Φόρεσε τις μπότες Wellington όπως οι celebrities – To it κομμάτι επανέρχεται δυναμικά!
Όλοι έχουμε δει αυτές τις εικόνες της Kate Moss στο Glastonbury. Το 2005, το σούπερ μόντελ φωτογραφήθηκε στο βρετανικό μουσικό φεστιβάλ φορώντας ένα μαύρο γιλέκο ως τοπ, κοντό σορτς και ένα ζευγάρι λασπωμένες, κάτω από το γόνατο μπότες Wellington. Το look της έγινε αμέσως σύμβολο του στυλ Glastonbury — τόσο πολύ που πολλοί σταρ όπως η Alexa Chung και η Florence Welch έχουν αντιγράψει τη Moss.
Αλλά το απροσδόκητο γεγονός είναι πως οι μπότες Wellington έγιναν το festive style των κοριτσιών!
Η ιστορία τους
Το brand Wellington χρονολογείται από τη δεκαετία του 1790. Είναι ένα παράγωγο της μπότας Hessian, που φορούσαν οι αξιωματικοί του βρετανικού στρατού. Ένα από τα πρώτα δημόσια πρόσωπα που άρχισε να τις φοράει ήταν ο Άρθουρ Wellesley, πρώτος Δούκας του Ουέλινγκτον, ο οποίος ήταν κορυφαία στρατιωτική και πολιτική προσωπικότητα στη Βρετανία εκείνη την εποχή. Στις αρχές του 19ου αιώνα, ωστόσο, ο Wellesley ανέθεσε στον τσαγκάρη του, George Hoby, από την St. James’s Street στο Λονδίνο, να τροποποιήσει το παπούτσι σε ένα ελαστικό δέρμα επεξεργασμένο με κερί, έτσι ώστε να μπορεί να αγκαλιάζει το πόδι. Αυτό το σχέδιο, χωρίς φούντα, ονομάστηκε «η μπότα του Wellington» – και παρέμεινε ένα από τα απαραίτητα υποδήματα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1850.
Περίπου αυτή την εποχή, οι κατασκευαστές άρχισαν να πειραματίζονται με την κατασκευή μπότας από καουτσούκ και έτσι εξελίχθηκαν και οι Wellingtons.
Η επαναστατική καινοτομία
Από τους γάλλους αγρότες μέχρι τους στρατιώτες στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο οι συγκεκριμένες μπότες είχαν γίνει απαραίτητο αξεσουάρ.
Ακόμη και μετά τον πόλεμο, παρέμειναν βασικό βασικό προϊόν καθώς ήταν αδιάβροχες, άνετες και σχετικά φθηνές. Εκτοξεύτηκαν σε δημοτικότητα τη δεκαετία του 1950, όταν ο Hunter παρουσίασε τις πράσινες Wellington.
Το στυλ αγκαλιάστηκε από τα μέλη της βρετανικής υψηλής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της πριγκίπισσας Νταϊάνα, μεγάλης θαυμάστριας, τη δεκαετία του ’90.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 𝙋𝙧𝙞𝙣𝙘𝙚𝙨𝙨 𝘿𝙞𝙖𝙣𝙖🤍 (@dianastyle50)
Υπάρχουν τώρα αρκετές μάρκες που εξακολουθούν να εξειδικεύονται στις μπότες Wellington, και όλες διατηρούν την αρχική τους πρόθεση…να παραμένουν τα πόδια στεγνά.
Επωνυμίες όπως η Aigle, η Ilse Jacobsen και η Joules, η Burberry, Tamara Mellon και Dior έχουν ενσωματώσει το στυλ της μπότας αυτής στα βασικά τους προϊόντα.
Αλλά αυτό δεν εξηγεί πώς το παπούτσι του στρατού έγινε το παπούτσι του φεστιβάλ It girl.
Το Glastonbury, το οποίο ξεκίνησε το 1970, μπήκε στον χώρο της μόδας του Worthy Farm με κύριο χαρακτηριστικό να μπορεί να γίνει ανθεκτικό στην λάσπη και την βροχή.
Ωστόσο, όταν η Moss και περισσότεροι φίλοι της μόδας άρχισαν να ροκάρουν τα Wellies στο Glastonbury τη δεκαετία του 2000 και στις αρχές της δεκαετίας του 2010, τα παπούτσια μετατράπηκαν γρήγορα σε ένα πιο μοντέρνο αντικείμενο. Για την άνοιξη του 2016, ο Saint Laurent (τότε με επικεφαλής τον Hedi Slimane, έναν γνωστό λάτρη της μουσικής) έδειξε μπότες Wellington με τα επώνυμα grungy φορέματα και τα τζιν μπουφάν του. Ακολούθησαν μάρκες όπως η Margiela και ο Jeremy Scott. Πιο πρόσφατα, για το φθινόπωρο του 2022, η Chanel έδειξε μπότες Wellington διακοσμημένες με το διπλό C της.
Καθώς το Glastonbury έχει επιμείνει (και συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα!), η τρέλα για τα Wellies δεν έχει σβήσει. Θα βρείτε πολλούς θεατές να φοράνε και φέτος.
Είναι το παπούτσι που απλά δεν θα το παρατήσει ποτέ κανείς — και μπορείτε να ευχαριστήσετε την Kate Moss για αυτό.