Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2024%2F06%2Flikewomangr dining out savoir vivre

Étiquette #4 Dining out | Όσα πρέπει να γνωρίζετε γύρω από το φαγητό και τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς

Το φαγητό είναι από τις μεγαλύτερες απολαύσεις

Όλοι διασκεδάζουμε όταν τρώμε έξω. Είναι καταπληκτικό άλλοι να μαγειρεύουν για εμάς, να μας σερβίρουν, να καθαρίζουν. Είτε πρόκειται για μεσημεριανό με πιθανό πελάτη, είτε για βραδινό επίσημο δείπνο, οι κανόνες σωστής συμπεριφοράς επιβάλλονται.

Αν είστε οικοδεσπότης και έχετε καλέσει εσείς, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε κράτηση στο εστιατόριο και αν δεν είστε πελάτης οφείλετε να ρωτήσετε αν υπάρχει parking και να ενημερώσετε τους καλεσμένους σας. Συχνά τα εστιατόρια κάνουν επιβεβαίωση κράτησης την ίδια μέρα. Εκεί οφείλετε να ενημερώσετε τον ακριβή αριθμό των καλεσμένων (αν κάποιος έχει ακυρώσει).

Φθάνοντας στο εστιατόριο βάζετε το κινητό σας στο αθόρυβο αν κάποιοι λόγοι σας επιβάλουν να το έχετε ανοιχτό, αλλιώς το απενεργοποιείτε. Απευθύνεστε έπειτα στον maître ζητώντας ευγενικά και χαμογελαστά το τραπέζι σας.

Συνήθως στην είσοδο υπάρχει γκαρνταρόμπα όπου αφήνευε τα παλτό σας και τις ομπρέλες σας.  Αν το γεύμα είναι γεύμα εργασίας τότε παίρνετε μαζί σας ημερολόγιο ή σημειωματάριο. Οι κυρίες παίρνουν τις τσάντες τους στο τραπέζι όμως απαγορεύεται να τις βάλουν πάνω σε αυτό. Ή τις κρατούν πάνω στα πόδια τους ή τις ακουμπούν κάτω δίπλα στα πόδια τους. Μπορούν να τις βάλουν πίσω στην πλάτη τους με κίνδυνο όμως να τους τις κλέψουν. Ο οικοδεσπότης (αυτός που έχει κάνει την πρόσκληση) οφείλει να έρθει πρώτος και να υποδείξει στους  άλλους που θα καθίσουν.

Καλό είναι οι κύριοι να κρατήσουν την καρέκλα στην διπλανή τους κυρία πριν καθίσουν. Επίσης δεν βάζετε τους καλεσμένους σας να κοιτούν τον τοίχο. Αν το τραπέζι έχει καναπέ και καρέκλες οι κυρίες κάθονται στον καναπέ.

likewomangr dining out savoir vivre 1

Αν κάποιος έχει γενέθλια και είναι το τιμώμενο πρόσωπο αν είναι άντρας κάθεται δεξιά από την οικοδέσποινα και αν είναι γυναίκα, δεξιά από τον οικοδεσπότη.

-Στα αριστερά σας βρίσκεται το πιατάκι του ψωμιού.
-Αν έρθουν ορεκτικά πριν από το πρώτο πιάτο σερβίρονται στο πιάτο που ήδη υπάρχει μπροστά σας. Αν υπάρχει ξεχωριστό πιάτο για σαλάτα μπαίνει κι αυτό στα αριστερά σας και σερβίρεται μετά  το πρώτο πιάτο.
-Στα πολύ ακριβά εστιατόρια υπάρχουν δύο ποτήρια κρασιού. Το πιο φαρδύ είναι για το κόκκινο κρασί.
-Μπορεί επίσης να υπάρχει ένα ψηλό στενό ποτήρι (flûte) για champagne.
-Η πετσέτα είναι τοποθετημένη ή στο κέντρο ή στα αριστερά σας.  Με το που κάθεστε βάζετε την πετσέτα πάνω στους μηρούς. Μερικές φορές μπορεί να το κάνει το γκαρσόνι για εσάς. Στα πολύ ακριβά εστιατόρια μια νέα μόδα είναι να δίνουν μαύρη πετσέτα για να μην αφήνει πιθανότητα χνουδιού πάνω στα βραδινά σας ρούχα!

Ο τρόπος συμπεριφοράς μας στον σερβιτόρο δείχνει πολλά για το χαρακτήρα μας. Αν θέλετε  να τον καλέσετε φωνάζετε απαλά: «Κύριε!» ή κάνετε ένα απαλό νεύμα. Χρησιμοποιείτε την λέξη παρακαλώ όταν ζητάτε κάτι και δεν κάνετε  γκριμάτσες όταν σας παραθέτει το μενού.
Πριν να παραγγείλετε σιγουρευόσαστε ότι όλοι οι άλλοι στο τραπέζι έχουν αποφασίσει. Δεν κρατάτε  τον σερβιτόρο σε αναμονή μέχρι να τελειώσετε την κουβέντα σας ή να αποφασίσετε.
Αφού αποφασίσετε  κλείνετε τον κατάλογο για να καταλάβει ότι είστε έτοιμοι να παραγγείλετε.
Ο οικοδεσπότης ρωτά μόλις καθίσουν όλοι αν θα θέλατε να πιείτε ένα κοκτέιλ.
Δεν είναι κακό να ρωτήσετε τη γνώμη του σερβιτόρου αν είστε ανάμεσα σε δύο επιλογές.
Είναι λογικό να έχετε ιδιαιτερότητες και προτιμήσεις όμως δεν είναι δυνατόν να ζητάτε  να αλλάξει όλο το μενού!
Στην παραγγελία του κρασιού, ζητάτε τη βοήθεια του sommelier αφού πρώτα τον ενημερώσετε για τα πιάτα που θα γευτείτε.
Η παλιά συνήθεια λευκό κρασί με τα θαλασσινά και κόκκινο με το κρέας είναι πια ντεμοντέ. Ο σερβιτόρος βάζει μια γουλιά προς δοκιμή  σε αυτόν που επέλεξε το κρασί. Αν σας αφήσει το φελό  του μπουκαλιού, τον αφήνετε πάνω στο τραπέζι χωρίς να τον μυρίζετε ή να τον πιέζετε.
Όταν αρχίσει να σερβίρει τους υπόλοιπους, αν κάποιος δεν θέλει κρασί λέει απλώς: «όχι ευχαριστώ».
Το σερβίρισμα γίνεται από τα αριστερά και το μάζεμα των πιάτων γίνεται από τα δεξιά.
Όσο για το καλαθάκι με το ψωμί αν είναι κοντά σας σερβίρετε πρώτα αυτόν που κάθεται αριστερά και μετά το προωθείτε προς τα δεξιά.
Τα finger foods, το βούτυρο ή οι μαρμελάδες μπαίνουν στο πιατάκι του ψωμιού. Δεν επιτρέπεται να πάρετε ψωμί και μετά να το επιστρέψετε στο καλαθάκι.
Αν θέλετε να φάτε  ψωμί με βούτυρο, κόβετε μια μπουκίτσα ψωμιού και αφού βάλετε λίγο βούτυρο το τρώτε.
Περνάτε το πιάτο με τα ορεκτικά σε όλους ώστε να σερβιριστούν.
Αν έχετε τελειώσει βάζετε παράλληλα τα μαχαιροπίρουνα πάνω στο πιάτο σας σαν να δείχνει το ρολόι 4:20.
Αν όχι σχηματίζετε ένα ανάποδο V με τις λαβές από τα μαχαιροπίρουνα στο τέσσερα και στο οκτώ του ρολογιού.
Αν δε σας αλλάξουν τα μαχαιροπίρουνα ανάμεσα στα πιάτα ακουμπήστε τα προσωρινά στο πιάτο του ψωμιού.
Συνεχίζεται…..

Τόσο το Theta Healing όσο και το Life coaching έχουν πολλά να συνεισφέρουν. Για πρώτη φορά στη πορεία της θεραπείας, αποφάσισα να τα συνδυάσω. Στόχος μου θέματα που αφορούν το γυναικείο φύλο και τους πολλαπλούς του ρόλους σε όλες τις ηλικίες και να τους βοηθήσω να ξεφύγουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους.

RELATED