Φτιάξε τους δικούς σου σπιτικούς κύβους λαχανικών
Είσαι και εσύ από αυτές που δεν μαγειρεύεις χωρίς ζωμό λαχανικών; Εάν ναι, τότε ήρθε η ώρα να μάθεις να τους φτιάχνεις μόνη σου. Το μόνο που χρειάζεσαι διάθεση και υλικά.
ΥΛΙΚΑ:
250γρ κρεμμύδι ξερό
250γρ πράσο
250γρ καρότο
100γρ μανιτάρια λευκά
100γρ σέλερι
3 φύλλα δάφνης
10 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
3 λίτρα κρύο νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε λεπτές φέτες και έπειτα τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το νερό και τα μυρωδικά και βράζουμε μέχρι να βγάλουν όλα τα αρώματα και τις γεύσεις τους. Αυτό σημαίνει περίπου 1 ώρα. Αν θέλουμε να το αποτέλεσμα του ζωμού μας στο τέλος να έχει μορφή ”ζελέ” τότε περιμένουμε μέχρι να μείνει το μισό της αρχικής ποσότητας του υγρού. Από την ώρα που θα πάρει βράση ο ζωμός μας χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και ξαφρίζουμε την επιφάνεια αν αυτό είναι απαραίτητο.
Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και σουρώνουμε σε άλλο σκεύος, αφήνουμε να πιάσει θερμοκρασία δωματίου και έπειτα αποθηκεύουμε σε φόρμες από παγάκια ή σε μικρά βαζάκια ανάλογα την χρήση που επιθυμούμε. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο ή εάν θέλουμε να έχει μεγαλύτερη διάρκεια τοποθετούμε σκεπασμένα στην κατάψυξη.
*Αν σας αρέσει το σκόρδο στα φαγητά σας μπορείτε να προσθέσετε 4-6 σκελίδες σπασμένες μέσα στον ζωμό!
*Αν δεν έχετε μανιτάρια στο σπίτι μπορείτε απλώς να τα παραβλέψετε, αν και θα δώσουν ένταση στον ζωμό μας!
*Αν ξεπλύνουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και την φλούδα!