για τα 91 χρόνια από τη γέννηση της ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ
Με αφορμή τον εορτασμό των 91 χρόνων από τη γέννηση της Αθάνατης Ντίβα, η πρόεδρος κυρία Λιάνα Σκουρλή και το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας» διοργανώνουν την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014 GALA DINNER στο Περιστύλιο του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής για τα «91 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ» είναι η κυρία Κατερίνα Παναγοπούλου, Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον αθλητισμό, την ανοχή και το ευ αγωνίζεσθαι.
Το μουσικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει εμφάνιση της διάσημης σοπράνο Έλενας Κελεσίδη, τη mezzo Κασσάνδρα Δημοπούλου και τον τενόρο Φίλιππο Μοδινό σε γνωστές άριες που ερμήνευσε η Μαρία Κάλλας.
Η διεθνούς φήμης ακορντεονίστα Ζωή Τηγανούρια και ο γνωστός πιανίστας Νίκος Αβατάγγελος θα κλείσουν το πρόγραμμα με μερικές γνωστές διεθνείς επιτυχίες.
Τα έσοδα από την ευγενή συμμετοχή των παρευρισκομένων θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του υπό διαμόρφωση Μουσείου «Μαρία Κάλλας» επί της οδού Μητροπόλεως 44.
Η εκδήλωση αυτή γίνεται στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης του ελληνικού κοινού για τα εγκαίνια του μουσείου, όπου προετοιμάζονται ενός έτους σημαντικές εκδηλώσεις και θα έχουμε την στήριξη όλων των μουσικόφιλων Ελλήνων και άλλων, που θέλουν την πραγματοποίηση αυτού του σημαντικού εγχειρήματος για το καλό του τόπου μας.
Ο «Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας» δημιουργήθηκε για να προβάλει την ελληνικότητα της Aθάνατης Nτίβα και να βοηθήσει ποικιλοτρόπως την ολοκλήρωση του υπό διαμόρφωση Μουσείου στην οδό Μητροπόλεως 44.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη της Τεχνόπολης.
ΕΛΕΝΑ ΚΕΛΕΣΙΔΗ
Η υψίφωνος Έλενα Κελεσίδη, ελληνικής καταγωγής, γεννήθηκε στο Καζακστάν.
Η διεθνής αναγνώριση της από κοινό και κριτικούς, ξεκίνησε όταν πρωτοεμφανίστηκε ως Βιολέτα στην Τραβιάτα του Βέρντι στην Βασιλική Όπερα του Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου. Έκτοτε έχει ερμηνεύσει πολλούς ρόλους στην ίδια όπερα.
Παράλληλα εμφανίζεται στην Κρατική Όπερα της Βαυαρίας, του Αμβούργου, του Βερολίνου, της Βιέννης, του Παρισιού (Βαστίλη), της Ν.Υόρκης (Μετροπόλπιταν), του Μαϊάμι, του Ντάλλας, της Βαλτιμόρης, της Φιλαδέλφειας, της Ζυρίχης, του Μόντε Κάρλο, της Ολλανδίας, της Τουλούζης, του Μονπελιέ, του Ρίο Ντε Τζανέιρο, του Τόκιο, του Καναδά, του Καζακστάν, της Ινδίας, της Πορτογαλίας, καθώς επίσης και στο Φεστιβάλ του Μπάντεν Μπάντεν, της Βιέννης, του Εδιμβούργου, Αθηνών και Επιδαύρου.
Έχει συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες, όπως τον Λόρδο Γιεχούντι Μενουχίν, Πλαθίντο Ντομίνγκο, Κεν Ναγκάνο, Μπρούνο Καμπανέλλο και λοιπούς διάσημους καλλιτέχνες.
Στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στο Φεστιβάλ του Ηρωδείου έχει ερμηνεύσει πολλούς και σημαντικούς ρόλους, μεταξύ των οποίων στο ρεσιτάλ που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Μαρία Κάλλας.
Έχουν κυκλοφορήσει ηχογραφήσεις της σε παραγωγή της Βασιλικής Όπερας του Κόβεντ Γκάρντεν από την BBC με τις όπερες «Χρυσός Πετεινός» του Ριμσκι-Κορσακόφ, «Παραμύθια του Χόφμαν» του Όφενμπαχ και «Τουραντότ» του Πουτσίνι.
Έχει ηχογραφήσει, επίσης, ρωσικά τραγούδια του Ραχμανινόφ και Τσαϊκόφσκυ
με τη συνοδεία του Malcolm Martineau και την όπερα lady passenger του
Mieczyslaw Weinberg.
ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε κλασικό τραγούδι και βιολοντσέλο στην Ελλάδα και τη Γερμανία, όπου αποφοίτησε το 2003 με Δίπλωμα Μονωδίας και εξειδίκευση στην Όπερα με Άριστα.
Έχει εμφανιστεί σε πρωταγωνιστικούς ρόλους διεθνώς, μεταξύ άλλων στο Εθνικό Θέατρο του Λουξεμβούργου, την Όπερα της Στουτγάρδης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών, το Teatro Real της Μαδρίτης, το Teatro Cilea του Reggio Calabria κ.α.
Το καλοκαίρι του 2010 τραγούδησε τον ρόλο της Contessa di Ceprano στην όπερα του G. Verdi Rigoletto με πρωταγωνιστή τον Placido Domingo.
Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Βάγκνερ (1999) και έχει κερδίσει το Βραβείο Κοινού στο διεθνή διαγωνισμό Belcanto του Rossini Festival στο Bad -Wildbad (2007). Έχει αποοσπάσει τη διεθνή υποτροφία του ABRSM (Associated Board of the Royal Schools of Music) για σπουδές βιολοντσέλου στο Royal College of Music (1996).
Εκτός από τις μουσικές της σπουδές, έχει σπουδάσει μοντέρνο χορό και Physical Theater με τον Thomas Mettler στη Βέρνη και έχει συμμετάσχει σε μουσικοθεατρικές παραγωγές με καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως Maurice Bejart, Marcia Haydee, Kerstie Simson, την Καταλανική θεατρική ομάδα La Fura dels Baus κ.ά.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΟΔΙΝΟΣ
Ο Φίλιππος Μοδινός διατηρεί πολυετή διεθνή καριέρα στο χώρο της μουσικής και των τεχνών. Εργάζεται ως τραγουδιστής, πιανίστας, μαέστρος και παραγωγός με εμφανίσεις σε Ελλάδα (όπως με ΕΛΣ, Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Κήπου, Ράδιο Σίτυ, κα) Αγγλία (ROH, Barbican, St John’s Smith Square),Ιταλία (Bellano Lyrica, Seriate), Ισπανία, Γαλλία, Αμερική, Κύπρο (16 Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου) και Αίγυπτο (Όπερα Αλεξάνδρειας).
Ως τραγουδιστής έχει ερμηνεύσει πολυάριθμους ρόλους του μεγάλου ρεπερτορίου λαμβάνοντας ιδιαίτερο έπαινο από κριτικούς για τις ερμηνίες του με ρόλους όπως Siegfried, Otello, Canio (I Pagliacci), Alfredo (La Traviata), Idomeneo, Creonte (Antigone), Adorno (Boccanegra), Radames (Aida), Don Jose (Carmen) κα. Στο χώρο του Oratorio έχει ερμηνεύσει τα Requiem (Verdi), Stabbat Mater (Dvorak), Messa di Gloria (Puccini), Dream of Gerontius (Elgar). Είναι συνιδρυτής της καλλιτεχνικής εταιρείας Skull of Yorick Productions με την οποία τηρεί έντονη καλλιτεχνική παρουσία και στη Θεσσαλονίκη.
ΖΩΗ ΤΗΓΑΝΟΥΡΙΑ
«Αν ζούσε σε άλλη εποχή, σίγουρα θα ήταν μία από τις νύμφες της Άρτεμης, καθώς όταν την ακούς μαγεύεσαι.
Η μουσική της περνάει μέσα στο σώμα σου και εκτοξεύει τις αισθήσεις σου στα ύψη…».
Ο λόγος, μα φυσικά για τη Ζωή Τηγανούρια, την Ελληνίδα συνθέτη και σολίστ του ακορντεόν. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην μακρινή Σαμοθράκη, σε οικογένεια παραδοσιακών μουσικών και έχει συνεργαστεί ως συνθέτης και ως σολίστ του ακορντεόν με όλα τα μεγάλα ονόματα της Ελληνικής δισκογραφίας, αλλά και με διεθνείς καλλιτέχνες (όπως ο James Brown, o Al Di-Meola, κ.ά.).
– Με δέκα (10) προσωπικά άλμπουμ από το 2006 έως και σήμερα,
– διακόσιες-και-πλέον συνθέσεις στην Ελληνική δισκογραφία,
– εκατοντάδες ηχογραφήσεις,
– ορχηστρικές συνθέσεις,
– μουσικές επενδύσεις σε ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές,
η Ζωή Τηγανούρια εκπροσωπεί την Ελλάδα και εκτός συνόρων, συμμετέχοντας σε μεγάλα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ και δίνοντας πολυάριθμες συναυλίες.
Γνωστή ως “Zoe” στο εξωτερικό, είναι μία καλλιτέχνης που δεν περιορίζεται από γεωγραφικά σύνορα, και όπως δηλώνει και η ίδια:
«Η μουσική είναι ένα σύμπαν γεμάτο από αισθήσεις…».
ΝΙΚΟΣ ΑΒΑΤΑΓΓΕΛΟΣ
Ο πιανίστας Νίκος Αβατάγγελος γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς μουσικούς. Μεγαλώνοντας μέσα στην κλασική μουσική από νωρίς έδειξε την αγάπη του για το πιάνο. Ξεκίνησε το πιάνο με τον πατέρα του, ο οποίος ήταν πιανίστας και στα οκτώ του χρόνια γράφτηκε στο Ωδείο Αθηνών, όπου και αποφοίτησε με υποτροφία.
Κατόπιν συνέχισε τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στην Ιταλία, στο γνωστό Conservatorio di musica G.Tartini di Trieste στη Ρώμη.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα κάνει διάφορες επιλεκτικές εμφανίσεις και συνεργασίες με πολλούς επώνυμους καλλιτέχνες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Επί σειρά ετών υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής και πιανίστας στο Ekali Club της οικογένειας Λάτση. Από το 1998 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στην εταιρία ELOUNDA S.A ( Elounda Mare, Porto Elounda and Peninsula).
Τάνια Νικολοπούλου
Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».