Φτιάξτε το πιο νόστιμο κέικ με crumb κανέλας
Όπως θα έχετε καταλάβει λατρεύουμε τα κέικ.
Είμαστε όμως και λίγο “περίεργοι” δεν θέλουμε να τρώμε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια, οπότε τι κάνει η δόλια μάνα; Ψάχνει και ανακαλύπτει νέες συνταγές όπως αυτή για κέικ με Crumb Κανέλας. Πρόκειται για το πιο νόστιμο και αφράτο κέικ που έχετε δοκιμάσει, ιδανικό να συνοδεύσει τον καφέ, τσάι ή το γάλα σας. Εάν είστε σαν κι εμένα λάτρης της κανέλας, τότε σίγουρα θα ξεκινήσετε από την επικάλυψη! Τα υλικά είναι απλά, αυτό όμως που κάνει την διαφορά είναι το σπιτικό buttermilk (δείτε στις σημειώσεις πως θα το φτιάξετε μόνοι σας).
Κέικ με Crumb Κανέλας
8-10 άτομα
Πρετοιμασία: 20 λεπτά – Ψήσιμο: 1 ώρα – Αναμονή: 2 ώρες
Υλικά
4 φλ. αλεύρι Γ.Ο.Χ. + 2 κ.σ. για το ταψί
2 φλ. ζάχαρη λευκή + 4 κ.σ. επιπλέον
2 κ.γλ. αλάτι
310 γρ. βούτυρο, παγωμένο
2 κ.γλ. baking powder
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 1/2 φλ. buttermilk*
2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου*
4 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1 1/3 φλ. μαύρη ζάχαρη
4 κ.γλ. κανέλα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό σκεύος και το πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. αλεύρι. Το τινάζουμε να φύγει το περιττό.
Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το αλεύρι, την λευκή ζάχαρη και το αλάτι. Κόβουμε το βούτυρο σε πολύ μικρά κομμάτια και με τα χέρια μας το ανακατεύουμε με το μείγμα του αλευριού μέχρι αυτό να γίνει σαν ψίχουλα. Κρατάμε στην άκρη 2 φλ. από τα “ψίχουλα”.
Στο υπόλοιπο μείγμα ανακατεύουμε το baking powder και την σόδα. Προσθέτουμε το buttermilk, τα αυγά, την βανίλια και χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να έχουμε ένα απαλό και αφράτο μείγμα (περίπου 2 λεπτά).
Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το μείγμα του κέικ στο αντικολλητικό σκεύος και ισιώνουμε την επιφάνειά του.
Στα “ψίχουλα” που έχουμε κρατήσει προσθέτουμε την μαύρη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
Πασπαλίζουμε το κέικ με το μείγμα της κανέλας, πιέζοντας ελαφρά για να κολλήσουν.
Ψήνουμε το κέικ για περίπου 1 ώρα. Καρφώνουμε μια μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του, εάν “βγεί” καθαρή τότε το κέικ είναι έτοιμο. Αποσύρουμε από τον φούρνο και το άφήνουμε να κρυώσει πριν το σερβίρουμε (περίπου 2 ώρες). Το διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο για περίπου 1 εβδομάδα.
Σημ.
Το κέικ αυτό είναι καλύτερο την επόμενη ημέρα.
Μπορούμε να το φτιάξουμε εκ των προτέρων και να το καταψύξουμε (έως 2 μήνες). Για να το ξεπαγώσουμε, το αφήνουμε ολονυχτίς στην συντήρηση του ψυγείου.
Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήστε την μαύρη ζάχαρη (αυτή που μοιάζει σας λάσπη), η καστανή κρυσταλλική ζάχαρη είναι βαριά και το crumb θα καταλείξει κάτω από το κέικ σας (πιστέψτε με το έπαθα!).
Για να φτιάξουμε to buttermilk χρησιμοποιούμε χυμό λεμονιού ή λευκό ξύδι και γάλα. Σε ένα φλυτζάνι προσθέτουμε 2 κ.γλ. χυμό λεμόνι ή λευκό ξύδι και συμπληρώνουμε το φλυτζάνι με γάλα μέχρι τα 3/4 του. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά.
Για να φέρουμε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, τα βάζουμε σε ένα μπολ με ζεστό νερό για περίπου 5-10 λεπτά.