Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2016%2F06%2Fimages easyblog images 928 e0fb5ec07d7847cd287eb03b12387f0a XL

«FAIDRA» ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με Ελληνική σφραγίδα

Η προσφυγιά και η μετανάστευση γίνονται θέμα μιας πανευρωπαϊκής παραγωγής με τη συμμετοχή έξι χωρών και επτά θεατρικών-πολιτιστικών οργανισμών.
Πρόκειται για το project «FAIDRA», που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες, στο πρόγραμμα Creative Europe. Το Creative Europe είναι το μόνο πρόγραμμα που διαθέτει η Ευρώπη για την ενίσχυση του πολιτισμού και το project «FAIDRA» είναι το μόνο project που εγκρίθηκε από την Ελλάδα για το 2016.
 

Εμπνευστής και συντονιστής του project είναι ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής που κατέθεσε το πρόγραμμα μέσα από το Κέντρο Σπουδών Λαϊκού Θεάτρου, που είναι η σχολή και το ερευνητικό κέντρο του θεάτρου ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ.

Το ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ και ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής θα συνεργαστούν για δύο χρόνια και θα συντονίσουν έξι θεατρικούς οργανισμούς από την Γαλλία «Teatre Marionette Belfort», Σουηδία «Teatre Sagohuset», Ρουμανία«Artemis», Πολωνία  «Dobra Wolla», Βουλγαρία «Pro-Rodopi Foundation», από την Ελλάδα, έκτος από τον συντονιστή που είναι το Κέντρο Σπουδών Λαϊκού Θεάτρου, συμμετέχει ο Ευρωπαϊκός οργανισμός «Πρίσμα».
 

Το περιεχόμενο του προγράμματος είναι η μετανάστευση και η προσφυγιά.  
Η μετακίνηση πληθυσμών σε τεράστια νούμερα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα. 

Η μετακίνηση μεγάλων πληθυσμών επέφερε -και συνεχίζει να επιφέρει- αλλαγές στα ήθη, έθιμα και στον πολιτισμό ολόκληρης της Ευρώπης. Οι εταίροι θα εργαστούν στις χώρες τους και κάνοντας μια ευρύτατη έρευνα, θα συλλέξουν υλικό από μετανάστες, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει υλικό για την τελική παράσταση, που θα δημιουργηθεί και θα παρουσιαστεί σε όλες τις χώρες των εταίρων. 
 

Το υλικό θα συλλεχθεί μέσα από συζητήσεις, αφηγήσεις, εργαστήρια, workshops με μετανάστες, που θα πουν την προσωπική τους ιστορία και μαρτυρία. Εκθέσεις και συλλογές θα διοργανωθούν στο θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ με αντικείμενα από τις χαμένες πατρίδες. Η τελική θεατρική παράσταση θα στηριχθεί σε όλο αυτό το συγκινησιακά φορτισμένο υλικό από αντικείμενα και μνήμες, πολλές φορές έντονες και πρόσφατες, πολλές φορές αμυδρές και ξεχασμένες.
Η μετανάστευση και η προσφυγιά είναι ένα φαινόμενο πολυσήμαντο, άλλαξε την φυσιογνωμία ολόκληρων χωρών, διαμόρφωσε κοινωνίες ολόκληρες και έγραψε ένα μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής ιστορίας. Οι άνθρωποι που την ένιωσαν σημαδεύτηκαν από αυτόν τον ξεριζωμό. Η Ευρώπη, ούτε λίγο ούτε πολύ, έκτος από τους πολέμους, μπορεί να αφηγηθεί την ιστορία της μέσα από τα διαφορετικά κύματα μεταναστών και προσφύγων, τόσο του 20ου όσο και του 21ου αιώνα. 

Μια καλλιτεχνική διαδικασία, που προσεγγίζει ένα τέτοιο θέμα μοιραία έρχεται σε επαφή με ζητήματα κοινωνικά, όπως ο φασισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Καλείται να κάνει τέχνη και καλλιτεχνικό έργο τέτοια ευαίσθητα θέματα.
 
Στο επίπεδο της  καλλιτεχνικής διαδικασίας, όλοι αυτοί οι θεατρικοί οργανισμοί θα εμπλακούν και θα καταθέσουν την ταυτότητα, τον τρόπο δουλειάς, τη φόρμα, τη φιλοσοφία και την τεχνική προσέγγισης του θεατρικού φαινομένου.
 
Το «FAIDRA» είναι ένα διετές πολυσήμαντο και πολύπλευρο πρόγραμμα με πολλά ταυτόχρονα πλεονεκτήματα και αποτελέσματα. Με δεδομένο ότι είναι το μοναδικό ελληνικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε, στο επίπεδο του πολιτισμού στην Ευρώπη. Είναι τιμή για μας και μας κάνει περήφανους.
 
 

*Info
Γενικός συντονιστής: Νίκος Καμτσής
Project assistant: Mίκα Πανάγου
Αdministrative & budgetary manager: Φούλη Παπαγεωργίου (Prisma- Centre for Development Studies)

Σκηνοθέτες παραστάσεων: Νίκος Καμτσής, Jean Paul Lang, Petar Todorov, Antonela Cornici, Margareta Larson-Stefan Hansen και Alina Doboszewska
Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED