Φτιάξτε το ποιο εύκολο ψωμί χωρίς γλουτένη
Αν θέλετε εύκολο ψωμί χωρίς γλουτένη και χωρίς ζύμωμα, φτιάξτε αυτή τη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.
Προετοιμασία: 0:05′
Μαγείρεμα: 0:40′
Εύκολη Μερίδες: 2 καρβέλια
Υλικά Συνταγής
900 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ. χωρίς γλουτένη
100 γραμ. χαρουπάλευρο
3 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο
2 κ.γλ. μαγιά σκόνη χ.γ.
1 κ.σ. μέλι
1 ½ κ.γλ. νιφάδες αλατιού
νερό χλιαρό όσο πάρει περίπου 850 γραμ.
Εκτέλεση
Η ζύμη για το ψωμί χωρίς γλουτένη πρέπει να μην είναι σφιχτή. Θα δείτε ότι θα κολλάει λίγο. Όμως ούτε με τα χέρια θα την πιάσετε ούτε θα την ζυμώσετε, αφού αυτό είναι ψωμί χωρίς ζύμωμα.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το λιναρόσπορο, το μέλι και τη μαγιά. Ανακατεύουμε με σπάτουλα.
Διαλύουμε το αλάτι και το μέλι στο νερό και τα προσθέτουμε στο αλεύρι. Ανακατεύουμε με σπάτουλα, να γίνει μια ζύμη υγρή και κολλώδης.
Σκεπάζουμε τη ζύμη χωρίς γλουτένη και την αφήνουμε στον πάγκο για περίπου 2 ώρες να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις, στους 220 βαθμούς C. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, στους 200 βαθμούς C.
Σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, αδειάζουμε τη μισή ζύμη, δίνοντας της σχήμα στρογγυλό -καρβέλι ή μακρόστενο -φρατζόλα. Αλευρώνουμε τα χέρια με αλεύρι χωρίς γλουτένη και διορθώνουμε το σχήμα του ψωμιού. Με κοφτερό μαχαίρι ή κοπίδι χαράζουμε το ψωμί σταυρωτά σε βάθος 1 εκατοστού.
Όμοια φτιάχνουμε και το δεύτερο ψωμί, με την υπόλοιπη, ζύμη στην ίδια λαμαρίνα. Αφήστε αρκετό χώρο μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40′.
Extra tip
Αν έχετε μαντεμένια γάστρα ή κατσαρόλα, υπάρχει και εναλλακτικός τρόπος ψησίματος που ακολουθείται στη συνταγή «Εύκολο ψωμί, φρατζόλα σαν προζύμι».
Υπολογίστε πριν ξεκινήσετε ότι απαιτείται χρόνος αναμονής 2 ώρες.