Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2020%2F11%2Fforumygeias

Forum «Το αύριο της Υγείας»

author likewoman

24 Νοέ 2020

H DGpr διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή φορά το FORUM ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020, στην Αθήνα με θέμα «Το Αύριο του Φαρμάκου» σε διαδικτυακή μετάδοση.

Στο Forum, το συντονισμό ανέλαβε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια της εκπομπής «Το Αύριο της Υγείας» Δήμητρα Γιώτη και συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα αναφορικά με τη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Υγείας  Βασίλης Κοντοζαμάνης ο οποίος δήλωσε ότι «η πανδημία μας έδωσε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την αξία του συστήματος υγείας και να βοηθήσουμε την πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Επίσης, επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση και στους συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα που δεν πάσχουν από κορωνοϊό.

«Η πανδημία μας έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε νέα μοντέλα διαχείρισης. Είναι η τελευταία ευκαιρία να ανατάξουμε το σύστημα υγείας. Πρέπει να υιοθετήσουμε win-win λύσεις για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με απώτερο στόχο την υγεία του Έλληνα πολίτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.

Στη συνέχεια ο πρώτος ομιλητής του Forum κ. Δημήτρης Φιλίππου, Πρόεδρος του ΕΟΦ τόνισε ότι «η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης πρόσφατα εφαρμόστηκε στη χώρα μας ξεκινώντας τα πρώτα δειλά βήματα πριν δυο χρόνια». Τίτλος της ομιλίας του Προέδρου ήταν «Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Ένας θεσμός που εξοικονομεί πόρους στο σύστημα υγείας».

Ο κ. Φιλίππου ανέφερε ότι τα καινοτόμα σκευάσματα είναι πολύ ακριβά και είναι δύσκολη η εξίσωση ώστε να μπορέσουμε να κρίνουμε την αξία ενός φαρμάκου με βάση το κόστος του και το πραγματικό όφελος για τους ασθενείς.

Αναφερόμενος στο έργο της Επιτροπής είπε ότι «πέτυχαμε εξαιρετικές μειώσεις σε θεραπευτικές κατηγορίες. Ολοκληρώσαμε διαπραγματεύσεις για σημαντικές κατηγορίες όπως π.χ. οι γ-σφαιρίνες, ενώ βρίσκονται και άλλες σε εξέλιξη».

Κομβικός ρόλος της Επιτροπής είναι να συμβάλλει στη διαδικασία εισαγωγής νέων φαρμάκων και στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Βασικός στόχος παραμένει η μείωση του clawback, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Κατά μέσο όρο, ο χρόνος διαπραγμάτευσης για μία θεραπευτική κατηγορία διαρκεί περίπου ένα μήνα, μετά από 3 διαδοχικές συνεδριάσεις.

O Πρόεδρος του ΕΟΦ παρουσίασε στην εισήγησή του συγκεκριμένα παραδείγματα με τιμές καινοτόμων φαρμάκων με ετήσιο κόστος θεραπείας της τάξης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τα οποίες εν συνεχεία καλείται να διαπραγματευτεί η Επιτροπή και επανέλαβε ότι η Επιτροπή επιτυγχάνει συμφέρουσες διαπραγματεύσεις με τους ΚΑΚ.

Στη συνέχεια ο κ. Μάριος Κοσμίδης, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ και Δ/νων Σύμβουλος της Winmedica παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Φαρμακευτική πολιτική & ελληνική φαρμακοβιομηχανία».

Ο κ. Κοσμίδης σημείωσε ότι «μία βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει η φαρμακοβιομηχανία αφορά στην αύξηση του αριθμού των ασθενών με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερη πίεση στα υγειονομικά συστήματα και αλλαγή στη φαρμακευτική πολιτική».

Επίσης, ο κ. Κοσμίδης δήλωσε με έμφαση ότι «πρέπει να σταματήσουμε τα ευχολόγια και να προχωρήσουμε άμεσα σε υιοθέτηση καλών πρακτικών όπως η μηχανογράφηση των νοσοκομείων».

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ ανέφερε ότι οι Τομείς Αναπτυξιακών Προτεραιοτήτων της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας εστιάζουν στα φάρμακα προστιθέμενης αξίας οριακής ή/και υψηλής καινοτομίας και στα προϊόντα που εμφανίζουν δυσκολίες κατά την ανάπτυξή τους (non-biological complex products).

Ο Δ/νων Σύμβουλος της Winmedica επέμεινε ότι «πρέπει να καλύψουμε μεγάλη απόσταση και να παρθούν απαραίτητα μέτρα όπως η περαιτέρω ενίσχυση του συμψηφισμού των παραγωγικών δαπανών και των δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης με το clawback, φορολογικά κίνητρα για την επιτάχυνση των επενδύσεων, με έμφαση στις υπερ-αποσβέσεις, η περιστολή της επενδυτικής γραφειοκρατίας και σχέδιο δράσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας το Industry 4.0 μία δράση με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Σωτήρη Βανδώρου, Αναπληρωτή Καθηγητή Οικονομικών Υγείας King’s College London & Καθηγητή Πανεπιστημίου Harvard και είχε ως θέμα «Βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται στο εξωτερικό στην διαχείριση χρόνιων παθήσεων».

«Κάποια καινούργια φάρμακα σώζουν ζωές. Mπορούμε να απελευθερώσουμε πόρους για τα καινοτόμα φάρμακα, μειώνοντας τη φαρμακευτική δαπάνη μέσω χρήσης φαρμάκων εκτός πατέντας, γενοσήμων και βιο-ομοειδών» επέμεινε ο Καθηγητής Βανδώρος.

Επίσης, ανέφερε ότι «στο εξωτερικό οι Υγειονομικές Αρχές και οι φαρμακευτικές εταιρείες προχωρούν σε συμφωνίες τύπου “managed sharing agreement”, όπου οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στο φάρμακό τους, ενώ το εκάστοτε Υπουργείο Υγείας δεν αναλαμβάνει το ρίσκο της πλήρους κάλυψης της θεραπείας. Δηλαδή, αν ένα φάρμακο δεν είναι αποτελεσματικό, θα πρέπει να συμμετέχει στο κόστος της θεραπείας και η φαρμακευτική εταιρεία».

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του προγράμματος “Proactive Care”, το οποίο εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Αγγλία καλούν χρόνιους ασθενείς υψηλότερου ρίσκου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, όπου όλοι οι ειδικοί όπως ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α. θα χαράξουν στρατηγική για τη διαχείριση της χρόνιας νόσου του ασθενούς τους και μάλιστα επισκέπτονται τον ασθενή σπίτι του και τον εκπαιδεύουν πώς να διαχειρίζεται τη νόσο του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 70% μείωση κόστους με λιγότερες εισαγωγές και υποτροπές της νόσου των ασθενών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Με τη φράση «για την Ελλάδα είναι γνωστή η νόσος της θαλασσαιμίας, κάτι που δεν ισχύει για την υπόλοιπη Ευρώπη» ξεκίνησε την εισήγησή της η Ιωάννα Μυρίλλα Γ.Γ. Πανελληνίου Συλλόγου Μεσογειακής Αναιμίας & Δρεπανοκυτταρικής νόσου με τίτλο ομιλίας «Θαλασσαιμία 2020: Νέες θεραπείες και προκλήσεις».

vasilis kontozamanis

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΠΑΜΑ ανέφερε ότι στους ασθενείς με θαλασσαιμία Β γίνονται τακτικές προγραμματισμένες μεταγγίσεις ανά 2-3 εβδομάδες με 2-3 μονάδες αίματος ανά ασθενή. Η μετάγγιση της κάθε μονάδας διαρκεί περίπου 2 ώρες, ενώ 2 ημέρες νωρίτερα ο ασθενής δίνει δείγμα αίματος για έλεγχο συμβατότητας.

Επιπρόσθετα, σε αυτή την επίπονη διαδικασία απαιτείται αποσιδήρωση (υποδόρια ή από του στόματος ή συνδυαστική) και παρακολούθηση και αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου (καρδιολογικές, ενδοκρινολογικές, ηπατολογικές, νεφρικές, λοιμώξεις, θρομβοεμβολικά επεισόδια κ.α.)

Η κ. Μυρίλλα ανέφερε ότι «η εξέλιξη στην ποιότητα της ζωής των ασθενών αλλά και η αύξηση της επιβίωσής τους με την πρόοδο της επιστήμης, τους χάρισε μία σχεδόν φυσιολογική ζωή και τους επέτρεψε να μεγαλώσουν και να γερνούν» και συμπέρανε ότι «οι νέες θεραπείες που θα μειώσουν τις μεταγγίσεις είναι εδώ για να τους ανακουφίσουν και να τους δώσουν ποιοτικότερο χρόνο μέχρι την εφαρμογή των οριστικών θεραπειών και την εξάλειψη της νόσου. Η μείωση ή και απαλλαγή από τις μεταγγίσεις μπορεί να γίνει τώρα. Ας δώσουμε την ευκαιρία στα άτομα με θαλασσαιμία να συνεχίσουν να γεύονται τη ζωή στο έπακρο».

Με τη τελευταία ομιλία «Η επίπτωση της πανδημίας στις Κλινικές Μελέτες» ολοκλήρωσε τις εισηγήσεις η κ. Ευαγγελία Κοράκη, Πρόεδρος HACRO (Ελληνικού Συλλόγου των CRO’s) και Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Coronis Research Α.Ε. αναφέροντας μεταξύ άλλων τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες διεθνών οργανισμών για την ορθή διεξαγωγή κλινικών μελετών μέσα στην περίοδο της πανδημίας.

«Είναι απαραίτητη η αξιολόγηση κινδύνου της πιθανής επίδρασης του COVID-19 στους συμμετέχοντες των κλινικών δοκιμών και των μέτρων που σχετίζονται με τον COVID-19 στη διεξαγωγή των κλινικών δοκιμών και στην ακεραιότητα και ερμηνεία των κλινικών δεδομένων» δήλωσε η κ. Κοράκη.

Σε ό,τι αφορά τις νέες μελέτες τόνισε ότι δίνεται προτεραιότητα σε μελέτες για τον COVID, ή σε μελέτες για παθήσεις απειλητικές για τη ζωή, λαμβάνοντας μέτρα περιορισμού του κινδύνου.

Για τις εν εξελίξει μελέτες υιοθετήθηκαν νέα μέτρα όπως αλλαγή των επισκέψεων «με φυσική παρουσία» σε «τηλεφωνικές» ή «βίντεο» επισκέψεις, προσωρινή αναστολή της συνέχισης της μελέτης, μεταφορά συμμετεχόντων σε ερευνητικά κέντρα εκτός της ζώνης υψηλού κινδύνου (ως εξαίρεση και όπου κρίνεται απολύτως αναγκαίο) και διακοπή ή επιβράδυνση της ένταξης νέων ασθενών.

Κλείνοντας η κ. Κοράκη είπε ότι «η κρίση της πανδημίας αποτελεί ευκαιρία για τους ασθενείς, τα ερευνητικά κέντρα, τους χορηγούς και τις Αρχές».

Χαρακτηριστικά ανέφερε για τα ερευνητικά κέντρα ότι τώρα επιβάλλεται να εκσυγχρονίσουν τη μηχανογράφησή τους, εφαρμόζοντας τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς. Για τους δε ασθενείς επεσήμανε ότι πρέπει να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε αποκεντρωμένες μελέτες, εξασφαλίζοντας  μεγαλύτερη αξιοπιστία των αποτελεσμάτων και να εξοικειωθούν με remote επικοινωνία με τον Ερευνητή.

Κατά τη διάρκεια του διαδραστικού Forum, τέθηκαν πολλές ερωτήσεις και μετά από κάθε εισήγηση ακολουθούσε ζωντανή συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και των συμμετεχόντων.

Το Forum διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του PhRMA Innovation Forum (PIF).

Περισσότερες πληροφορίες για το FORUM: Δήμητρα Γιώτη, info@dgpr.gr, 6972222915

 

RELATED