Έβελυν Σιούπη: «Αυστηρώς Κατάλληλο»
Υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι της τέχνης, που μιλάνε κυρίως με την δουλειά τους, όχι γιατί ξέμειναν από λόγια, απλώς προτιμούν τα έργα. Μέσα από την δουλειά τους εκφράζονται, μέσα από την δουλειά τους ακούς πιο καθαρά τα λόγια τους.
Η ενδυματολόγος-σκηνογράφος Έβελυν Σιούπη ανήκει σε αυτή την ποιότητα ανθρώπων. Δημιουργεί κοστούμια και σκηνικούς τόπους για να ειπωθεί μια ιστορία.
Φώτο 1: μακέτες-Φώτο 2: Έβελυν Σιούπη & Ζέτα Μακρύδου-Φωτό 3: Έβελυν Σιούπη
Με σπουδές στο London College of Fashion, ξεκίνησε να πειραματίζεται με την μόδα, παρακολουθώντας ταυτόχρονα σεμινάρια ενδυματολογίας στο Saint Martins. Τελικά την κέρδισε ο κόσμος του θεάματος από τον κόσμο της πασαρέλας.
Πολλές οι συνεργασίες της όλα αυτά τα χρόνια και η κάθε μια ξεχωριστή για διαφορετικούς λόγους. Έχει υπογράψει κοστούμια σε παραγωγές που κατάφεραν να γίνουν ορόσημο για το θέατρο, τον Κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Οι πολύχρωμες μακέτες της γίνονται κοστούμια για παραστάσεις στο Εθνικό, στο ΚΘΒΕ και βεβαίως στο ελεύθερο θέατρο. Κοστούμια που προκύπτουν μέσα από τον διάλογο με τον σκηνοθέτη, κατά την διάρκεια των προβών, που ντύνουν τον χαρακτήρα του εκάστοτε ρόλου και αποτελούν πολύτιμο κομμάτι μιας συλλογικής δουλειάς όπως είναι το θέατρο.
Η προσφορά της στον χώρο του θεάματος φαντάζει ανεκτίμητη. Βραβεία, Biennale, εκθέσεις. Ξεχωρίζει με τη συμμετοχή της στην έκθεση «Στιγμές Δημιουργίας στο Χρόνο: 55 χρόνια ΚΘΒΕ» ανάμεσα σε κορυφαίους ενδυματολόγους όπως, Γ. Ανεμογιάννης, Γ. Βακαλό, Σπ. Βασιλείου, Γ. Μεζικώφ, Γ. Πάτσας, Β+Δ, Φωτόπουλος.
Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τους Μιχάλη Ρέππα, Θανάση Παπαθανασίου, και κάνει θαύματα σε υπερπαραγωγές όπως το «Δικό μας σινεμά» στο θέατρο Άλσος, 1200 κοστούμια της εμπλούτισαν την παράσταση, αλλά και χαμηλότερου προϋπολογισμού έργα, όπου κατά την ίδια «εκεί είναι η μαγεία της εικόνας. Να μετατρέπεις το πλαστικό σε διαμάντι».
Η Έβελυν Σιούπη, χωρίς να προκαλεί θόρυβο κάνει αισθητή την παρουσία της. Δύσπιστη στην υπερβολή, συνεπείς στις αντιλήψεις της για την τέχνη, τελειομανής, παθιασμένη και εφευρετική στην δουλειά της, επισημαίνει την σημασία του στύλ αναφέροντας, «Το στύλ δεν διδάσκεται, αντιγράφεται όμως με μεγάλη επιτυχία υπό προϋποθέσεις».
Η παράσταση «Το Δικό μας Σινεμά» επιστρέφει για τρείς παραστάσεις online streaming στις 30, 31 & 1 Φεβρουαρίου 2021.
#τοδικομασσινεμα#onlinestreaming
Ευχαριστούμε τον Φίλιππο Νικ Μπάρλα, για την επεξεργασία φωτογραφιών.