Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2024%2F04%2Fpasxalina koulourakia

Φτιάξε τα πιο νόστιμα, τραγανά πασχαλινά κουλουράκια

Τις γιορτές πρέπει να τις γιορτάζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Γι’ αυτό και ετοιμάζουμε Πασχαλινά κουλουράκια σήμερα. Νόστιμα κουλουράκια, αρκετά τραγανά και όμορφα.

Μια εύκολη συνταγή που έχει όμως ένα μικρό μυστικό για να είναι πετυχημένη. Αυτό δεν είναι άλλο από την προσοχή. Προσοχή λοιπόν να μην τα παραζυμώσετε από τη στιγμή που θα ρίξετε το αλεύρι, αλλά και προσοχή ώστε να μην τα παραψήσετε.

Πασχαλινά Κουλουράκια

περίπου 1500 γρ. κουλουράκια 

Προετοιμασία: 20 λεπτά – Ψήσιμο: 25-30 λεπτά

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 5 αυγά
  • 100 γρ. φρέσκο γάλα
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 2 βανίλιες ή 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κ.γλ. αλάτι
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ (ή 1 φακελάκι)
  • 1 κ.γλ. αμμωνία
  • 1 κρόκος αυγού ανακατεμένος με 2 κ.σ. γάλα (για το άλειμμα)

Εκτέλεση

  1. Αναμειγνύουμε σε ένα βαθύ μπολ το αλεύρι με το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και την αμμωνία και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Προσαρμόζουμε στο μίξερ το “φτερό”. Ρίχνουμε στον κάδο το βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά, το γάλα, τα ξύσματα και την βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα για περίπου άλλα 2 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Σταματάμε το μίξερ και προσμόζουμε στο μίξερ τον “γάτζο”. Ρίχνουμε σταδιακά στον κάδο του μίξερ το μείγμα του αλευριού και ζυμώνουμε για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια σφικτή, λεία, ελαστική ζύμη που να μην κολλάει.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200oC και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί (λαμαρίνα). Πλάθουμε με το μείγμα τα κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε(στρογγυλό, κοτσιδάκι κλπ.) και τα αραδιάζουμε στο ταψί, σε απόσταση 2 εκ. μεταξύ τους. Τα αλείφουμε με το μείγμα του κρόκου και τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά, να φουσκώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.
  6. Αποσύρουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν εντελώς, τα διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο.

Καλή απόλαυση!

Εργαζόμενη μητέρα, σύζυγος, γυναίκα, blogger

RELATED