Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2024%2F06%2Flikewomangr akis petretzikis focaccia

Focaccia με καραμελωμένα κρεμμύδια από τον Άκη Πετρετζίκη

author likewoman

28 Ιούν 2024

Μια διαφορετική και πεντενόστιμη εκδοχή του διάσημου ιταλικού ψωμιού.

Φτιάχνουμε focaccia με γέμιση από καραμελωμένα κρεμμύδια και δεντρολίβανο συνταγή του Άκη Πετρετζίκη!

Συστατικά

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

500 γρ. κρεμμύδια, λευκά, καθαρισμένα
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
αλάτι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Καθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

Για τη σύνθεση

40 γρ. ελαιόλαδο, + έξτρα για τα χέρια
1-2 κ.σ. δεντρολίβανο, φρέσκο
1 πρέζα ανθό αλατιού

Μέθοδος Εκτέλεσης

TIP Καθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μια επιφάνεια κοπής αρχικά στη μέση και στη συνέχεια σε πολύ λεπτές φέτες.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τη ζάχαρη και το αλάτι, και ανακατεύουμε.
Ανεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή, σοτάρουμε για 10 λεπτά, δυναμώνουμε εντελώς τη φωτιά και σοτάρουμε για ακόμα 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Για τη ζύμη

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά και το μέλι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. (Ιδανικά αφήνουμε για 5 λεπτά στην άκρη.)
Προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 10-12 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε το δεντρολίβανο και χτυπάμε για ακόμα 1 λεπτό μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αλείφουμε ένα μπολ με λίγο ελαιόλαδο και μεταφέρουμε μέσα το μείγμα με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1-1 ½ ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)

Για τη σύνθεση

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε ένα ταψί διαστάσεων 25×32 εκ. και μεταφέρουμε μέσα το μείγμα.
Απλώνουμε ελαφρά με τη σπάτουλα το μείγμα ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε για 1-1 ½ ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Αλείφουμε τα χέρια μας με ελαιόλαδο και βουτάμε τα δάχτυλά μας μέσα στη ζύμη σε διάφορα σημεία για να ξεφουσκώσει και να δημιουργήσουμε βαθουλώματα.
Ψιλοκόβουμε το δεντρολίβανο, το ρίχνουμε από πάνω και πασπαλίζουμε με τον ανθό αλατιού.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι η focaccia να πάρει χρυσαφένιο χρώμα σε όλη την επιφάνειά της.
Βγάζουμε από τον φούρνο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Δείτε περισσότερες συνταγές εδώ

RECENT

RELATED