Φτιάξτε λαχταριστό κέικ με μήλο και καρότο
Οι συνταγές που ανακυκλώνουν υλικά που μας περίσεψαν, γλυκά ή αλμυρά είναι πολύ δημοφιλής.
Όχι άδικα άλλωστε, αν είναι ταυτόχρονα και εύκολες χωρίς πολλή προετοιμασία. Όπως αυτό το λαχταριστό κέικ μήλο – καρότο.
Κατά βάση είναι κέικ μήλου αλλά έχει και γεύση καρότου, δεν θέλει μίξερ και ετοιμάζεται σε χρόνο ρεκόρ! Ο συνδυασμός μήλου-καρότου όχι μονο προσθέτει μια φυσική γλυκύκητα αλλά και την απαραίτητη υγρασία για να μην στεγνώσει το κέικ. Το μυστικό είναι να μην τσιγκουνευτείτε τα μπαχαρικά, καθώς αυτά είναι που θα δώσουν επιπλέον άρωμα και γεύση σ’ αυτό το κέικ μήλο-καρότο.
Προετοιμασία: 10 λεπτά – Ψήσιμο: 50 λεπτά
Υλικά
- 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλ. καστανή ζάχαρη
- 2/3 φλ. ηλιέλαιο (ή λάδι καρύδας αν προτιμάτε)
- 1/2 φλ. ζάχαρη λευκή
- 1/2 φλ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1 1/2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας (δείτε εδώ τη συνταγή για να το φτιάξετε μόνοι)
- 1 1/2 κ.σ. κανέλα
- 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γλ. τζίντζερ σκόνη
- 2 φλ. αλεύρι ΓΟΧ
- 1 κ.γλ. baking powder
- 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- ελάχιστο αλάτι
- 2 μεγάλα καρότα, τριμμένα
- 2 μεγάλα μήλα, τριμμένα (Fuji ή Gala αν βρείτε)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα κέικ.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με τις ζάχαρες, το ηλιέλαιο, το γιαούρτι, τη βανίλια και τα μπαχαρικά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε τα καρότα και τα μήλα και ανακατεύουμε απαλά, χωρίς να το παρακάνουμε.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια ελαφρά. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να πάρει όμορφο χρυσαφένιο χρώμα. Κάνουμε το τεστ του μαχαιριού για να βεβαιωθούμε οτι έχει ψηθεί το εσωτερικό.
- Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε το κέικ μήλο-καρότο στην άκρη να κρυώσει πριν το κόψουμε σε φέτες.
Καλή απόλαυση!
Σημ.
- Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από την υγρασία που έχουν τα καρότα και τα μήλα. Εμπιστευτείτε το κέικ και όχι το ρολόι και κάντε το τεστ του μαχαιριού για να βεβαιωθείτε ότι όντως έχει ψηθεί.
- Μπορείτε να διατηρήσετε τις κομμένες φέτες τυλιγμένες με μεμβράνη και αλουμινόχαρτο στην κατάψυξη, μέχρι 3 μήνες.
Ιωάννα Λυμπεροπούλου Blogger
Εργαζόμενη μητέρα, σύζυγος, γυναίκα, blogger