Τα συμπτώματα της φλεγμονής περιλαμβάνουν:
– πονοκεφάλους, απώλεια της όρεξης, μυϊκή δυσκαμψία, πυρετός, ρίγη, κόπωση, απώλεια της λειτουργικότητας της άρθρωσης, ερυθρότητα, διογκωμένες αρθρώσεις, που μερικές φορές είναι ζεστές στην αφή, πόνο στις αρθρώσεις, δυσκαμψία των αρθρώσεων κ.α.
Διατροφικά στόχος μας είναι να ενισχύουμε την άμυνα του οργανισμού σε σχέση με τη «δημιουργία» φλεγμονών, να συμβάλλουμε στη διαδικασία «επιδιόρθωσης» της βλάβης και να αποφεύγουμε τροφές που συμβάλλουν στην αύξηση και δημιουργία της φλεγμονής.
Τροφές οι οποίες επιβαρύνουν τις φλεγμονές και καλό είναι να αποφεύγονται είναι:
Επεξεργασμένες τροφές, γλυκίσματα, ζάχαρη, λευκά άλευρα και προϊόντα τους (ψωμί, φρυγανιές, ζυμαρικά κ.α.) , επεξεργασμένο αλάτι, αλκοόλ, γάλα κ.α. Με την διέλευση των παραπάνω τροφών στο σώμα προκαλούνται μεγάλες και απότομες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα την αύξηση εκκρίσεως ορμονών όπως της ινσουλίνης και τελικό αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων δεικτών φλεγμονής στο σώμα.
Τροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλουν στην μείωση της φλεγμονής είναι:
-> Ελαιόλαδο , λιπαρά ψάρια , ξηροί καρποί ( αμύγδαλα, καρύδια, λιναρόσπορος) : πλούσιες πηγές ω3 λιπαρών, ασβέστιο, βιταμίνη Ε και άλφα-λινολεϊκό οξύ.
-> Δημητριακά ολικής άλεσης : ο λιγότερα επεξεργασμένος καρπός των δημητριακών βοηθάει στην αποφυγή φλεγμονής, καθώς οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, η οποία αποτελεί δείκτη φλεγμονής στο αίμα.
-> Μπαχαρικά (κουρκουμάς, πιπέρι καγιέν, τζίνζερ, σαφράν, κανέλα)
-> Φρούτα και λαχανικά: είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Καθημερινή κατανάλωση 5 μερίδων (τουλάχιστον σε φρούτα και λαχανικά), πάντα σύμφωνα με την εποχή τους. Μεγαλύτερη κατανάλωση συνίσταται σε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C (ακτινίδιο, πιπεριές, κεράσια, λάχανο, καρπούζι κ.α.)
-> Συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη C, ω3 λιπαρά οξέα, γλυκοζαμίνης και κουρκουμά, πολυβιταμινούχο σκεύασμα, ιπποφαές, ασερόλα, βιταμίνη Ε κ.α. για κάποια χρονικά διαστήματα μέσα στο χρόνο καθώς και σε περιόδους έξαρσης ,πάντα κατά περίπτωση και με τη σύμφωνη γνώμη του φαρμακοποιού- ιατρού ή διαιτολόγου σας.
-> Μεγάλη κατανάλωση νερού. Ενυδατώνει τον οργανισμό, αποβάλει τοξίνες, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά.
-> Κατανάλωση θεραπευτικών βοτάνων όπως : ταραξάκο, αγκινάρα, γαϊδουράγκαθο, αρτεμίσια, αψηθιά, δίκταμο κ.α.
**Η οργανωμένη παρακολούθηση με ένα ειδικό στη διατροφή πάντα φέρει καλύτερα αποτελέσματα σε οτιδήποτε αντιμετωπίζεται.
Ξέρετε ότι: η φλεγμονή είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα λευκά κύτταρα του αίματος παράγουν ουσίες που σκοπό έχουν να προστατεύσουν τον οργανισμό από κάποια μόλυνση και από «ξένα σώματα», όπως βακτηρίδια και ιούς.
Ωστόσο, σε ορισμένες ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα κ.α. το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ξένοι «εισβολείς». Σε αυτές τις ασθένειες, που ονομάζεται αυτοάνοσες ασθένειες, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος προκαλεί βλάβη στους δικούς του ιστούς. Το σώμα αντιδρά σαν να έχουν μολυνθεί οι κανονικοί ιστοί.
Όταν συμβεί η φλεγμονή, χημικές ουσίες από τα λευκά κύτταρα του αίματος του σώματος απελευθερώνονται στο αίμα ή τους ιστούς που επηρεάζονται για να προστατεύσουν το σώμα σας από ξένες ουσίες.
Αυτή η απελευθέρωση χημικών ουσιών αυξάνει τη ροή του αίματος στην περιοχή του τραυματισμού ή της μόλυνσης και μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα και αυξημένη τοπική θερμότητα. Μερικές από τις ουσίες που αυτές που φτάνουν στους ιστούς, έχουν ως αποτέλεσμα τη διόγκωση/πρήξιμο των ιστών. Αυτή η προστατευτική διαδικασία μπορεί να διεγείρει τα νεύρα και να φέρει πόνο.
**το παραπάνω κείμενο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα
cover photo unsplash