Έρευνα: Οκτώ υγιεινές συνήθειες που μπορούν να επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση έως και 6 χρόνια
Τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε πιο υγιή και μακροβιώτερη ζωή;
Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν μερικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής που μπορούν να παρατείνουν αποτελεσματικά τη διάρκεια ζωής και υγείας μας. Ένα από αυτά είναι η άσκηση, αλλά τι είδους, και σε ποιους συνδυασμούς, και γιατί βοηθάει να προσθέσουμε χρόνια στη ζωή μας;
Φαινομενικά από αμνημονεύτων χρόνων, η ανθρωπότητα αναζητούσε, μεταφορικά μιλώντας, το μονοπάτι που οδηγεί στην «Πηγή της νεότητας» — δηλαδή τρόπους για να διασφαλιστεί μια μακροβιότερη, πιο υγιής ζωή.
Και ενώ μπορεί να μην έχουμε επωφεληθεί ακόμη από κάποιο «θαυματουργό» φάρμακο ή τεχνολογίες για να παρατείνουμε τη διάρκεια της ζωής μας πάνω από τα εκατό χρόνια, πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν ανακαλύψει ισχυρά στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα ότι απλές, εφικτές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Έρευνα που παρουσιάστηκε στις Επιστημονικές Συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας το 2023, για παράδειγμα, πρότεινε ότι οκτώ υγιεινές συνήθειες μπορούν να επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση έως και 6 χρόνια.
Αυτές οι συνήθειες σχετίζονται με τη διατροφή, τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, την αποφυγή του καπνίσματος, τη διατήρηση ενός καλού ύπνου, τη διαχείριση της χοληστερόλης, του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης και, όχι λιγότερο σημαντικό, τη διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας.
Ποιοι τύποι άσκησης μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου;
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal MedicineTrusted Source τον Αύγουστο του 2023, ο Dr. del Pozo Cruz και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από 500.705 συμμετέχοντες που παρακολουθήθηκαν για μια μέση περίοδο 10 ετών για να δουν πώς οι διαφορετικές μορφές άσκησης σχετίζονται με τον κίνδυνο θνησιμότητας ενός ατόμου.
Η μελέτη εξέτασε την επίδραση της μέτριας αερόβιας σωματικής δραστηριότητας, όπως το περπάτημα ή η ήπια ποδηλασία, η έντονη αερόβια σωματική δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο, και η δραστηριότητα μυϊκής ενδυνάμωσης, όπως η άρση βαρών.
Τα ευρήματά του έδειξαν ότι ένας ισορροπημένος συνδυασμός όλων αυτών των μορφών άσκησης λειτούργησε καλύτερα για τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας.
Πόσο άσκηση είναι αρκετή;
Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που δεν είναι και τόσο αθλητικοί; Ποια είναι η ελάχιστη «ποσότητα» άσκησης που θα μπορούσε να βοηθήσει να αποκρούσει ορισμένες από τις καταστάσεις που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία;
Τον Δεκέμβριο του 2022, δημοσίευσαν τα ευρήματα μιας προηγούμενης μελέτης στο European Heart Journal.
Αυτή η έρευνα πρότεινε ότι η έντονη άσκηση μόνο για 2 λεπτά την ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου θανάτου που σχετίζεται με καρκίνο ή καρδιαγγειακά συμβάντα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που δεν έκαναν ποτέ έντονη άσκηση είχαν 4% κίνδυνο να πεθάνουν μέσα σε 5 χρόνια, αλλά η εισαγωγή λιγότερων από 10 λεπτών έντονης δραστηριότητας εβδομαδιαίως μείωσε αυτόν τον κίνδυνο στο μισό. Επιπλέον, ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε ξανά στο μισό για εκείνους που έκαναν τουλάχιστον 60 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.
Είναι καλή οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα;
O Δρ. del Pozo Cruz τόνισε ότι σχεδόν οποιαδήποτε ποσότητα και οποιασδήποτε μορφής άσκησης είναι καλύτερη από το να μην κάνει τίποτα, κάτι που ενισχύεται από μια νέα μελέτη που υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη για την υγεία της καρδιάς από τον καθιστικό τρόπο ζωής.
Πληροφορίες medicalnewstoday