Φασόλια Χρωματιστά Στον Φούρνο
Ήρθε ο καιρός για τα αγαπημένα μας όσπρια. Εάν θέλετε να κάνετε μια αλλαγή στο μενού σας και έχετε βαρεθεί το κρέας ή το κοτόπουλο, φτιάξτε χρωματιστά φασόλια στον φούρνο.
Τι θα χρειαστείτε:
Υλικά:
1/2 κιλό διάφορα φασόλια ξερά (διάφορα χρώματα, ίδιο μέγεθος),
1 συσκευασία ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη,
2 ξερά κρεμμύδια σε ψιλές φετούλες,
3-4 καρότα σε κομμάτια (όχι πολύ λεπτά),
1 φλιτζάνι λάδι,
1 κουταλιά ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, σόδα μαγειρικής, λίγο κατίκι Δομοκού (προαιρετικά) ή στραγγιστό γιαούρτι.
Εκτέλεση:
Βάλτε τα φασόλια από το βράδυ να μουλιάσουν σε μια κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει καλά. Προσθέστε 1 1/2 κουταλάκι σόδα μαγειρικής (εκτός αν πρόκειται να τα μαγειρέψετε σε χύτρα). Το πρωί σουρώστε τα καλά και βάλτε τα σε κατσαρόλα. Προσθέστε το κρεμμύδι, τα καρότα, την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και το μισό λάδι. Ανακατέψτε και συμπληρώστε με νερό ώσπου να σκεπαστούν. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώστε τη φωτιά περίπου στο μισό και σκεπάστε. Αφήστε να βράσουν για περίπου 2 ώρες (ανάλογα και με το πόσο βραστερά είναι), χωρίς να τα αφήσετε να λιώσουν. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190ο C. Μεταφέρετε τα φασόλια σε πυρέξ και προσθέστε το υπόλοιπο λάδι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Ανακατέψτε και αφήστε τα στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά. Σερβίρετε, αν θέλετε, με μία κουταλιά κατίκι ή στραγγιστό γιαούρτι.